Vremenska prognoza

Nova, jača promjena vremena: Rimeteo je analizirao što nas čeka do utorka, spremite se na buru

Portal Novilist.hr

Model WRF udara vjetra, IstraMet

Model WRF udara vjetra, IstraMetRIJEKA Kratkoj stabilizaciji vremena ponovno dolazi kraj jer već noćas i u narednom periodu dolazi nova količina oborina koja će najviše biti izražena u Gorskom kotaru, najavljuje Rimeteo.


Trenutno se nalazimo u oslabljenom ciklonalnom polju koje se uz pritok nešto hladnijeg zraka stvorilo u Genovskom zaljevu i koje će se u iduća tri dana sporo kretati prema Jonskom moru.


Anticiklona koja se smjestila oko Velike Britanije sljedećih će se dana zadržati na tom području i ojačati pri čemu će se stvoriti veća razlika u tlaku između ciklone i anticiklone pa će i vjetar biti jači idućih dana.
Zbog sporog kretanja ciklone ostatak će se Hrvatske (nizinski predjeli) naći u njenom toplom i vlažnom sektoru što će rezultirati obilnijim oborinama, dok će gorske predjele tijekom utorka zahvatiti nešto hladniji zrak po visini pa će najviši dijelove ponovno vidjeti snijeg.


Nedjelja – učestala kiša


Nedjelju u PGŽ obilježava učestala kiša, uglavnom slabog i umjerenog intenziteta, a na gotovo cijelom području past će između 10 i 30 mm. 


Zapuhat će slaba bura koja će sredinom dana jačati da bi do kraja dana ojačala na jaku s olujnim i orkanskim udarima. 


Temperatura se ujutro na Kvarneru kretala oko 12°C, u Gorskom kotaru oko 8°C, dok se po danu dizala na oko 15°C (lokalno i malo više), a u Gorskom kotaru do 10°C.


Ponedjeljak – bura i dalje jača


U ponedjeljak na Kvarneru slijedi smirivanje vremena. Kiša će gotovo potpuno izostati, a tijekom dana će biti i sunčanih razdoblja. 


Bura će preko dana još malo pojačati na olujnu s orkanskim udarima pa će problema u prometu uz obalu zasigurno biti. U Gorskom kotaru pak duga priča, cijeli će dan padati umjerena kiša lokalno i jaka, a pritom će do kraja dana na većem dijelu pasti i preko 50 mm, pogotovo na južnom i istočnom dijelu Gorskog kotara. 


Puhat će slab do umjeren sjeveroistočnjak, a prema kraju dana očekuje se smirivanje vremena i postepeni prestanak kiše. 


Jutarnje temperature od 5 do 10°C na Kvarneru, u Gorskom kotaru 2-7°C, a preko dana temperatura će se penjati na Kvarneru do 15°C, a u Gorskom kotaru do oko 5°C.


Utorak – jak vjetar na Kvarneru


Utorak donosi malo mirnije vrijeme, na Kvarneru od sredine dana pretežno vedro dok će se u Gorskom kotaru zadržati oblačno uz povremenu slabu kišu i lokalne pljuskove.


Pritom na području iznad 900 metara valja očekivati i malo snijega (do 5 cm) uglavnom u prvom dijelu dana. Past će do 20 mm nove kiše. Vjetar će na Kvarneru i dalje puhati jak, a navečer se očekuje postepeno slabljenje, dok će u Gorskom kotaru biti jakog sjeveroistočnjaka. 


Jutarnja temperatura 7-11°C, u Gorskom kotaru 0-5°C, dok će se dnevne kretati slično kao u ponedjeljak.


Sve u svemu, piše Rimeteo, nastavlja se period nestabilnog vremena ovog puta uz glavno obilježje na Kvarneru jak vjetar, a u Gorskom kotaru obilne količine oborina. 


Temperaturno će se zadržati ispod prosjeka pa će i dalje biti potrebne jakne. Od sredine tjedna malo toplije, ali ne i stabilnije.