"Ni anke jena već!"

Riječki Noćni marš za Osmi mart: Minut šutnje za sve žene čiji su životi nasilno oduzeti

Katarina Bošnjak

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Potaknute nedavnim brutalnim ubojstvom žene u Rijeci u popularnom kafiću, odlučile smo da nit vodilja ovogodišnjeg okupljanja bude femicid, stoga se čitav Noćni marš održava pod geslom "Ni anke jena već!" (niti jedna više)Ni anke jena već! Jučer se povodom Međunarodnog dana žena u organizaciji udruge PaRiter uz udruge Delta, SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava, Lezbijsku organizaciju Rijeka LORI te Galeriju SKC održao Noćni marš za Osmi mart. Povorka se u 18 sati okupila na platou ispred hotela Kontinental gdje su podijeljeni transparenti, a zatim se prolazeći malim i velikim korzom marširalo prema Jadranskom trgu. Ispred knjižnice Modello održan je minut šutnje za sve žene čiji su životi nasilno oduzeti.

Foto galerija: Noćni marš žena povodom Dana Žena u Rijeci Foto: Marko Gracin
– Potaknute nedavnim brutalnim ubojstvom žene u Rijeci u popularnom kafiću, odlučile smo da nit vodilja ovogodišnjeg okupljanja bude femicid, stoga se čitav Noćni marš održava pod geslom “Ni anke jena već!” (niti jedna više). Osmi je mart dan sjećanja na izlazak žena na ulice prije više od sto godina. Žena koje su zahtijevale bolje životne uvjete. Žena koje su i nama u nasljeđe željele ostaviti sigurno društvo. Nenasilno društvo. Ravnopravno društvo – pisalo je u najavi događaja.Marš je završio na Jadranskom trgu čitanjem proglasa nakon čega su se pridružile i odgajateljice koje su jasno rekle “ne” izmjenama zakona o odgajateljima.

– Rekli smo da je ovo nasilje nad ženama, a ja ću vam sada objasniti kako izgleda nasilje nad djecom. Naime, izmjene zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju zbog kojih smo i mi, odgojitelji, danas ovdje u velikom broju kao i u još pedeset gradova u Republici Hrvatskoj odvijaju se ovakvi skupovi gdje odgojitelji kažu ne izmjenama zakona o predškolskom odgoju, ne želimo izmjene i ukidanje državnog pedagoškog standarda – kazala je Katarina Turković Gulin iz udruge Sidro.


Već čitavo stoljeće žene donositeljima odluka poručuju kako ne žele živjeti u nasilju, zahtijevaju jednakost i poštovanje te se bore za svoja prava. U Hrvatskoj je prošle godine ubijeno 14 žena, svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje, a manje od 10 posto presuda za nasilje rezultira bezuvjetnom kaznom zatvora. Riječanke su ovome jučer glasno rekle ne.