Buka svuda oko nas

Nastavni zavod za javno zdravstvo u Rijeci organizira tribinu o buci

Ljiljana Hlača

Foto Ljiljana Hlača

Foto Ljiljana Hlača»Buka svuda oko nas« naziv je tribine koja će se održati slijedećeg petka 20. rujna s početkom u 11 sati a u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko – goranske županije i Udruge Želim miran život iz Zagreba.


Najavljujući ovu tribinu ravnatelj Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Primorsko goranske županije prof. dr. sc. Vladimir Mićović, mr.sc. Albert Cattunar i Dobrica Rončević dr.med otkrili su nam da će se na ovom stručnom skupu – buka obraditi s aspekta izvora – pa će tako biti riječi o buci koju uzrokuje promet, gospodarstvo (pilane, radionice), uslužni sektor ali i o susjedskoj buci. Naravno, govorit će se o utjecaju buke i na ljudski organizam.


– Indirektno buka utječe na vegetativni živčani sustav, na sustav žlijezda s unutarnjim lučenjem, remeti san. Utječe na psihomotoriku, razdražljivost, dekoncentraciju te pad radnog učinka. Riječ je o objektivnom problemu što može uzrokovati uznemirenje, nelagodnost, psihološku napetost i zdravstvene tegobe osobi koja joj je izložena, otkrili su nam organizatori negativni predznak ovog sve zančajnijeg zagađivača okoliša.
Na skupu će govoriti – Dražen Trnski predsjednik udruge Želim Miran Život, Slaven Skender viši sanitarni inspektor iz Državnog inspektorata i Boris Skeledžić, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave Primorsko-goranske županije.


Tribina će se održati u velikoj dvorani Nastavnog zavoda (Krešimirova 52A), ulaz je slobodan, ali zbog ograničnog broja mjesta u dovrani potrebna je potrebna najava na email; [email protected].