Skrivanje financiranja?

Nastavlja se saga o predizbornom “Điru”: Je li bilo zloupotrebe javnog novca prije izbora?

Sanja Gašpert

U Općini Jelenje kažu da jelenjska samouprava nije naručila niti platila traženu emisiju, nego je emisiju naručila Turistička zajednica Općine JelenjeJELENJE – Vijećnik HDZ-a u Općinskom vijeću Jelenja Ivoslav Ban mišljenja je da Općini Jelenje prijeti “100.000 kuna kazne za ‘transparentno’ skrivanje financiranja emisije Đir”. Naime, prema njegovim riječima, sredinom 2020. godine Davor Jurkotić snimio je emisiju Đir o Općini Jelenje, pa je vijećnik Ban, pozivajući se na zakon o pravu na pristup informacijama, zatražio od Općine Jelenje informaciju koliko je plaćeno za tu emisiju.


– Međutim, iz Općine Jelenje službeno su odgovorili da Općina o plaćanju te emisije nema nikakvih dokumenata. Da stvar bude još bolja, početkom 2021. godine snimljena je još jedna emisija Đir iz Općine Jelenje, a o plaćanju te emisije je podatke zatražila Udruga Gong iz Zagreba. I njima je Općina službeno odgovorila da nemaju nikakvih dokumenata o plaćanju snimanja i prikazivanja te emisije Đir. Naknadno je Turistička zajednica Općine Jelenje u svojem izvješću o radu za 2020. priznala da je ona financirala emisiju Đir, a ugovor i plaćanje računa je potpisao načelnik Robert Marčelja, koji je po funkciji predsjednik Turističke zajednice, kaže vijećnik Ivoslav Ban, zaključujući da je “načelnik Marčelja zatajio informacije o plaćanju gotovo 15.000 kuna za emisiju Đir, njemu osobno 2020. i plaćanju oko 20.000 kuna za emisiju Đir 2021. godine Udruzi Gong”.


Ugovor bez detalja


– Zbog toga bi po zakonu mogao biti kažnjen s čak 100.000 kuna. Ili će možda iz arhive Općine Jelenje opet nestati sporna dokumentacija, kao što je to bilo u slučaju afere iskopa na Jelenskom vrhu?, zaključuje vijećnik Ivoslav Ban.
Iz Udruge GONG potvrdili su da su poslali upit Općini Jelenje vezano za snimanje emisije Đir po gradu.


– Putem platforme ImamoPravoZnati.org uputili smo ga na 66 gradova i općina uoči lokalnih izbora, jer smo u tome prepoznali zloupotrebu javnih sredstava u svrhu izborne promidžbe, što smo prijavili i DIP-u. Iz odgovora koji smo primili na naš zahtjev, vidljivo je da je Općina imala potpisan ugovor s tvrtkom Digital Agency d.o.o., ali bez detalja o ugovorenim uslugama i iznosu. Time je, smatramo, Općina zapravo izbjegla odgovoriti na upit, piše u dopisu GONG-a koji potpisuje Melisa Skender.


U Općini Jelenje kažu da jelenjska samouprava nije naručila niti platila traženu emisiju, nego je emisiju naručila Turistička zajednica Općine Jelenje, kao zaseban pravni subjekt.


Pogrešna institucija


– Ivoslav Ban obaviješten je i na sjednici Općinskog vijeća, kada je također tražio predmetnu informaciju, da se obrati Turističkoj zajednici Jelenje, koja posjeduje svu potrebitu dokumentaciju. U Turističkoj zajednici, kao i financijskim dokumentima, planovima i izvještajima navedeno je plaćanje emisije u kojoj se govori o promociji jelenjskog kraja i turističke ponude i infrastrukture.


Prema svemu viđenom i napisanom, Ivoslav Ban obratio se krivoj instituciji za pravo na pristup informacijama. Nakon što je upućen kome da se obrati on i dalje, u svom neznanju i nesnalaženju, inzistira na informaciji koja u Općini Jelenje ne postoji i kao takva mu ne može biti dostavljena. Kao i uvijek, Općina Jelenje sve tražene dokumente dostavlja u zakonskom roku. HDZ Jelenje kao politička stranka loše kotira među ljudima na našem području. Najbolji dokaz tome su i prošli lokalni izbori kada je HDZ Jelenje dobio mizeran broj glasova. Time su sami mještani poručili Ivoslavu Banu i lokalnom HDZ-u što misle o njima i produciranju takozvanih afera koje ne postoje, s ciljem prikazivanja loše slike o našoj zajednici. Realnost je, kao i inače, potpuno drukčija od one koju vidi lokalni HDZ. Dokaz tome su brojni realizirani projekti, kontinuitet, odgovornost u vođenju financija i upravljanja imovinom. Rezultate aktualnog vodstva mještani su nagradili pojačanom podrškom, ističe načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja.