Kultni časopis

Novi broj Sušačke revije: Novosti i zanimljive crtice iz povijesti

Sanja GašpertRIJEKA – Iz tiska je izašao novi broj Sušačke revije, proljetni dvobroj 113/114, čiji je, kao i svih prethodnih, nakladnik Klub Sušačana. Novi broj glasila za kulturu i društvena zbivanja Hrvatskog primorja, kvarnerskih otoka i Gorskog kotara, čiji je glavni i odgovorni urednik Alen Čemeljić, na 150 stranica donosi dvadesetak sušačkih, riječkih i primorskih priča, a javnosti će biti predstavljen u prostorijama Kluba Sušačana (Franje Račkoga 1b), u četvrtak 17. lipnja u 19 sati, kada će biti održana i redovna izborna skupština za predstavnička tijela Kluba. Časopis je moguće nabaviti u Klubu Sušačana, knjižari Edit na Korzu, a uskoro će ga biti moguće kupiti i u kioscima iNovina na području šireg centra grada.


Kako je u uvodniku novog dvobroja napisao glavni urednik Alen Čemeljić, Rijeka je grad privlačne energije, kako ga mnogi definiraju, pa tako i David Maljković, riječki umjetnik poznat i priznat na svjetskoj sceni s kojim na početnim stranicama novi broj Sušačke revije donosi velik razgovor.


»Unatoč pandemiji puno je događaja u gradu i puno je novih objekata nakon što je Rijeka bila Europska prijestolnica kulture, dobili smo Muzej grada u Palači šećera, Muzej farmacije u Užarskoj ulici, Dječju kuću u Benčiću, o svemu tome piše novi broj Sušačke revije, gradi se nova velika bolnica na Sušaku i supermoderna prometnica od obilaznice do mora. I akademik Zoran Juranić, koji nam je ovih dana poklonio još jedno veliko djelo – Operu po Kamovu, pita se na našim stranicama kakvu ćemo razinu kulture ostaviti budućim generacijama. Šezdeseta je obljetnica dodjele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću, a godinama uoči dobivanja velike nagrade naš veliki pisac ljetovao je na Liburnijskoj rivijeri. Privlačnost grada i kraja u kojem živimo ima, nažalost, i svoju lošu stranu.
Nije ta energija privlačila samo dobronamjerne, pa je Rijeka u svojoj prošlosti proizvela puno više povijesti nego što je mogla »provariti«, napisao je Damir Grubiša pišući o tome kako je fašistički državni udar na Rijeku 1922. godine bio generalna proba za Marš na Rim i kako je Rijeka bila politički laboratorij dvadesetog stoljeća. Danas je srećom ugodan grad za život, a na jednoj od riječkih terasa sportska sjećanja možete razmijeniti i s Maurom Ravnićem.


Legendarni numero uno one ekipe Rijeke koja je pod stijenama Kantride svladala velikog Reala podijelio je svoja sjećanja s čitateljima Sušačke revije, koji se možda sjećaju i Alternative, i Vala, a možda poznaju i Veljka Margitića, legendu riječkog veslanja. I o njima možete čitati u novoj Reviji«, piše u uvodniku Alen Čemeljić.