Nema zaključka

“Ne znate”, “Nepristojni ste”, “Neupućeni ste”: Riječki vijećnici bez dogovora o zabrani spalionice otpada

Marinko Glavan

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Rasprava o prijedlogu Akcije mladih je prešla u povišene tonove i međusobno optuživanje za neznanje, nepristojnost i neupućenost u tematiku, bez konkretnog zaključkaŽučnu raspravu na današnjem Gradskom vijeću Rijeke izazvao je prijedlog Akcije Mladih o zabrani izgradnje spalionice otpada na području Grada Rijeke koji je iznio Vedran Vivoda.


– Župan Komadina najavljivao je izgradnju spalionice u Sušačkoj Dragi, na području vojarne. Mještani Drage i okolnih naselja peticijom pokazali što o tome misle, a pokazalo se i da je ta lokacija posve neprimjerena za tu namjenu.


U razgovoru s građanima, shvatili smo da oni takvu spalionicu ne žele u Rijeci, a mi ovim prijedlogom želimo ukazati na potrebu da se problem otpada rješava primarnom selekcijom, a ne spaljivanjem.
Cijena zbrinjavanja otpada značajno je rasla, a jedino rješenje je uvođenje individualne primarne selekcije, uz izgradnju sortirnice i kompostane. Bez toga nećemo postići zadani cilj odvajanja pedeset posto otpada.


Osim toga, spalionice otpada nisu planirane u planu zbrinjavanja otpada u RH. Spalionice koje gradonačelnik spominje koštaju stotine milijuna eura tako da ne postoji ni ekonomsko opravdanje za njihovu gradnju.


Energana na otpad koja bi grijala tridesetak tisuća kućanstava stoji 60 milijuna eura, a Grad Rijeka taj novac nema. Izgradnja sortirnica i kompostane bila bi puno jeftinija. Udio biootpada u prosjeku je oko 40 ili više posto. Treba uvesti kante za biootpad i sortirnice i kompostane, rekao je Vivoda.


Odgovorio mu je gradonačelnik;


– Formalno – prihvaćanje ovog zaključka ne znači ništa osim političke demagogije koju pokazuje gospodin Vivoda. Neko iduće vijeće može taj zaključak biti prihvaćen ili neće, iako ja mislim da ga ne treba prihvatiti.


CZGO Marišćina napravljen je temeljem Strategije gospodarenje otpadom Republike Hrvatske, u kojoj stoji da će se država pobrinuti za zbrinjavanje RDF-a iz dvadeset centara. Izgrađena su samo dva, u Primorsko-goranskoj županiji i Istarskoj.


Odabir tehnologija za centre vodio je Fond za zaštitu okoliša. Nakon toga, Vlada mijenja Strategiju, ne navodeći što će biti s centrima koji su izgrađeni po prethodnoj Strategiji, a u kojoj primarno odvajanje otpada nije bilo predviđeno.


Osim toga, biootpad ni u Marišćini se ne koristi za RDF, nego se izdvaja na polja za razgradnju, odakle se proizvodi metan koji se dalje koristi. RDF je preostali dio otpada. Nitko nije rekao da odustajemo od primarne selekcije, nekidan sam potpisao ugovor o gradnji nove sortirnice vrijedne 30 milijuna kuna.


Od 1. travnja počinje podjela kanti korisnicima u privatnim kućama gdje će oni sami moći odrediti veličinu spremnika, rekao je Obersnel.


U raspravu se uključila i Petra Mandić iz Mosta kazavši kako je ta stranka protiv tehnologije koja zagađuje okoliš, odnosno spalionica otpada, kao i da je direktivom EU propisano da sav spaljeni otpad neće biti računat u kvotu odvojenog otpada.


– Spaljivanje i rekliranje su u direktonom sukobu. Sve što spalimo, ne možemo recikliratiNema ni energetske isplativosti. Kada bi iste elemente reciklirali, umjesto da ih spaljujemo, energetski učinak bio bi veći.


Jednako tako, nema ni ekonomske isplativosti, jer bi, prema našim proračunima, ovakva spalionica stajala 30 milijuna eura, rekla je Mandić, ukazavši i na niz studija koje pokazuju štetno djelovanje spalionica otpada na zdravlje građana.


Nakon toga rasprava je prešla u povišene tonove i međusobno optuživanje za neznanje, nepristojnost i neupućenost u tematiku, bez konkretnog zaključka.