Umor i revolt

Obiteljski liječnici odgovaraju na prozivke: Neka ministar Beroš dođe na jedan dan u našu ambulantu

Sanja Gašpert, Barbara Čalušić

Sve je ovo postalo jedan kaos – dr. Arifa Mahmić / Foto S. DRECHSLER

Sve je ovo postalo jedan kaos – dr. Arifa Mahmić / Foto S. DRECHSLER

Osim što skrbe o svojim svojim pacijentima s koronavirusom koji su na kućnom liječenju, nastavljaju skrbiti i o svojim pacijentima s različitim drugim bolestima, a obavljaju niz administrativnih poslova pa mnogi od njih kažu da u vrijeme pandemije odrade dvije smjeneRIJEKA – Izjava ministra zdravstva Vilija Beroša kojom je prozvao obiteljske liječnike da ne rade dovoljno izazvala je priličan revolt liječnika zaposlenih u domovima zdravlja i koncesionarima koji su u pravilu prvi kontakt pacijenta sa zdravstvenim sustavom. U vrijeme pandemije obiteljski liječnici, osim što skrbe i o svojim svojim pacijentima s koronavirusom koji su na kućnom liječenju, nastavljaju skrbiti i o svojim pacijentima s različitim drugim bolestima, a obavljaju niz administrativnih poslova pa mnogi od njih kažu da u vrijeme pandemije odrade dvije smjene.Na to je upozorila i dr. Jadranka Šoić Karuza svojim statusom na Facebooku nakon kojeg su joj jučer brojni kolege i pacijenti davali podršku. Šoić Karuza opisala je svoj početak tjedna koji iako radi poslijepodnevnu smjenu, počinje već rano ujutro kad je nazivaju pacijenti sa simptomima COVID-a i kontakti zaraženih. Dan počinje s uputnicama za testiranje i odgovaranjem na mailove kojih u prosjeku ima 40-ak. Potom preslušava govorni automat koji radi 24 sata, a na koji pacijenti naručuju kroničnu terapiju i piše recepte. Zadnje tjedne obilježilo je i cijepljenje protiv gripe s nikad većim odazivom među pacijentima.


Jadranka Šoić-Karuza

Jadranka Šoić-Karuza


 


Isprva bez reakcije
– Od početka pandemije obiteljski liječnici od ministra zdravstva dobivaju ili kritike ili se negira njihovo postojanje. Nismo reagirali na proljeće kako ne bismo dodatno uznemiravali ljude, naše pacijente, no poljednji ministrov napad na nas samo je odvraćanje od stvarnih problema. Evo, petak je, ja sam radila jutaranju smjenu, a sad je 15 sati i još sam u ordinaciji i pripremam se obući od glave do pete u zaštitno odijelo jer idem u kućni posjet rizičnom pacijentu starije dobi, kazala nam je jučer dr. Šoić Karuza, koja trenutno skrbi o sedmero pacijenata s koronavirusom iz svoje ordinacije. Sama je zbog sumnje na zarazu bila na testiranju dva puta, oba je puta bila negativa.


– Stalno sam u kontaktu sa svojim COVID-pozitivnim pacijentima i onda odjednom čuješ za sebe da si neradnik. Pandemija već traje dulje vrijeme, a mi smo i jesenski val u nekim stvarima dočekali nepripremljeni. Naime, točno je da COVID-pozitivne pacijente ne upisujemo u repozitorij. Jer je besmislen i nefunkcionalan, jer nije uključen u CEZIH što bi ubrzalo cijeli proces i ne bi nam predstavljalo problem. Od nas se traži da hvatamo kontakte, no ja nisam ni zakonski ovlaštena ispitivati kontakte mojih pacijenata, upozorava Šoić Karuza.I drugi liječnici obiteljske medicine na riječkom području kažu nam kako posljednjih mjeseci, a posebice posljednjih dana kada je počelo i cijepljenje protiv gripe doslovno »padaju s nogu«. Tim više sve ih bole prozivke ministra zdravstva Vilija Beroša da bi trebali pojačati opseg i dinamiku posla. Doživljavaju to kao razočaranje, nevjericu i nerazumijevanje posebice jer dolazi od čovjeka njihove struke koji bi ih trebao razumjeti i ne dovoditi u pitanje njihov angažman.


Sustav je dobar, obiteljski liječnici su motivirani


– Obiteljski liječnici rade jedan važan i ozbiljan posao, a da je tomu tako svjedoče i brojke zaraženih o kojima skrbe oni i koji se liječe kod kuće, a to je 97 posto aktivnih slučajeva, kazao je jučer ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a prof. dr. Vladimir Mićović.
Prema njegovom mišljenju, zdravstveni sustav po pitanju skrbi o COVID-pozitivnim pacijentima je kompaktan i kao takav treba biti sačuvan, a bilo kakve razmirice između dijelova sustava ne dolaze u obzir što se, kako je naglasio, najbolje vidi na primjeru zdravstvenog sustava u PGŽ-u.
– Ne bih želio zvučati demagoški, ali svi mi želimo i moramo više te u svakoj situaciji čovjek sebi treba postaviti pitanje je li tog dana kad je došao na posao odradio to što je trebao odraditi i je li mogao napraviti više za nekog svog pacijenta. To je pitanje za svakog pojedinca, a ja govorim o sustavu i mislim da da je on dobro posložen, da su naši obiteljski liječnici itekako motivirani. Mi vidimo koliko ljudi oni šalju na testiranje, na koji ih način selektiraju i koje epidemiološke indikacije koriste, kako surađuju s nama epidemiolozima. Prema svemu tome, mogu reći samo najbolje o liječnicima obiteljske medicine u PGŽ-u, poručio je Mićović.


