"Vrtić kod kuće"

Nije samo škola na daljinu, u Rijeci sada postoji i “vrtić na daljinu”. I postao je pravi hit među mališanima

Ingrid Šestan Kučić

U svega tri dana postojanja Facebook grupe vrtić na daljinu je »eksplodirao« i privukao čak 550 članova, a tijekom vikenda riječki balkoni postali su likovne radionice u kojima su predškolci izrađivali najrazličitije radoveKako bi predškolcima olakšao dane boravka u kući, Dječji vrtić Rijeka prva je primorsko-goranska predškolska ustanova koja je pokrenula vrtić na daljinu, a riječ je o Facebook grupi »Vrtić kod kuće« u kojoj se nalaze djelatnici vrtića te roditelji čija djeca polaze riječke predškolske ustanove. U svega tri dana postojanja grupe vrtić na daljinu privukao je čak 550 članova, a koordinatorica za stručno-pedagoški rad Dječjeg vrtića Rijeka, Lahorka Jurčić, kaže kako su tijekom vikenda riječki balkoni postali likovne radionice u kojima su predškolci izrađivali različite radove.


– »Vrtić kod kuće« najprije smo pokrenuli preko naše web stranice, međutim kako je Facebook popularniji i pruža daleko veće mogućnosti za direktnu komunikaciju i objavu raznih videofilmića, u petak smo osnovali grupu i tijekom vikenda »Vrtić kod kuće« je »eksplodirao« i broj članova je vrtoglavo počeo rasti. Postoje pravila grupe i riječ je o zatvorenoj grupi zbog diskrecije i sigurnosti. Još dok su vrtići bili otvoreni, dali smo odgojiteljima smjernice kako da razgovaraju s djecom o tome što se događa i kako da uklone eventualne strahove. Želja nam je olakšati roditeljima i djeci boravak kod kuće, ali i pridonijeti kvaliteti života te održati kontakt s djecom. Poslati im poruku da će sve biti u redu te da ih čekamo, pojašnjava Jurčić.


»Vrtić kod kuće« nudi i poveznice na razne pomoći i savjete, a odgojitelji su jučer krenuli korak dalje te su započeli sa snimanjem videomaterijala kako bi se direktno javljali djeci.
– Grupa je zamišljena kao mjesto susreta djece, roditelja, odgojitelja i stručnih suradnika Dječjeg vrtića Rijeka u razdoblju kada nismo u mogućnosti realizirati redovan odgojno-obrazovni rad i održavati svakodnevne kontakte roditelja i odgojitelja. U izvanrednim uvjetima ne prestaje dječja potreba za igrom i učenjem te je zbog toga pokrenuta ova grupa s ciljem međusobne razmjene ideja za aktivnosti s djecom, stručnih tekstova, savjeta i drugo. Velik interes roditelja ne čudi jer svima su nam prekinute redovne aktivnosti i svima nam je teško djeci objasniti da ne mogu van, kaže Jurčić.


Više od tri tisuće djece koja pohađaju riječke predškolske ustanove trenutno je kod kuće, jer kako navodi ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin, čak i vrtići koji su ustrojeni kao dežurni od prošlog su tjedna prazni.


– Za Dječji vrtić Rijeka dežuran je Podcentar Potok, a za vrtiće More i Sušak dežurni su podcentri Đurđice i Morčić, međutim trenutno su ta dežurstva organizirana na način da se vrtići otvaraju prema najavama, jer djeca ne dolaze. Očito je da su roditelji vrlo ozbiljno shvatili situaciju u kojoj se nalazimo.