Vrijedan projekt

Nekadašnja energana u Harteri postaje Sinergana. Pogledajte novi Inkubator za kreativne tehnologije i IT

Aneli Dragojević Mijatović

Prvi stanari u Sinerganu bi trebali ući ove godineRIJEKA Rekonstrukcijom zgrade energane u bivšoj riječkoj Tvornici papira u Ružićevoj uređuje se preko 2.700 kvadrata površine na pet etaža u kojem će biti smješten Inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju. Radovi su pri kraju, au srijedu je upriličen obilazak gradilišta budućeg Inkubatora – Sinergane.


Foto galerija: Energana u Harteri postaje Sinergana Foto: Sergej Drechsler


Kako je istaknuto, prostor inkubatora Sinergana će, uz uredske i zajedničke prostore za poduzetnike, raspolagati i specijaliziranim prostorima – laboratorijem za umjetnu inteligenciju, učionicom za razvoj računalnih igara, studijom za foto i video produkciju te podatkovnim centrom.


U okviru inkubatora poduzetnicima će se pružati podrška u tri tematska modula: HubIT (IT, umjetna inteligencija, internet stvari), HubBOT (razvoj video igara) te HubART (fotografija i video produkcija).

Obilasku je prisustvovao gradonačelnik Marko Filipović sa suradnicama, a obilazak su vodili pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte Jana Sertić, voditelj odsjek za gradnju i održavanje objekata javne, poslovne i stambene namjene Dejan Blažić te projektant Ivan Komadina, Arhitektonski ured PRAG d.o.o.


Istaknuto je kako se realizacija Sinergane provodi putem EU projekta “Inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju – Energana” ukupne vrijednosti 6.147.183,75 milijuna eura, od čega je oko 4,177 milijuna eura sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj – Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.’ putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizama), dok je gotovo 369 tisuća eura sufinancirano od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.


Filipović je ovom prilikom istaknuo da je izvedeno gotovo 95 posto predviđenih radova, a prostor od 2.700 metara kvadratnih namijenjen je kreativnim industrijama.


– Projekt je sufinanciran europskim novcem, a radi se o iznosu od ukupno 6 milijuna i 150 tisuća eura, uloženih u riječku industrijsku baštinu koja je u potpunosti ovime obnovljena i dobiva novu namjenu. Oko 4,15 milijuna eura osigurano je iz europskih sredstava, oko iz 1,6 milijuna eura iz gradskog proračuna, a 369 tisuća eura osiguralo je resorno ministarstvo, rekao je Filipović koji se zahvalio izvođačima radova, svim sudionicima u gradnji, projektantima, kao i svim gradskim odjelima koji su uključeni u projekt.


Već ima upita


– Drago mi je da su radovi izvedeni unutar predviđenog roka, ostalo je još radova koji se trebaju izvesti do 30. ožujka, plus Data centar koji se mora instalirati… Drago mi je i da će sve tvrtke s područja Urbane aglomeracije Rijeka moći koristiti ove prostore.Naime, nakon završetka radova slijedi postupak odabira upravitelja objekta, a ne sumnjam, već i prema iskazanim interesima, pozivima, mailovima, da interes tvrtki za korištenje ovakvoga prostora postoji, kao i kreativnih pojedinaca koji se vide u ovom prostoru.


Ovime stvaramo infrastrukturu za razvoj poduzetništva i kreativnih industrija u našem gradu, ali ujedno obnavljamo i našu bogatu industrijsku baštinu koje u Rijeci ne manjka. Ovih 6,15 milijuna eura uloženo je na pravi način i dat će svoj obol razvoju gospodarstva u Rijeci. Ovo je veliki iskorak i za riječku IT scenu jer sve povezano s novim tehnologijama naći će svoj novi dom ovdje u Sinergani, rekao je Filipović.


Pročelnica Sertić najavila je da se, nakon izvođenja radova i opremanja svom potrebnom opremom, kao i provedbom svih potrebnih procedura, okvirno useljenje prvih stanara očekuje koncem godine, a u međuvremenu će se, kazala je, još izvoditi edukacijski programi i razne konferencije i događanja koji se također djelomično financiraju iz europskih sredstava.


– Vezano za natječaje i useljenje, sve će se definirati modelom upravljanja, ali zainteresirani se mogu preliminarno javiti u Odjel za gospodarstvo Grada Rijeke pa ćemo ih uputiti u proceduru.Firme se javljaju iz cijele UA Rijeka i šire, interesa svakako ima, a isto tako, i naši poduzetnički inkubatori koji sada postoje su dupkom puni, kao i startup inkubatori, prostor u RuHub-u, tako da ne sumnjamo da će i Sinergana biti puna.


