Riječki dogradonačelnik

Nikola Ivaniš: “Fašisti rade po noći jer su kukavice! Ne smijemo zatvarati oči pred onim što se događa u društvu”

Damir Cupać

Nikola Ivaniš / Foto: R. BRMALJ

Nikola Ivaniš / Foto: R. BRMALJ

Kada se divljanje na Korzu nazove građanskim prosvjedom, onda je ovo posljedica, rekao je Nikola IvanišZamjenik gradonačelnika Rijeke Nikola Ivaniš nakon razgovora u policiji vratio se na sjednicu Gradskog vijeća. Kolege su mu dali podršku, a on je dao izjavu novinarima.


-Kada neki ljudi rade što hoće i kada se divljanje na Korzu nazove građanskim prosvjedom, onda je jasno da će to doći pred svačija vrata. Sada je došlo pred moja. Znaju da sam antifašist, Riječanin, znaju li ili ne znaju, ja sam i hrvatski branitelj iz 1991. godine.


Možda su roditelji onih koji su to napravili prošli kroz moju ustanovu, kao i mnogi branitelji jer sam uvijek pomagao i pomagat ću. Ostalo neka je na dušu pravnoj državi. Kažu da pravna država funkcionira, ali vidim da ne funkcionira. Da funkcionira, pred Gradskom vijećnicom se ne bi moglo vikati ono što se vikalo gradonačelniku Vojku Obersnelu i umjetniku Nemanji Cvijanoviću. Ja se toga sramim, kazao je Ivaniš.
On je uvjeren da je vandalski čin odrađen tijekom noći.


– Fašisti su kukavice jer rade pod okriljem noći i po skrivećki. Nadam se da će policija otkriti tko je to učinio. Strah me nije ni za što. Svoj svjetonazor imam cijeli život i nikada ga neću mijenjati. Da se bojim, koga, njih. Moja generacija je 1976., 1977., s Učka expressom odlazila u Beograd na utakmice NK Rijeke kada se oni nisu ni rodili. Cijelu noć smo putovali kako bi bodrili svoj klub.


Ti koji se sada potpisuju kao navijači Rijeke nisu navijači Rijeke. Znamo i od koga su instrumentalizirani. Nema tajne u hrvatskom društvu ako se želi da nema tajne, uvjeren je Ivaniš. Pojasnio je da je sve prijavio na 192.


– Ljubazno su zaprimili moju prijavu, došli su vrlo brzo i obavili su svoj posao onako kako treba. Nemam nikakve primjedbe. Ali, došlo je vrijeme kada pred nekim pojavama u hrvatskom društvu ne bi trebali zatvarati oči, ne zbog nas, nego zbog naše djece i unuka. Cijeli ovaj slučaj nema veze s mojim položajem u NK Rijeci, već s mojim ocjenama protesta protiv crvene zvijezde na Riječkom neboderu.


Moje izjave ne nailaze na odobravanje u ekstremnim krugovima. Nadobivao sam se prijetećih pisama i telefonskih poziva. Ali ne bojim se nikoga jer je ovo moj grad i moja zemlja i neću tražiti zaštitu. Neka policija radi što misli.


Jedino što ću postaviti kamere na polikliniku. Iz ove zemlje mladi odlaze baš zato da ne bi morali tražiti zaštitu jer su pripadnici manjina – nacionalnih, vjerskih, seksulanih…


Tome se mora stati na kraj, poručio je Ivaniš.