Press kolegij

Nastava u PGŽ i dalje u školama: “Imamo stabilnu epidemiološku situaciju”

Portal Novi list

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

S današnjim danom 21 razred osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Županija nalazi se u samoizolaciji što je svega 2 posto od ukupnih razrednih odjeljenja„Na području naše Županije, prema današnjim podacima epidemiologa, imamo 25 novih slučajeva zaraze koronavirusom dok je 25 osoba ozdravilo“, rekao je na početku redovnog susreta s novinarima predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić.


Dodao je da je tijekom vikenda bilo i manje testiranih osoba, ukupno 228 jučer te pozvao sve građane na poštivanje preporuka i mjera kako bi zaustavili širenje virusa. Fabijanić je najavio i 33. sjednicu Županijske skupštine koja će se održati u četvrtak, 29. listopada u sportskoj dvorani u Mavrincima.


Razlog je, kao i do sada, poštivanje mjere od dva metra razmaka u zatvorenim prostorima. Rekao je da je na dnevnom redu 16. točaka, među kojima je i 2. rebalans županijskog Proračuna.
„Radi se kao i uvijek u drugoj polovici godine o tehničkom rebalansu gdje će se preraspodijeliti sredstva i to u najvećem dijelu prema zdravstvenim ustanovama“, istaknuo je Fabijanić.


Kroz predloženi rebalans predviđa se i izdvajanje dodatnih 860.000 kuna za pomoć poduzetnicima u „korona krizi“, čime se prema riječima pročelnice UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melite Raukar, ukupna svota izravne pomoći PGŽ malim i srednjim poduzetnicima koja će biti isplaćena u ovoj godini penje na 7,5 milijuna kuna.Pročelnica Raukar također se zahvalila svim partnerima i suradnicima na projektu „Mala barka 2“ koji je prošlog tjedna proglašen najboljim županijskim europskim projektom u kategoriji doprinosa prekograničnoj suradnji.


Podsjetila je da se taj projekt očuvanja i turističke valorizacije pomorske baštine sjevernog Jadrana provodi u kontinuitetu od 2015. godine te ima svoj nastavak i u aktualnom projektu Arca Adriatica.


O planu dodjele koncesija na pomorskom dobru u 2021. godini, a o kojom će odlučivati Županijska skupština izvijestila je resorna pročelnica Nada Milošević. Rekla je da je tim planom predviđeno koncesioniranje na 18 lokacija od kojih je 9 novih, a ostalo su koncesije koje istječu. Naglasila je da je plan bio na javnoj raspravi, no da nisu pristigli novi ili drugačiji prijedlozi.


Pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin najavila je da će 2. studenog biti raspisan natječaj za dodjelu stipendija studentima deficitarnih zanimanja, kojeg Županija u kontinuitetu provodi već punih 20 godina.


Godišnje se stipendira 37 studenata s iznosom od 1.000 kuna mjesečno, a predstojećim natječajem dodijelit će se 17 novih stipendija. Istaknula je također da će kroz predstojeći rebalans UO za odgoj i obrazovanje dobiti 12,8 milijuna kuna od čega će najviše biti usmjereno na kapitalne projekte, a sa 150.000 kuna podržat će se Riječko Sveučilište za novi studij logopedije.


Pročelnica Stilin navela je također da se s današnjim danom 21 razred osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Županija nalazi u samoizolaciji što je svega 2 posto od ukupnih razrednih odjeljenja.


„Zbog ovako dobre epidemiološke situacije nastava u našim školama i dalje će se odvijati redovno, a u dnevnom smo kontaktu s ravnateljima, epidemiolozima i liječnicima školske medicine, koji također smatraju kako nema potrebe za prelazak na on line nastavu, sve dok je u školama ovako stabilna epidemiološka situacija“, naglasila je Stilin.