Inače, 24 su uredska prostora za smještaj poduzetnika, a osim toga bit će coworking prostor i zajedničke prostorije.


Neke usluge će biti besplatne, ali zakup, kao i u ostalim inkubatorima, se naplaćuje, ali po zaista povoljnoj cijeni i tako će biti i ovdje, pojasnila je Sertić.


Ivan Komadina se zahvalio na prilici da su radili na tako zahtjevnom i zanimljivom projektu.


– Nadam se da će sve funkcionirati i možda pokrenuti revitalizaciju cijelog ovog područja, poručio je.


Inače, kako je istaknuto, svrha novog poduzetničkog inkubatora za kreativne tehnologije i IT industriju, koji se gradi u zgradi električne centrale bivše riječke Tvornice papira, je poticanje rasta i razvoja malih i srednjih poduzeća u IT i kreativnim industrijama na području UA Rijeka i to kroz suvremenu poduzetničku infrastrukturu koja uključuje inkubaciju i umrežavanje poduzetnika u ciljanim industrijama.


U okviru projektnih aktivnosti inkubator je dobio naziv – Sinergana, kao kovanica riječi ‘sinergija’, koja simbolizira zajednički potencijal međusektorske suradnje te riječi ‘energana’, koja utjelovljuje riječku industrijsku baštinu i njenu preobrazbu za nove generacije.Zahtjevni radovi


Rekonstrukcija zgrade bivše energane uključuje uređenje preko 2.700 kvadrata iskoristive površine na pet etaža. Pored uredskih prostora, odnosno 24 inkubacijske jedinica za poduzetnike, u prostoru Sinergane nalaze se učionice, sobe za razgovor, sale za sastanke, multifunkcionalna dvorana, coworking prostor, info punkt te drugi funkcionalni i logistički sadržaji neophodni za učinkovit rad i ugodan boravak korisnika u inkubatoru.


Inače, opisano je i tijekom obilaska, rekonstrukcijom je obuhvaćena cijela zgrada, gdje su izgrađene dvije nove etaže galerijskog tipa izvedene na konstrukciji od čeličnih profila i armiranobetonskih ploča. Na istočnom pročelju izvršeno uklanjanje niskog dijela građevine i stare trafostanice, izvršeno je prilagođavanje nove temeljne konstrukcije te dogradnja novog dijela zgrade.


Na zgradi su restaurirani postojeći vanjski čelični prozori iza kojih je izvedena nova energetski učinkovita stolarija te izolirana fasada i postavljena velika nadstrešnica iznad ulaza na zapadnom pročelju uz Rječinu.


Izvedeno je preko 95 posto radova te je preostalo izvođenje završnih radova odnosno radova ličenja zidova i stropova, podnih obloga, ugradnje krovnih svjetlarnika, rasvjetnih tijela, sanitarne opreme te uređenje okoliša kao i ispitivanje električnih i strojarskih instalacija.Kako je između ostalog pojašnjeno, po završetku građevinskih radova slijedi uspostava Data centra, nakon čega i ishodovanje uporabne dozvole.


Do kraja 2024. očekuje se da će se unutar inkubatora pružiti usluge podrške za 90 malih i srednjih poduzeća koja djeluju na prostoru Urbane aglomeracije Rijeka.


Obnova dimnjaka

U priopćenju Grada ističe se da je u sklopu zgrade budućeg inkubatora Sinergana izvršena i izgradnja nove trafostanice u kojoj je HEP već ugradio potrebnu opremu. Nova trafostanica će opskrbljivati električnom energijom samu zgradu poduzetničkog inkubatora, ali i potrošača u okruženju.


– Svi radovi izvođeni su pod nadzorom i uputama predstavnika Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela u Rijeci te je u sklopu ugovorenih radova izvršena je 120.000 tisuća eura vrijedna sanacija postojećeg dimnjaka nekadašnje Tvornice papira. U sklopu radova obnove dimnjaka izvršena je sanacija konstruktivnih oštećenja i pukotina dimnjaka, zamjena oštećenih i nestabilnih dijelova opeke, ispunjenje sljubnica reparaturnim mortom, ugradnja novih prstenova i penjalica te sanacija gromobrana, navodi se u priopćenju. Izvođač građevinskih radova na rekonstrukciji i prenamjeni zgrade Energane u inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju je zajednica ponuditelja Lavčević d.d.; Lavčević – Inženjering d.o.o. iz Splita, projektantski nadzor obavlja Prag d.o.o. iz Rijeke, a stručni nadzor Karloline – Kling d.o.o. iz Liča.