Posjet gradu i županiji

Njemački veleposlanik Robert Klinke: Pogled Europe treba biti uperen u Rijeku

Damir Cupać

Foto: D. ŠKOMRLJ

Foto: D. ŠKOMRLJ

Gledali smo širu sliku svih oblika suradnje. Dobio sam informacije u kojoj je mjeri Njemačka ovdje prisutna, u gospodarstvu i u drugim područjima. Tu naglašavam Rijeku kao kulturnu prijestolnicu Europe, poručio je KlinkeRIJEKA – Gradonačelnik Vojko Obersnel i zamjenica župana Marina Medarić sa suradnicima primili su njemačkog veleposlanika u Republici Hrvatskoj Roberta Klinkea.


Plodna suradnja


– Zahvaljujem vam na dolasku s obzirom na nepovoljne prilike, ali i to je dokaz da život ne može stati i da poštujući epidemiološke mjere moramo razgovarati o budućnosti. Predstavili smo Rijeku, gospodarske potencijale, planove za daljnji razvoj, govorili o projektu Europske prijestolnice kulture i razgovarali o mogućnostima suradnje kojih uvijek ima. Rijeka ima tri njemačka grada prijatelja s kojima njeguje intenzivnu i plodnu suradnju. To su Neuss u pokrajini Sjevernoj Rajni Westfaliji – baš smo jučer obilježili 30. obljetnicu formalne suradnje.


Zatim, Rostock, hanzeatski i sveučilišni grad na Baltiku te Karlsruhe, u pokrajini Baden-Württemberg. Sa sva tri grada njegujemo vrlo lijepu suradnju, uglavnom u području kulture, ali isto tako razmjenjujemo dragocjena iskustva u području socijale i lokalne samouprave. Naravno, zainteresirani smo za unaprjeđenje gospodarske suradnje između Savezne Republike Njemačke i Republike Hrvatske, a pogotovu za moguće investicije njemačkih gospodarstvenika na području Rijeke i Primorsko-goranske županije – izjavio je Obersnel.
Zamjenica župana Marina Medarić podsjetila je na važnost koju za razvoj turizma na području županije imaju njemački turisti, kojih je ove godine bilo više od 40 posto u ukupnom broju dolazaka.


– Ponudili smo pomoć gospodarstvenicima koji žele investirati u ona područja koja su pod nadležnošću lokalne samouprave, prije svega zdravstveni i nautički turizam, kazala je Medarić.


Veleposanik Klinke zahvalio je na srdačnoj dobrodošlici, dodavši da kao njemački veleposlanik nije samo predstavnik Njemačke u Zagrebu već područje njegova djelovanja obuhvaća cijelu Hrvatsku, a to podrazumijeva Rijeku kao najveću hrvatsku luku i jedan od najvažnijih gradova s velikim razvojnim potencijalom.


– I Rijeka i županija imaju znatan potencijal i stoga smo razgovarali o aspektima strukturne i razvojne politike, a da stvar ne bi ostala samo na razgovoru o općenitim stvarima, konstatirali smo da između Njemačke i Hrvatske postoji čitav niz odnosa na različitim razinama. Od turista koji dolaze ovdje na odmor pa do prijateljskih i kulturnih veza s prijateljskim gradovima koji se odvijaju na razini škola, sportskih udruga i samih građana.


Zajedništvo


– To su konkretni vidljivi oblici naše suradnje i našeg zajedništva. Riječ je o vitalnoj suradnji koja je ispunjena životom kako na bilaterarnoj razini između Savezne Republike Njemačke i Hrvatske, ali isto tako u europskom kontekstu. Gledali smo širu sliku svih oblika suradnje. Dobio sam informacije u kojoj je mjeri Njemačka ovdje prisutna i u gospodarstvu i u drugim područjima. Tu naglašavam Rijeku kao kulturnu prijestolnicu Europe. To pokazuje koliki je potencijal grada i županije i koliko je važno da pogled Europe bude uperen u Rijeku u cijelom tom razdoblju, pa i kasnije, kako bi se očuvala ta pozornost, poručio je veleposlanik Klinke.


On je posebno iskazao želju da se pobliže upozna s projektima vezanim za održivi razvoj, smanjenje emisije CO2, utjecajem LNG terminala na okoliš, a zanimao ga je i riječki projekt Građanskog odgoja u osnovnim školama koji je ocijenio izuzetno važnim za naraštaje koji dolaze u kontekstu razumijevanja demokracije, poticanja tolerancije i poštovanja različitosti.