Tamara Mataija

Nova ravnateljica PPMHP-a: ‘Obnova Guvernerove palače je neminovna i nužna’

Davor MandićRIJEKA – Viša kustosica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Tamara Mataija potvrđena je nova ravnateljica Muzeja.


Potvrdila ju je potrebna većina Županijske skupštine Primorsko-goranske županije, čime je razriješena dvojba oko toga tko će preuzeti upravljanje ovom institucijom nakon iznenadna odlaska Nikoline Radić Štivić i jednog neuspješnog natječaja za čelno mjesto Muzeja.


Upitali smo Mataiju što će joj biti u fokusu na samom početku mandata, na što je ona odgovorila da joj je u fokusu realizacija preuzetih obveza u skladu s planom i programom rada za tekuću godinu.
– Slijedi realizacija niza izložbenih projekata i nastavak ostalih započetih projekata kao što su digitalizacija fundusa, rad sa studentima kroz stručnu bazu sveučilišta, nadopunjavanje sadržaja aplikacije za audiovodič kroz muzejski postav. Nastavljamo i projekt Građanskog muzejskog vijeća, koji omogućava participaciju građana u kreiranju i poboljšanju sadržaja koje Muzej nudi. Važno nam je i daljnje umrežavanje Muzeja kroz nacionalne i međunarodne mreže muzeja zbog razmjene iskustva i dobrih praksi.


U proteklih šest mjeseci završila su tri europska projekta u kojima je Muzej sudjelovao kao partner te se sada radi na pripremi projektnih prijedloga za novo financijsko razdoblje za financiranje iz EU fondova. Sudjelujemo trenutačno u pripremi nekoliko projektnih prijedloga kroz Interreg programe – rekla je Mataija, a mi smo pridodali i pitanje o obnovi sjedišta Muzeja u Guvernerovoj palači. Zanimalo nas je što nam Matija može reći u kontekstu eventulanih hodograma aktivnosti, planova i rokova.


– Obnova Guvernerove palače je neminovna i nužna. Predana je projektna prijava za Energetsku obnovu Guvernerove palače na poziv u okviru NPOO, koji se sufinancira iz EU fondova u iznosu od 100 posto, a realizacijom projekta ostvarila bi se ušteda energije od 70 posto. S obzirom na to da još uvijek očekujemo rezultate natječaja, teško je u ovom trenutku detaljnije govoriti o hodogramu i rokovima. Ako dobijemo ta sredstva, predstoji nam već najesen najprije priprema dokumentacije, a onda priprema za preseljenje građe i djelatnika sljedeće godine te stvarno provođenje radova 2025. Ako se to ne dogodi predstoji nam iznalaženje nekih drugih izvora financiranja, jer je obnova Palače, kao što sam istaknula na početku, neminovna i nužna – rekla je Mataija.