Lokalni izbori

Nezavisna Maša Smokrović: ‘Zar su kuće i šetnica sve što Kostrena nudi?’

Barbara Čalušić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Nezavisna kandidatkinja vjeruje da to nije tako. Njena lista želi da Kostrena dobije zamah i postane predvodnica aktivne i suradničke politike samih predstavnika vlasti, no nikako ne bez mještanaKOSTRENA – Maša Smokrović novo je lice kampanje za lokalne izbore u Kostreni na koje izlazi kao kanidatkinja za načelnicu nezavisne liste.


Kandidirate se za načelnicu Kostrene pod sloganom Naša Maša. Kako biste Mašu predstavili onima koji vas ne poznaju i zašto ste odlučili ući u lokalnu politiku?


– Postavila sam sama sebi pitanje: zar mi ne možemo bolje?! Ne bih rekla, poznajem puno uspješnih Kostrenjana i pitala sam se zašto se ne uključe i ne pomognu razviti Kostrenu. Jednostavno nitko ih nije pitao. Vlast je, čini se, uvijek bila sama sebi dovoljna. Volim Kostrenu i zato sam u ovu kampanju ušla punog srca, s iskrenim namjerama te sam otvoreno dala na raspolaganje svoje znanje, obrazovanje, energiju i želju da napravimo promjenu. U ove izbore nisam ušla kao političarka jer to nisam, već kao Kostrenka. Kostrena je mjesto ogromnih kapaciteta i pitanje je jesu li izgradnja stambenih jedinica i lijepa šetnica zaista plafon koji Kostrena može ponuditi. Ja, kao i mnogi, vjerujem da ne.
Želimo da Kostrena dobije zamah i postane predvodnica aktivne i suradničke politike samih predstavnika vlasti, no nikako ne bez mještana. Duboko vjerujem da će moja kandidatura biti taj motiv, taj prvi korak prema promjeni koja se treba dogoditi na ovim izborima, ali isto tako znam da tu promjenu moramo pokrenuti zajedno.


Koja je zapravo okosnica vašeg programa? Dosta spominjete poduzetništvo koje, realno, u Kostreni nije osobito razvijeno, osim što su neki uspješni poduzetnici odabrali Kostrenu kao mjesto za život.


– Program naše Nezavisne liste je jasan i precizan, ima pet ključnih točaka, a njegova baza je završetak svega započetog i uvođenje reda na nježan način i sa srcem. Želimo da epitet najbogatije općine u Hrvatskoj osjete i naši mještani, a ne da žive bez kanalizacije i s urušenom infrastrukturom. Želim završiti sve započeto jer pravog razvoja nema ako nisu moćni temelji. Poduzetništvo je također temelj svake, pogotovo manje zajednice, a mi nemamo niti najobičniju cvjetarnu. Poduzetnici su pokretači, radnici, po svojoj prirodi su optimisti i tu energiju ćemo iskoristiti za rast i razvoj Kostrene. Znati ih motivirati za rad u Kostreni zadatak je načelnika i njegovih suradnika. Mnogo nerazvijenije općine znale su kako privući poduzetnike, a nama u Kostreni fali odlučnosti, hrabrosti. Je li to strah od pogrešne odluke, krivog poteza, teško je reći, no smatram da je svaka odluka utemeljena na dostupnim informacijama bolja od nedonošenja odluke, od nečinjenja. Želimo efikasnu javnu administraciju, angažiranog načelnika u nastojanjima da Općina Kostrena brine o svima jednako i da konačno pomoć dobiju i oni koji je nisu zatražili. Želimo da Kostrena postane točka okupljanja svih pomoraca, hrvatski brend, mjesto razvoja pomorstva, glavno mjesto pomorstva u zemlji, da budem precizna.


Koje biste kapitalne projekte istaknuli i možete li pojasniti ideju o komunalnim policajcima koje najavljujete?


– Dom za starije, svakako! Uostalom, kako i sama vodim zdravstvenu ustanovu već gotovo 20 godina, otprilike koliko se priča i o domu za starije u Kostreni, pa ja sama ne bih bila dosljedna sebi da ta točka nije naglašena našim programom. Na njoj neću i ne želim biti skromna jer naša obaveza je briga o starima i izgradnja doma, a onda i o mladima kroz otvaranje novih radnih mjesta. U planu razvoja koji nudim građani imaju glavnu ulogu, želimo saslušati svakoga. Isto tako, ne zalažemo se za modernizaciju pod svaku cijenu, već za umjerenost, za čuvanje tradicije i prekrasne prirode. Komunalni policajci su najavljeni kao dio točke programa Sigurnije za Kostrenu zbog toga što za time jednostavno – imamo potrebu. Većina nas je, uključujući i mene, doživjela neki oblik provale ili uništavanja imovine. Kostrena je i puna smeća koje svatko baca kamo hoće jer nema kontrole ni reda. Zato komunalni policajci kao jedna od mjera u rješavanju naših problema i stvaranja Kostrene po mjeri nas koji živimo u njoj.


Suradnja kao ljudska vrijednost


Ako pobijedite na predstojećim izborima, koje od stranaka i nezavisnih lista u Kostreni vidite kao svoje potencijalne partnere?


– Suradnja je bila druga riječ kao opcija za moj slogan. Tko god suradnju njeguje kao ljudsku vrijednost, a ne kao raspodjelu političkih »stolica«, dobrodošao je kao partner našoj nezavisnoj listi i meni kao načelnici.