Priče s place

Ni prodavača, ni kupaca. Riječka placa je na početku godine prazna i u udarnom terminu

Katarina Bošnjak



Usprkos sunčanom danu bez pretjeranog vjetra i dobroj vijesti da su proradile pokretne stepenice s obje strane pothodnika, jučer je centralna riječka tržnica bila poprilično prazna, čak i u inače »udarnom« terminu oko 10 sati. Nije bilo puno ni prodavača – u alejama je većina štandova bila prazna, dok se i na otvorenom dijelu vidjelo puno praznih stolova.


Cijene voća su i dalje poprilično stabilne – cijena limuna kreće se od 2,5 do 3 eura, klementine i naranče sada su 2 eura po kilogramu, lješnjaci su 5, a orasi variraju od 10 pa do 14 eura po kilogramu. Moglo se naći i sitnog crnog grožđa za 2 eura.


Što se povrća tiče, cijene su zaista visoke. Dalmatinska broskva stoji 3 eura po kilogramu, krumpir »istarska mona lisa« je 1,5 eura, domaća cikla 2 eura, špinat čak 5 eura, kupus 2 eura, brokula visokih 4 eura, mrkva 2 eura, češnjak od 5 do 7 eura te tikva 2 eura po kilogramu. Čini se da su možda najisplativije mahunarke poput šarenog graha koji se može naći za oko 5 eura po kilogramu. U kombinaciji s kuhanim krumpirom i mrkvom može se napraviti odličan obrok, a ako ste ljubitelji deserta, kolač od mrkve nije loša ideja.




Potrebna su vam tri jaja, 15 žlica šećera, decilitar ulja, mali jogurt, vanilin šećer, 20 žlica glatkog brašna, prašak za pecivo, žličica cimeta, par žličica ulja i 30 dekagrama ribane mrkve. U jednoj posudi pomiješajte jaja, šećer, ulje, jogurt i vanilin šećer, a u drugoj brašno, prašak za pecivo i cimet. Postepeno uz miješanje sjedinite smjese, dodajte naribanu mrkvu i još par žlica ulja, a zatim pecite pola sata na 220 stupnjeva i pustite da se ohladi.