Sveučilište u Rijeci

Navala na smještaj, Više od 800 riječkih studenata ostaje bez mjesta u domu

Ingrid Šestan Kučić

Ilustracija / Foto: M. LEVAK

Ilustracija / Foto: M. LEVAK

Konačne će liste biti objavljene u posljednjem tjednu kolovozaRIJEKA – Za 1.250 ležajeva Studentskog centra Rijeka pristiglo je 2.076 molbi studenata, što znači da će njih 826 ostati bez planiranog smještaja te će alternativu morati potražiti u privatnom smještaju.


Navodeći kako je broj prijava nešto manji nego lani, ravnatelj Goran Manestar kaže da će onih na rang-listi ispod crte ipak biti nešto manje, jer kao i svake godine, jedan dio molbi bit će nevažeći.


Bit će nevažećih


– Lani su zaprimljene 2.174 molbe. Do sada smo obradili 1.200 molbi i među njima je 5 nevažećih jer studenti nisu predali potpunu dokumentaciju. Očekujemo da će ih biti još. Za otprilike tjedan dana bi trebale biti objavljene privremene rang-liste, a nakon toga slijedi žalbeni rok od 8 dana. Imamo 15 dana za odgovor te će konačne liste biti objavljene u posljednjem tjednu kolovoza, najavljuje Manestar.
Prema pravilniku, od ukupnog broja smještajnih kapaciteta obnovljenih ili izgrađenih sredstvima iz Strukturnih fondova EU-a, najmanje 50 posto treba namijeniti za studente s lošim socioekonomskim statusom, čiji ukupni mjesečni prihod po članu zajedničkog kućanstva u prethodnoj kalendarskoj godini iznosi manje ili jednako 65 posto proračunske osnovice. Stoga će se za studente u nepovoljnom položaju, odnosno za studente koji zadovolje taj socijalni kriterij i studente s invaliditetom u objektima smještaja na Trsatu rezervirati najmanje polovina ležajeva te će se na taj način dati prednost osobama u nepovoljnom položaju.


– To je uvjet EU-a koji moramo poštovati još samo ove godine. U praksi to znači da se na Trsatu za studente lošijeg socioekonomskog statusa treba osigurati 378 kreveta. Među do sada obrađenim molbama studenata imamo 334 takva studenta. U slučaju da broj studenata tog statusa nije dovoljan, natječaj se može ponoviti za te studente, međutim mislim da to neće biti potrebno s obzirom na trenutno stanje.


Ugovor s EU-om završava 17. studenog ove godine, što znači da za godinu dana, kod novog natječaja za smještaj, nećemo imati obvezu poštovanja tog uvjeta i moći ćemo na Trsatu sav kapacitet jednako tretirati. Trsat raspolaže sa 673 kreveta, a ostatak smještaja odnosi se na Studentsko naselje »Ivan Goran Kovačić«. Kako će se studenti koji budu na listi za smještaj raspoređivati ovisit će prvenstveno o tome koji fakultet pohađaju, odnosno o lokaciji fakulteta koja je bliža pojedinom naselju, objašnjava Manestar.


Komercijalne svrhe


Što se pak cijene smještaja tiče, kaže, ona za sada ostaje na prošlogodišnjim razinama. U praksi to iznosi 385 do 400 kuna u Studentskom naselju »Ivan Goran Kovačić«, a cijena ovisi o odabiru smještajne jedinice, dok je cijena smještaja na Trsatu nešto veća te iznosi 557,50 kuna mjesečno.


Završetkom ugovora s EU-om Studentsko naselje Trsat moći će se koristiti i za komercijalne svrhe, a to znači da će iduće ljeto svi smještajni kapaciteti biti pretvoreni u hostel.


– U planu je s Riječkim sportskim savezom organizirati kampove sportaša i kampove za djecu. Želja nam je ići u tom smjeru. U Studentskom naselju »Ivan Goran Kovačić« godinama se dio kapaciteta od 15. srpnja do kraja kolovoza koristi za hostelski smještaj. Ove smo godine povećali broj ležajeva na 115, a u ponudi imamo i apartmane, kaže Manestar.


Ujedno dodaje da je booking dobar i veći nego lani, a za noćenje na toj lokaciji treba izdvojiti od 230 do 460 kuna, koliko stoji cijena jednog noćenja s doručkom u studio apartmanu te ta opcija uključuje noćenje s doručkom za dvije osobe.