Lokalni izbori

Nikola Ivaniš predstavio kandidaturu: “Rijeka kao grad modernih industrija i tolerantnih ljudi”

Damir Cupać

Nikola Ivaniš / Foto: V. KARUZA

Nikola Ivaniš / Foto: V. KARUZA

Rijeci treba ravnomjeran razvoj i dobar odnos s riječkim prstenom kako bi se urbanom aglomeracijom prevladali problemi stiješnjenosti grada od Plumbuma do Preluka, kaže IvanišRIJEKA – Predizborni slogan PGS-ovog kandidata za gradonačelnika Nikole Ivaniša bit će “Jer volim Grad koji teče”, a povjerenje birača počasni predsjednik ove stranke tražit će programom “Rijeka 21 – grad modernih industrija i tolerantnih ljudi”.


Budući da se pohvalno izrazio o 20 godina na čelu grada Vojka Obersnela, novinare je zanimalo zbog čega PGS ide samostalno u Rijeci na izbore i zbog čega nisu podržali SDP-ovog kandidata Marka Filipovića kao što su napravili prije četiri godine s Obersnelom.


– Nema tu ništa osobno ni animoziteta. PGS je stranka koja postoji 30 godina, izlazili smo na izbore i sami i u koalicijama. Prije četiri godine smo prihvatili ponudu SDP-a jer je to bilo bitno za osiguranje uvjeta za stabilnu vlast. Ovoga puta smo mišljenje da je samostalan izlazak bolji i za PGS i za Rijeku. Građanima nudimo opciju koja voli grad, a samostalnim izlaskom na najbolji ćemo način izmjeriti svoj politički rejting. Dakle, nema nikakvih spektakularnih razloga, jednostavno želimo ojačati svoju relevantnost i bitnije utjecati na razvoj Rijeke, pojasnio je Ivaniš.
On je podsjetio da je u politiku ušao 1990. godine kada je bio jedan od osnivača RiDS-a.


Nikola Ivaniš / Foto: V. KARUZA

Nikola Ivaniš / Foto: V. KARUZA


– Nikada nismo odustali od temeljnih načela RiDS-a, a njih najbolje određuje naslov jedne tribine iz toga doba “Za život bez straha”. Najbolji patriotizam je lokalpatriotizam, a iznimno je važno da građani žive bez straha. Moja kandidatura je ponuda građanima da napravimo savez za moderan grad 21. stoljeća. Kada je Radmila Matejčić napisala knjigu “Kako čitati grad”, to je bilo štivo iz kojega smo učili o Rijeci jučer i danas. Želimo nastaviti na tom ragu i kreirati Rijeku za sutra, za budućnost. Često mi postavljaju pitanje zašto sam pristao kandidirati se. Na jednom stručnom skupu nedavno mi je kolegica rekla da je nama iz Rijeke lako jer živimo u transparentnom i otvorenom gradu.Želimo da to tako ostane. Javio mi se i čitav niz stranačkih, nestranačkih ljudi, ljudi iz sporta, kulture i poduzetništva koji su me poticali jer misle da grad treba snažno i iskreno vodstvo koje će omogućiti grad modernih industrija, tolerantnih i sretnih ljudi. Na bogatoj industrijskoj baštini moramo graditi grad modernih tehnologija, moramo postati pomorsko i prometno središte. Javna uprava mora biti servis građanima i mora biti efikasnija. Rijeci treba ravnomjeran razvoj i dobar odnos s riječkim prstenom kako bi se urbanom aglomeracijom prevladali problemi stiješnjenosti grada od Plumbuma do Preluka. U isto vrijeme Rijeka mora ostati luka različitosti, otvorenosti i tolerancije. Vjerujem da imam znanja, iskustva, volje i energije za obnašanje dužnosti gradonačelnika, poručio je Ivaniš kojemu je ovo treća kandidatura za gradonačelnika Rijeke.


Darijo Vasilić i Nikola Ivaniš / Foto: V. KARUZA

Darijo Vasilić i Nikola Ivaniš / Foto: V. KARUZA


Foto: V. KARUZA


Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić poručio je da stranka bezrezervno stoji iza odluke riječkog ogranka PGS-a da izađu samostalno na izbore u Rijeci i sa svojim kandidatom, zahvalivši se Ivanišu na kandidaturi.


– Nikola je osoba koja 30 godina pokreće stranku, osoba s nevjerojatnom energijom. Atmosfera u stranci je dobra, a trebao nam je jak kandidat i ponosni smo što je to Nikola. On je Riječanin koji s morčićem u uhu sve ove godine i koji na svakom koraku pokazuje ljubav prema gradu, rekao je Vasilić.


Na pitanje hoće li PGS koalirati sa SDP-om kada je riječ o izborima za župana, Vasilić je odgovorio da se vode razgovori i da će najvjerojatnije izaći u koaliciji sa SDP-om i podržati kandidaturu Zlatka Komadine.


 


Foto: V. KARUZA