Smeće na zelenim površinama

Nesavjesno i neodgovorno odlaganje: Otpad u šumi na Srdočima sanirat će se ovoga proljeća

Vladimir Mrvoš

Snimila čitateljica

Snimila čitateljica

na više mjesta u šumi nastaju mini deponiji krupnog i građevinskog otpada, upozorava čitateljicaRIJEKA – Briga o okolišu postala je jedna od važnijih tema o kojoj se uči već u osnovnoj školi, međutim, mnogi još uvijek svoje probleme s viškom otpada rješevaju na način da ga se riješe – negdje u prirodi. Tada na scenu stupaju savjesni građani, koji nadležne komunalne službe informiraju gdje se nalazi takav otpad.


Po odgovor na više adresa


Jedna naša čitateljica ustupila nam je jednu takvu e-mail prepisku sa službama vezano za divlje odlagalište otpada na šetnici u okolici Tonžino – Jurčići -Tuhtani.


“Šaljem ovo na više adresa budući da imam već iskustva s prijavljivanjem odlaganja otpada u ovoj šumi, na što redovito komunalni redari koje kontaktiram peru ruke jer ta šuma “nije u njihovoj nadležnosti”, navodi čitateljica te dodaje da na više mjesta u šumi nastaju mini deponiji krupnog i građevinskog otpada. Povremeno se čiste, ali kontinuirano nastaju nove hrpe na istim mjestima. “Ovog puta netko je u šumi ostavio dijelove karoserije automobila”, piše čitateljica koja je uputila mail nadležnim službama u Kastvu, Rijeci i Viškovu s GPS pozicijom i fotografijama.


GPS
“Nedopustivo je da se već godinama tolerira odlaganje smeća na zelenim površinama”, piše čitateljica i navodi da, iako je prilazni put neprikladan za automobile i teretna vozila zbog neravnog kamenitog terena, “oni i dalje nesmetano ulaze u šumu pošto nema nikakvih rampi ni stupića koji bi ih spriječili. U jednom trenutku prije par godina postavljena je rampa na izlazu puta u Srdoče, ali je ubrzo nakon toga uklonjena. Ako je poznato da se na nekoliko mjesta redovito odlaže otpad, zašto nadležne službe ne postave kamere kojima bi se mogle snimiti registarske oznake vozila koje dovoze otpad da se krivci kazne prema važećim propisima? Kome je u interesu da se ovdje gomila smeće i odvozi tek povremeno, dok netko drugi štedi novac jer je bacanje smeća u prirodu “besplatno”? Je li previše za očekivati od komunalnih službi općina da zajednički pronađu trajno rješenje ovog problema, kako bi građanima svih triju općina život bio ugodniji?”, pita se čitateljica u dopisu nadležnim službama.


Nije Kastav nego Rijeka


Ubrzo joj je stigao odgovor iz Grada Kastva u kome se kaže da je temeljem njezine prijave izvršen obilazak terena gdje je utvrđeno kako je predmetni otpad odbačen na području Grada Rijeke, stoga je za rješavanje uklanjanja navedenog otpada nadležno komunalno redarstvo Grada Rijeke.


Kako iz Grada Rijeke nije stigao nikakav odgovor i nakon više od mjesec dana, čitateljica je Gradu Rijeci proslijedila odgovor komunalne službe Grada Kastav te je zamolila nadležene u Gradu Rijeci da što prije jave je li napravljen uviđaj na terenu nakon što je prijavila problem, te je upitala koje dugoročno rješenje namjeravaju provesti da se kršenja komunalnog reda na području Rijeka više ne ponavljaju.


Čitateljica je svoj problem i zahtjev za sanacijom iznijela i MO-u Srdoči tijekom postupka javnog poziva za prijedloge malih komunalnih akcija za 2023. godinu, a oni su u svojem odgovoru istaknuli da je njezin prijedlog uvršten na listu za razmatranje, te da su prijedlozi objedinjeni i poslani prema stručnim službama Grada Rijeke. Međutim, dobila je odgovor da prijedlog sanacije divljeg odlagališta nije uvršten u Plan raspodjele sredstava za komunalne prioritete na području mjesnih odbora u 2023. godini


Poznati problem


Odgovor smo direktno potražili od Grada Rijeke, s obzirom da se se otpad i dalje gomila i da se čitateljica neformalo dobila odgovor da čišćenje možda neće biti moguće u skorom periodu, jer da je čišćenje površine traćenje novca ako se dalje nastavi dovoz novog otpada kao i da nadzorne kamere ne dolaze u obzir jer je lokacija udaljena i nije visoki prioritet. Čitateljica kaže da je dobila odgovor da rampe koje su već ranije postavljane nepoznati počinitelji lako uklanjaju. Postavljanje betonskog bloka moglo bi onemogućiti ovlašteni prilaz vatrogascima ili vlasnicima obližnjih zemljišta, rekli su joj komunalni redari.


Grad Rijeka u odgovoru kaže da, unatoč tome što je Grad Rijeka u suradnji s KD-om Čistoća organizirao reciklažna dvorišta na koja građani mogu besplatno dovoziti glomazni otpad, problem divljih deponija je i dalje prisutan. “Odbacivanje otpada od strane neodgovornih građana na lokalitetu MO Srdoči, u šumskom predjelu koji vodi prema općini Viškovo, poznat je Odjelu gradske uprave za komunalni sustav i plan je da se tijekom proljeća navedeni deponij sanira, no svjesni smo da sanacija odbačenog otpada po svoj prilici neće spriječiti i daljnje odbacivanje otpada. Nažalost, odlaganje otpada predstavlja velik problem u Gradu Rijeci, jer neodgovorni pojedinci, unatoč znakovima zabrane i kontrolama od strane komunalnog redarstva, neprestano bacaju krupni i drugi otpad na razne lokacije i tako onečišćuju grad, a sanacija takvih divljih odlagališta zahtijeva i dodatno vrijeme i dodatna sredstva”.


Redovite kontrole


Lokacija na području MO Srdoči je, između ostalih problematičnih lokacija, pod redovnom kontrolom od strane komunalnog redara tijekom radnog vremena, ali prilikom kontrola nisu uočeni niti utvrđeni prekršitelji te komunalni redari nisu imali zakonski temelj za poduzimanje, Odlukom o komunalnom redu, propisanih mjera. Napominjemo da je do sada komunalno redarstvo u više navrata sankcioniralo prekršitelje kada su očevidom bili zatečeni u pogledu počinjenja prekršaja.


Iz Grada Rijeke podsjećaju i mole građane da, ukoliko uoče osobe koje bacaju otpad na za to nepredviđena mjesta, izvijeste komunalno redarstvo na besplatni telefon 0800 – 5100 kako bi komunalni redari mogli poduzeti mjere sukladno Odluci o komunalnom redu i kazniti počinitelje.