Pilot projekt

Ništa od povratka pizza i buhtli na jelovniku. U riječkim školama nastavljaju sa zdravim marendama

Ingrid Šestan Kučić

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Model zdrave prehrane primjenjuje se do kraja siječnja 2026. godine,



S početkom nove školske godine u riječkim osnovnim školama nastavit će se implementacija projekta zdravih marendi, a u Gradu Rijeci ističu da se trenutno provodi evaluacija projekta, odnosno prikupljaju povratne informacije od svih uključenih – ravnatelja te posredno učenika, roditelja i zaposlenika škola o ovom projektu.


– Škole su putem Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade dobile Upitnik o zadovoljstvu škola o provedbi projekta, a iskustva djece i roditelja bilježe se na sjednicama Vijeća roditelja svake škole. Praćenje provedbe trenutno je prioritet, uz stalno osluškivanje mišljenja roditelja, učenika, učitelja i ravnatelja kako bi se mogli unaprijediti jelovnici i školske marende. Evaluacija na kraju pilot-godine omogućit će sagledavanje svih prednosti i mogućih poboljšanja. Ovaj model prehrane primjenjuje se do kraja siječnja 2026. godine, koliko je na snazi okvirni sporazum za nabavu namirnica u 25 riječkih osnovnih škola. Do tada, a i nakon pilot-faze, cilj je očuvati dobre prakse – posebno jedinstvene, zdravije jelovnike za sve učenike, a nakon dovršetka svih analiza bit će donesena i odluka o modelu nabave namirnica, objašnjavaju u Gradu.


Jednaka cijena


To znači da riječki osnovci ne mogu računati na povratak pizza, buhtli i ostalih pekarskih proizvoda na svoje jelovnike. Nutritivno uravnotežena školska marenda za riječke osnovnoškolce uvedena je početkom drugog polugodišta prošle školske godine kroz objedinjenu nabavu namirnica. U praksi to izgleda tako da sve škole imaju iste dobavljače koji su odabrani putem javne nabave koju je proveo Grad Rijeka, a radi se o tvrtkama PIK d. d., Vindija d.d. Varaždin, slovenska tvrtka Geaprodukt d.o.o. i PERT d.o.o. Ilok s kojima je sklopljen okvirni sporazum.




– Jelovnike su osmislili stručnjaci iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Thalassotherapije, u suradnji sa školama, kako bi djeca svakodnevno dobivala zdrave i kvalitetne obroke. Škole su dobile tri sezonske varijante koje mogu prilagođavati dostupnim namirnicama. Jelovnici su izrađeni u skladu sa suvremenim nutritivnim standardima, a odabirom jednog ponuđača za grupu namirnica postignuta je jednaka cijena i kvaliteta svake pojedine namirnice koja se poslužuje svim riječkim osnovnoškolcima, podsjećaju u Gradu.


Šest grupa proizvoda


Početkom godine proveden je postupak javne nabave u kojem su se tražili najpovoljniji dobavljači za šest prehrambenih grupa, a riječ je o grupi pekarskih proizvoda, grupi mlijeka i mliječnih proizvoda, grupi žitarica, čajeva, začina i ostalog, grupi svježeg voća i povrća, grupi konzerviranih namirnica i namaza te u konačnici, grupi proizvoda bez glutena. Ukupna vrijednost te nabave prelazi 1,5 milijuna eura, a s dobavljačima su sklopljeni ugovori na godinu dana. U toj objedinjenoj nabavi najveći je iznos, 627 tisuća eura, išao PIK-u za grupu namirnica pekarskih proizvoda, dok je Vindiji za mlijeko i mliječne proizvode isplaćeno 384 tisuće eura, a PERT-u kao dobavljaču žitarica, čajeva i začina 205 tisuća eura. Isti dobavljač kao najpovoljniji odabran je za grupu konzerviranih namirnica i namaza te mu se na konto toga isplaćuje 133 tisuće eura, a PERT je dobio i posao distribucije proizvoda bez glutena u vrijednosti od 17 tisuća eura. Za razliku od tih tvrtki koje posluju unutar hrvatskih granica, najpovoljniju ponudu za distribuciju svježeg voća i povrća po riječkim školama dala je slovenska obiteljska tvrtka Geaprodukt. Ujedno je riječ o jedinoj inozemnoj tvrtki koja je dala ponudu u svih šest grupa proizvoda, a za distribuciju voća i povrća dali su ponudu od 280 tisuća eura.


Učenje o pravilnoj prehrani


Uz zdrave školske marende, svi riječki osnovci od ove školske godine imat će priliku učiti i o pravilnoj prehrani u sklopu novouvedene izvannastavne aktivnosti Zdravstveni odgoj i obrazovanje. Program se sastoji od četiri tematske cjeline, a u sklopu prve tematske cjeline učenici će učiti što jesti za dobro zdravlje, koje se hranjive tvari nalaze u hrani, skrivene opasnosti nepravilne prehrane, sastav zdravog tanjura, utjecaj energetskih pića, što su dodaci prehrani i mnoge druge.