Gradili na svome, ali...

Nevjerojatan epilog spora u Kastvu! Digli zidove oko kuća, susjeda više ne može autom iz dvorišta

Slavica Kleva

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Zlatka Grbac boluje od multiple skleroze, teško je pokretna, a jedini »prozor u svijet« joj je automobil koji je sada ostao zarobljen u dvorištu na adresi Ćikovići 15 u KastvuProblem spornih imovinskopravnih odnosa između tri obitelji prelomio se na Zlatki Grbac koja boluje od multiple skleroze i ne može automobilom izaći iz vlastita dvorišta.


– U Kastvu sam od rođenja, ovdje na adresi Ćikovići, staro naselje na broju 15, kazala nam je na samom početku razgovora Dušanka Grbac, majka Zlatke koja boluje od multiple skleroze, a unazad dva tjedna ne može automobilom iz dvorišta jer su joj susjedi u potpunosti zagradili put podizanjem zidova.


Tužna priča


Priča koliko god je tužna i neprihvatljiva, provlači se godinama, pa i desetljećima, a kulminirala je podizanjem zidova koje su izgradili susjedi, Radivoj Milih i Milivoj Ćiković.

Jedino zadovoljstvo koje Zlatka ima jest automobil, s obzirom da se dugi niz godina otežano kreće.


Otkako joj je dijagnosticirana ova podmukla i teška bolest, jedina joj je sreća izlazak iz vlastita stana i četiri zida u kojima je »zarobljena«, te njezin automobil kojim može upravljati i ponekad odvoziti kratke relacije.


Majka Dušanka posjeduje kuću na broju 15, a susjed Milih je na broju 14.


Riječ je o kućama starim više od sto godina, kada su se njihovi preci doselili, baš kao i preci susjeda Ćikovića koji ima kuću preko puta njih.


Između njihovih kuća je dvorište i, kako nam kaže Dušanka Grbac, imali su i vrt, ali i put koji je vodio na glavnu cestu, niti tridesetak metara dalje.


– Pravo služnosti ovim putem imamo više od 60 godina, sada ispada da mi je netko iz svemira bacio kuću u ove gabarite i da zapravo nemam nikakav izlaz. Kada mi je majka umrla prije gotovo pet godina, susjedski odnosi su se poremetili.


Dok mi je majka bila živa, nitko ništa nije dirao, a onda su obojica susjeda ustvrdila da je cijelo zemljište njihovo, i što je najbolje, po papirima njih dvojica uistinu jesu vlasnici okolnih čestica, što nisam nikada ni sporila.Prije četiri godine Milih je dozvolio da prolazimo tim putem kojim smo se koristili desetljećima, pa iako je u međuvremenu podigao zidić između njegovog i mog zemljišta u duljini 4 metra, Zlatka se mogla provući automobilom na milimetar do glavne ceste.


No, kada je Milih napravio s druge strane jedan betonski zidić s vanjskog dijela dvorišta prema glavnoj cesti, susjed Ćiković je podigao zid oko svog zemljišta i tako u potpunosti zatvorio nama prolaz, pa se automobilom više ne može niti van niti unutra. Meni se čini da smo zapravo žrtve obojice susjeda – kaže Dušanka.


Parkiranje na cesti


Pokazuje nam Dušanka sudsko rješenje otprije pedesetak godina po kojem ima pravo služnosti prolaza, no to se u međuvremenu, u postupku obnove i preoblikovanja zemljišnih knjiga, propustilo učiniti.


Da je život Zlatki Grbac postao nemoguć, ne treba puno dvojiti. U razgovoru nam je otkrila da je zapravo izlazak iz kuće uz pomoć asistentice iz Udruge multiple skleroze Marinele Matešić jedina radost.


Asistentica Matešić provodi sa Zlatkom svaki dan četiri sata, od ponedjeljka do petka, s obzirom da ne može biti samostalna. A tu je i fizioterapeutkinja Asta Frlan koja Zdenki dolazi deset godina.– Ne znam što bih vam rekla, to je prestrašno, dolazim Zdenki periodično dugi niz godina. Mogu vam samo pokazati svoj ogreben automobil sa svih strana, jer otkako je podignut zid prije četiri godine, za provući se između dva zida susjeda mjeri se u milimetrima. Sada, nakon što je drugi susjed podignuo zid, parkiram na glavnoj cesti, kaže nam Asta.


