Igrališta su in

Nova dječja igrališta: U Viškovu niču novi “kvadrati zabave i radosti”

Biljana Savić

Dječje igralište Srokov kal u Pešćićićima nedavno je obogaćeno novim sadržajima, u ulici Vrtače u Marčeljima u tijeku su radovi na novom dječjem igralištu, a najavljena je izgradnja igrališta u Marinićima, pokraj Boćarskog kluba MarinićiVIŠKOVO – Ulicu Vrtače u naselju Marčelji uskoro će razveseliti i zašareniti dječje igralište. Do kraja svibnja igralište će biti izgrađeno na 1.500 »kvadrata« čiste radosti i dječje zabave, s ciljem poboljšanja uvjeta života stanovnika, posebice djece i njihovih roditelja i osiguravanja dodatnih sadržaja za igru, druženje i učenje.


Na igralištu će biti postavljeno nekoliko sprava za igru djece starosti od 3 do 10 godina, sprave će biti metalne sa svim potrebnim atestima koji garantiraju sigurnost djece. Oko sprava će biti postavljena apsorbirajuća podloga od reciklirane gume. Pješačka površina dječjeg igrališta planira se urediti parkovnom rizlom, a bit će postavljena i javna rasvjeta. Uz dječje igralište, bit će uređeno i parkiralište za posjetitelje parka.


Traženi sadržaj


Iz Općine Viškovo poručuju da sve slobodne površine planiraju urediti kao zelene parkovne površine te se tako priprema i prateće hortikulturno uređenje. Inače, ova lokacija smještena je u dijelu naselja u kojem je velik broj stambenih zgrada u kojima žive mlade obitelji s malom djecom kojima nedostaje takav sadržaj.
– Izgradnjom ovog dječjeg igrališta bit će poboljšani uvjeti života u ovom dijelu Viškova, posebno djeci i roditeljima. Djeca će imati nove i sigurne sadržaje za igru i druženje i moći će kvalitetno provoditi vrijeme na otvorenom. Osim toga, izgradnjom igrališta potičemo djecu i mlade na aktivniji i zdraviji način života. Procijenjena vrijednost projekta je oko 450.000 kuna i uspješno smo ga prijavili na europske fondove. Za provođenje projekta smo s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisali Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, a početkom godine smo i formalno dobili Odluku kojom nam je odobreno 347.523,50 kuna, odnosno maksimalna potpora u iznosu od 80 posto prihvatljivih troškova, ističe načelnica Viškova Sanja Udović.


Sportsko igralište


Novo dječje igralište bit će izgrađeno i u najvećem viškovskom naselju – Marinićima. Bit će smješteno sa zapadne strane objekta u kojem djeluje Boćarski klub Marinići. Na toj će lokaciji biti izgrađeno sportsko igralište za košarku ili mali nogomet dimenzija 26×15 metara te manje dječje igralište. Na dječjem igralištu bit će postavljene sprave za igru poput kombiniranog igrala i ljuljački. Oba će igrališta imati i rasvjetu, a bit će postavljena i ostala komunalna oprema poput klupa s naslonom i koševa za otpatke. Radovi bi trebali biti gotovi do svibnja, a Općina će u izgradnju novog sadržaja u Marinićima uložiti 616.000 kuna.


Igrališta su »in« u Viškovu. Nedavno je završena druga faza uređenja dječjeg igrališta Srokov kal u Pešćićićima. Nakon što je u prvoj fazi tijekom 2019. godine uređeno dječje igralište i postavljena oprema za djecu, odnosno kombinirano igralo, ljuljačka i penjalica, u drugoj fazi je nabavljena oprema za osobe starije od 14 godina. Postavljene su sprave za fitness s funkcijom jačanja srca i plućnih funkcija, razvoja snage i fleksibilnosti mišića u donjim i gornjim ekstremitetima, prsima i trbuhu. U dvije faze izgradnje, u igralište Srokov kal Općina je uložila nešto manje od 400.000 kuna.