Popularan prijevoz

Nećete vjerovati koliko su Riječani u tri mjeseca napravili kilometara na Bolt romobilima. Ovo su najčešće greške i opasnosti

Portal Novi list

Safety Days će se održati ispred Doma mladih Rijeka, u subotu, 26. lipnja, s početkom u 10 sati. Edukaciju organiziraju Bolt, Grad Rijeka i Hrvatska udruga vozača električnih romobilaRijeka je prvi hrvatski grad koji je uveo uslugu najma Bolt električnih romobila, a u prva tri mjeseca građani Rijeke prešli su više od 82.000 km, priopćeno je iz Bolta


Građani Rijeke trenutno na raspolaganju imaju 200 romobila koji se nalaze na 10 najfrekventnijih lokacija kao što su Jadranski trg, Agatićeva ulica te Riva. U prva tri mjeseca u Rijeci Bolt je zabilježio više od 7.000 jedinstvenih korisnika i više od 50.000 vožnji, a s obzirom na početak turističke sezone i rastuće popularnosti romobila pojavila se potreba o podizanju svijesti o sigurnoj vožnji te umijeću parkiranja Bolt romobila.


Safety Days će se održati ispred Doma mladih Rijeka, u subotu, 26. lipnja, s početkom u 10 sati. Edukaciju organiziraju Bolt, Grad Rijeka i Hrvatska udruga vozača električnih romobila (HUVER).
Cilj edukacije je ukazati građanima na načine korištenja električnih romobila, sigurnu vožnju, poštivanje prometnih propisa te ispravne načine parkiranja.


Organizacijom Safety Daysa, posebnog edukativnog događaja s ciljem uspostavljanja najboljih praksi korištenja električnih romobila, dodatno će se ukazati na sigurno korištenje ovog eco-friendly načina prijevoza. Za vrijeme događanja građani će biti u prilici isprobati romobile te se uvjeriti u njihove benefite prilikom prelaska kraćih udaljenosti.


Najam električnih Bolt romobila trenutno je dostupan u 16 zemalja i više od 110 gradova, među kojima su i tri hrvatska – Rijeka, Osijek i Varaždin.


Otključavanje romobila u sva tri hrvatska grada trenutno je besplatno, a za vrijeme trajanja Safety Daysa u Rijeci jedna minuta vožnje iznosit će 50 lipa. Romobili se otključavaju skeniranjem QR koda, a osim što ih je jednostavno otključati, Bolt romobilima jednostavno je i upravljati. Prilikom vožnje važno je imati na umu sigurnost svih sudionika prometa, a brzina koju romobili mogu razviti uvjetovana je njihovom lokacijom. Ona se kreće u rasponu od 5 do 20 km/h, a u pješačkim zonama ograničena je na 10 km/h. Vozači početnici mogu odabrati i početnički način vožnje u kojem je najviša dopuštena brzina 15 km/h.


Osim brze vožnje, neke od najčešćih pogrešaka koje korisnici električnih romobila čine su blokiranje prolaza ili izlaza za nuždu te ostavljanje romobila na privatnom posjedu ili autobusnom stajalištu.


Kako bi ukazali vozačima na njihove propuste prilikom odlaganja vozila, Bolt je pripremio i posebne savjete pod nazivom Umijeće parkiranja, a kojima se korisnicima savjetuje korištenje označenih zona, adekvatno odlaganje romobila na mjestu gdje će ga drugi korisnici lakše pronaći te parkiranje na ravnoj površini.


Bolt romobili dolaze s GPS uređajem koji pruža uvid u lokacije na kojima ih je moguće preuzeti, ali i ostaviti. Svaku večer Boltov tim preuzima romobile u gradu kako bi ih pripremili za sljedeći dan, detaljno pregledali, napunili te dezinficirali za nove korisnike.


Deset najsretnijih posjetitelja Safety Daysa sudjelovanjem u edukacijskom poligonu bit će u prilici osvojiti kupone za vožnju u vrijednosti od 50 kn”, navodi se u priopćenju.