Zastoj

Neostvarene nade: Zašto je zapela obnova doma riječke obitelji kojoj je sve izgorilo u požaru?

Edi Prodan

Foto Edi Prodan

Foto Edi Prodan

Velik je dio radova obavljen, stigao je plin, uvodi se i centralno grijanje, no nedostaje dio stolarije. Problem je i s keramičkim poločicama i s knaufom, a najveći je problem - nedostatak radne snageRIJEKA – Kao u nekom božićnom filmu kakvima smo ovih dana zasuti na svim programima nacionalnih televizija, i drama obitelji Butković započeta nakon što im je 13. listopada u stravičnom požaru, u svega dvadesetak minuta izgorio stan i baš sve što su u životu posjedovali, kreće se – s promjenjivom srećom.


Radovi na obnovi su zahvaljujući brojnim donacijama privatnih osoba, tvrtki, ali i institucija na čelu s Gradom Rijekom, krenuli sjajno, da bi se trenutno našli u – slijepoj ulici.


Brojni problemi


– Na žalost, dan prije rođendana naših blizanaca umrla nam je teško bolesna baka Kata. Također, nade kako ćemo se još ove godine useliti u obnovljeni dom – nisu se ostvarile. Ne, nismo niti nezadovoljni, niti nesretni, osim dakako što nas je unatoč teškoj bolesti u ni malo dobroj fazi ipak tako neobično brzo napustila naša baka, majka mog supruga Miljenka, Kata.
Ali, moram biti iskrena, imam osjećaj kako se ne nalazimo u tako dobroj fazi da bi se barem do proljeća vratili u Pilepiće, istaknula nam je Mira Butković koju smo u blagdansko vrijeme uhvatili na radnom mjestu, na benzinskoj crpki Čavle.


– Velik je dio radova obavljen, stigao nam je plin, uvodi se i centralno grijanje, no nedostaje dio stolarije, nema još svih prozora, a manjkaju i ulazna vrata. Problem je i s keramičkim poločicama, kao i s knaufom od kojeg će napraviti pregrade i strop.


Najveća je muka s onim što pogađa čitavu državu, pa tako i nas – nedostatak je radne snage. Nemoguće je pronaći neke od majstora koji bi obnovu našeg stana doveli do kraja – boji se za nastavak, za dovršetak radova Mira Butković.


Dio problema izazvan je neobično dugim kišnim razdobljem, na koje se nadovezalo blagdansko praznovanje tako da je jasno kako se na ozbiljniji nastavak radova, koji trenutno u cijelosti miruju, mora pričekati barem 7. siječnja. Mada, kakve su Butkovići u jednoj mjeri sreće, ne bi čudilo da siječanj bude neobično hladan, tako da se sve zajedno uistinu protegne na veljaču ili ožujak.


Božićni scenarij


– Ponavljam, prezahvalni smo kako je obnova krenula, kao i činjenicom da unatoč zastoju sve ide u dobrom smjeru. Jednako sam tako zahvalna i našim udomiteljima, no dolazi do problema kod djece zbog redovnog učenja, teško je na tako dugo razdoblje organizirati »privremeni život« kakav živimo od listopada i požara, zaključila je Mira Butković.


Uz želju i poticaj na sve one elemente i na sve nas koji možemo dodatno pomoći, da sve ide u dobrom smjeru dobili smo jučer jamstva i od dogradonačelnika Nikole Ivaniša koji je u ime Grada Rijeke koordinator obnove.


Naprosto, uvjereni smo da će se i kod Butkovićevih na kraju ponoviti film tipičnog božićnog scenarija – nakon tragedije odlično krene, nastaje zaplet s problemima, da bi na kraju ipak zasjalo nikad toplije i jače sunce pobjede dobra nad svim zlima ovog svijeta.