Poslovni sustavi

Nije to više mogao trpiti: Obersnel smijenio svoje direktore u riječkom mega holdingu

Damir Cupać, Portal Novi list

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Danijel Paliska je bivši gradski vijećnik i član Laburista, a kasnije nezavisni vijećnik, dok je Slaven Samaržija suprug rektorice riječkoga Sveučilišta Snježane Prijić SamaržijaNadzorni dobor gradske tvrtke Poslovni sustavi predložio je Skupštini tvrtke opoziv članova Uprave, Danijela Paliske i Slavena Samaržije, a Skupština je prijedlog prihvatila. Za članicu Uprave imenovana je Silvija Lučić koja je trenutno voditeljica Odjela za strateški razvoj i projekte u Poslovnim sustavima u kojima ima četverogodišnje iskustvo.


Prije toga radila je u bankarstvu na mjestima izvršne direktorice, direktorice Sektora riznice, Sektora projekata i operativnog upravljanja te kao stručni savjetnik u Upravi za financijski sustav Ministarstva financija Republike Hrvatske.


Radila je u Karlovačkoj banci u kojoj je direktorica bila predsjednica Nadzornog odbora Poslovnih sustava Dorotea Pešić Bukovac.


Obrazloženje odluke
– Nadzorni odbor društva predložio je Skupštini Društva da opozove mandate članovima Uprave Poslovnih sustava, a to je Skupština i prihvatila. Ovakve se odluke, naravno, ne donose na prečac i bez temelja.


Nadzorni odbor je, naime, kroz svoje izvješće ukazao na problematiku poslovanja uprave. Riječ je o tome da Uprava nije izvršavala obveze koje im je Odbor naložio, da su materijali koji su nužni za daljnje odlučivanje i postupanje često bili ili nepotpuni ili ih uopće nije bilo, što za sobom povlači neopravdana kašnjenja i u konačnici otežava poslovanje Društva.


Čelni ljudi korisnika Društva također su u nekoliko navrata upozorili na lošu kvalitetu izvješća i nepoštovanje rokova što je ponovo dovodilo do stvaranja nepotrebnih troškova.


Naravno da nisam sretan s ovakvim epilogom, ali ovo je bilo nužno i jedino moguće rješenje, naveo je predsjednik Skupštine Poslovnih sustava, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.


Bez komentara


Danijel Paliska i Slaven Samaržija došli su na čelo Poslovnih sustava prije nešto više od dvije godine, kada su zamijenili Sanjina Kirigina i Željka Smojvera, aktualne direktore Energa i Rijeka plusa.


Prema podacima Grada Rijeke Paliski i Samaržiji bruto 2 iznos mjesečne plaće bio je 22.857,30 kuna.


Paliska je bivši gradski vijećnik i član Laburista, a kasnije nezavisni vijećnik, dok je Samaržija bio zaposlen u Poslovnim sustavima kao rukovoditelj Službe financija i računovdstva i riječ je o suprugu rektorice riječkoga Sveučilišta Snježane Prijić Samaržija.


Na javni natječaj tada je molbu bio poslao i bivši direktor Luke Rijeka Vedran Devčić. Paliska je bio član Uprave – direktor zadužen za područje financija i kontrolinga i nabavu, a Samaržija član Uprave – direktor zadužen za područje strateškog upravljanja, strateškog razvoja i zajedničke službe.


Tada su dobili mandat na četiri godine, ali, eto, izdržali su na čelu jedne od najmlađih gradskih tvrtki tek pola mandata. Nazvali smo Palisku za izjavu, ali on je poručio da nema komentara. Dodao je da ostaje u Poslovnim sustavima i čeka rješenje o raspoređivanju na drugo radno mjesto.


Konzultantima Grad platio milijun kuna


Gradska tvrtka Poslovni sustavi nastala je kao rezultat riječkog komunalnog sustava, a gradske vlasti naglašavale su da je riječ o modelu koji je najsličniji onome u Ljubljani.


Kako je navedeno na internetskim stranicama Poslovnih sustava – u lipnju 2014. godine od strane konzultantske tvrtke AT Kearney napravljena je »Analiza poslovanja i podizanje razine usluge gradskog prijevoza i prometa« te je prihvaćen koncept novog organizacijskog modela gradskih poduzeća – komunalnih i trgovačkih društava.


– Predloženi organizacijski model omogućava zasebno grupiranje komunalnih djelatnosti i komercijalnih djelatnosti te centralizaciju potpornih funkcija u novo trgovačko društvo Poslovni sustavi d.o.o. Reorganizacija i osnivanje Poslovnih sustava d.o.o. omogućava ostvarenje sinergija koje se reflektiraju u povećanju prihoda uz podizanje kvalitete usluga te većoj efikasnost poslovanja uz niže operativne troškove, navode u Poslovnim sustavima.


No, za postignuće ciljeva koji se navode u studiji konzultanstke tvrtke AT Kerney vjerojatno je bitan i odabir čelnih ljudi, a Paliska i Samaržija smijenjeni su na pola mandata. Valja podsjetiti i na to da je Grad Rijeka platio američkim konzultantima za prve dvije faze osmišljavanja reorganizacije gradskih komunalnih poduzeća gotovo milijun kuna.


Naime, u lipnju 2014. godine tvrtki AT Kearney plaćeno je oko 200.000 kuna za izradu Analize poslovanja i podizanja razine usluge gradskog prijevoza i prometa, a u listopadu 2014. pristupilo se drugoj fazi projekta s konzultantskom tvrtkom The Boston Consulting Group kojoj je plaćeno nešto manje od 800.000 kuna.