Dr. Sanja Pavić-Golubović, specijalistica obiteljske medicine koja radi u ambulanti na Pehlinu kaže dao se liječnici ne bave samo koronom, nego su tu i sve ostale bolesti.


– Najčešće zovu pacijenti koji su bili u kontaktima sa zaraženima ili koji su osjetili simptome, što ne mora biti korona, nego početak viroze. Svakodnevno odgovaram na dva telefona, šaljem poruke, mailove. Istovremeno, protekli sam tjedan imala dva pacijenta s infarktom kojima sam morala organizirati prijevoz u bolnicu, imala sam tri pacijenta s karcinomom, od kojih je jednog iz palijativne skrbi trebalo smjestiti u hospicij. Cijepila sam 350 pacijenata protiv gripe, obavila pedeset kućnih posjeta, pa toliko o tome da liječnici ne idu u kućne posjete. Nemoguće je da liječnici obiteljske medicine pozivaju kontakte jer ako postoji sumnja da je netko pozitivan, to nije dovoljno dok ne dođe nalaz. Pacijenti me znaju zvati i reći da im otvorim bolovanje za samoizolaciju jer im je kolegica pozitivna. To su »rekla-kazala« situacije, ja moram imati nalaz, a naši su epidemiolozi preopterećeni poslom i ne stignu sve na vrijeme staviti u objavu na kompjutor, pa je onda teško povezati i kontakte. Mi primarci imamo odličnu suradnju s epidemiolozima u Rijeci i PGŽ-u. Možda je ministar Beroš govorio o situacijama gdje takva suradnja ne postoji, kaže dr. Pavić te dodaje da dnevno ima između 100 i 150 telefonskih poziva, a pacijenti je zovu i izvan radnog vremena.


Riječki primarci ističu dobru suradnju s epidemiolozima - Sanja Pavić-Golubović / Foto NL arhiva

Riječki primarci ističu dobru suradnju s epidemiolozima – Sanja Pavić-Golubović / Foto NL arhiva


 


Ogorčena i povrijeđena


– Sve je ovo postalo jedan kaos i onda dobivamo ovakve prozivke da ne radimo dovoljno, žalosno, zaključuje dr. Pavić.Slično razmišlja i liječnica obiteljske medicine iz Ambulante Dražice dr. Arifa Mahmić, koja prozivke ministra Beroša smatra razočaravajućima.


– Mi se doslovno raspadamo od posla i zbog toga sam ogorčena, ispada da smo neradnici i to boli. Koliko mi to »ne radimo« može vam reći svaki liječnik brojčanim pokazateljima u posljednjim tjednima. Moja je ordinacija mala, imamo 1.400 pacijenata, a u posljednja dva tjedna imala sam oko 700 poziva, slušate pacijente, moja medicinska sestra i ja imale smo 14 kućnih posjeta, cijepila sam 164 pacijenta, odgovorila na 53 maila, izdala 523 recepta, otvorila 26 bolovanja, sa sestrom obavljala laboratorijske pretrage i još puno toga. I onda ministar kako kaže da se pacijenti žale da nas ne mogu dobiti na telefon, pa često ste u situaciji da ste u previjalištu, radite EKG, sestra razgovara s pacijentom na vratima, naravno da se u takvim situacijama ne možete uvijek javiti na telefon. Prošli tjedan imala sam dva infarkta, jedan blok, to su hitnoće u kojima se ne možete javiti na telefon. Dosta mojih pacijenata ima i moj privatni broj, ali nama je administrator nasušna potreba, posebice netko tko bi se javljao na telefon, kaže dr. Mahmić, koja također hvali suradnju s riječkim epidemiolozima.


– Većina pacijenata naš trud prepoznaje i shvaća nas, a ministar koji bi nas prije svih trebao razumjeti, proziva nas za nerad, kaže dr. Mahmić.


Mirjana Krstić Arbanas / Foto Marko Gracin

Mirjana Krstić Arbanas / Foto Marko GracinDr. Mirjana Krstić Arbanas liječnica je obiteljske medicine u ambulanti u Bakru, a koliko je savjesna i brine se o pacijentima svjedoči i informacija da se upravo nalazi u samoizolaciji, ali i dalje telefonski, od kuće, obavlja svoj posao.
– Moj je nalaz negativan, ali do utorka sam u samoizolaciji. Unatoč tome, svoj posao obavljam telefonski, radim od kuće, imam tekicu u koju upisujem pozive, posljednjih dana radila sam od 7 do 20.30. Imam pedesetak kontakata dnevno, pacijenti me zovu zbog raznih situacija, pa čak i ako nisu imali »stolicu« dva dana. Medicina nije zvanje, to je način života koji ne živim samo ja nego i moja obitelj. Zato je ponižavajuće kada vas nakon svega što činite prozivaju da ne radite dovoljno. Pozvala bih ministra Beroša da jedan dan dođe u našu ambulantu i zajedno s nama, uz naš posao odgovara na telefonske pozive. Umjesto da zbijemo redove, udružimo se kako bismo što prije riješili ovu situaciju, mi se pljujemo, prozivamo, ne poštujemo, kaže dr. Krstić Arbanas, koja trenutačno u ambulanti ima deset aktivnih koronaslučajeva, koje je većinom osobno pregledala, dok, kako kaže, i sama nije »zaglavila«.