– Ne znam koliko dugo ovako možemo još živjeti, do nas ne mogu kola hitne pomoći, vatrogasci, bilo koje vozilo interventnih službi. Evo, ne možemo ni septičku jamu očistiti jer kamion ne može proći.


Ovu smo jesen na rukama i leđima nosili pelete za grijanje. Za tako nešto stvarno trebaš imati živce – dodaje Dušanka Grbac.


Zatražili smo pomoć od Grada Kastva, no, svjesni smo da ne mogu puno učiniti kad je riječ o imovinskopravnim odnosima, kaže Dušanka.Boji se između ostalog Dušanka i za vodovod koji ide kroz javni put, ali preko Milihova terena i podignutog zida, pa izražava bojazan što ako dođe do puknuća cijevi?


Hoće li se rušiti zidić, pa ponovo vraćati u prvobitno stanje, ali o vlastitom trošku? Ona je, kaže nam, u mirovini, radi u Italiji, uzdržava nemoćne osobe jer joj je mirovina mala, a njezina Zlatka od 1.300 kuna pomoći ne može živjeti sama.


Sudski epilog


U svakom slučaju, dogovor kuću gradi, no u ovoj tužnoj priči toga nema i po svemu sudeći, neće biti kraja bez sudskog epiloga.


Nadu za majku i kćer budi njihova odvjetnica koja će se sudu obratiti prijedlogom za određivanje prijevremene mjere.


»Spor je nastao u vezi prava na kolni pristup kući stranaka. Prema navodima Dušanke i Zlatke Grbac, taj prolaz one i njihovi preci koriste već gotovo sto godina, a to pravo im je susjed uskratio izgradnjom zida.


Stranke su se u vezi s predmetne problematike u više navrata obraćale Gradu Kastvu, no, na taj način nisu uspjele problem riješiti. Nakon toga, stranke su se izvansudski, putem odvjetnika, obratile dopisom susjedu, ali je on njihov zahtjev odbio.Situacija je pravno mogla biti riješena u postupku obnove i preoblikovanja zemljišne knjige koji je vođen za predmetno područje, pri čemu je tada došlo do propusta u smislu neupisivanja prava služnosti u zemljišnoj knjizi.


Stoga će o postojanju i upisu tog prava morati odlučiti sud u parnici, a radi osiguravanja pristupa svojoj nekretnini stranke će se obratiti i s prijedlogom za određivanje privremene mjere«, stoji u odgovoru odvjetnice koja zastupa majku i kćer Dušanku i Zlatku Grbac.


Postoji ona mudra narodna izreka kako je bolje imati dobrog susjeda nego rođenog brata, jer će ti on prvi uskočiti u nevolji, a rođeni su daleko, dok stignu, kasno je.


U ovom slučaju, nažalost, nije tako, sve stranke su sada spremne čekati rješenje suda. A teško pokretna Zlatka Grbac, nažalost, neće tako brzo sjesti u automobil koji joj je jedini prozor u svijet.»Nije uzurpiran niti pedalj tuđe zemlje«


Milivoj Ćiković nam je kratko rekao da je zid podignuo na vlastitom zemljištu, nije uzurpirao ni pedlja tuđe zemlje, a u međuvremenu je pozvao i geodete radi točnog izmjera čestica, uz obećanje da će izaći u susret susjedi Dušanki nakon što se elaboratom točno utvrde točke, odnosno granice vlasništva.


Slično nam je rekao i Radivoj Milih, zid koji je napravio nalazi se na njegovom zemljištu, nije nikoga oštetio. Razgovarat će, kaže nam, s Dušankom ako i ovaj drugi susjed ukloni zid koji je podignuo.


U svakom slučaju, nekoliko puta je ponovio da će postupiti onako kako sud naloži, nudeći nam da pogledamo sve dokumente i sudske spise koje posjeduje, a potvrđuju da se sve što je izgradio nalazi na njegovoj zemlji.