Izložba fotografija

Naslovnice ‘Bijele pčele’ na riječkom Korzu za 25. rođendan dječjeg lista

Ljiljana Hlača

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir ŠkomrljRIJEKA Na postamentima na riječkom Korzu otvorena je izložba fotografija koja prikazuje dosadašnje naslovne stranice dječjeg lista – Bijela pčela. Izložba se organizira povodom 25. rođendana ovog lista, koji izlazi u izdanju pododbora Srpskog kulturnog društva »Prosvjeta« jednom mjesečno za djecu srpske nacionalnosti.


Cilj lista je očuvanje srpskog jezika i pisma. Riječ je o naslovnicama kojeg su potpisali poznati slikari i ilustratori poput Borivoja Dovnikovića Borda, Zdravka Mićanovića i Dorijana Skolića.


Kako nam je rekla izvršna urednica Bijele pčele, Ljerka Radojčić 25 godina je uistinu puno za jedan takav list, s kojim se startalo još ratne 1994. godine, a koji je dostupan na području cijele Hrvatske. Jedan dio čak se distribuira u Srbiju, Makedoniju, ali i u Francusku. Bijela pčela je besplatna i čita ju oko 2.400 učenika.
Na otvorenju je bio nazočan zamjenik riječkog gradonačelnika Nikola ivaniš koji je tom prilikom rekao da je Grad Rijeka iznimno ponosan na Bijelu pčelu gdje se tekstovi tiskaju i na latinici i na ćirilici.


– A to je za ova vremena u kojem živimo, jednostavno fantastično. No za grad koji je luka različitosti, europska prijestolnica kulture, multikulturalan čak i normalno, rekao je Nikola Ivaniš.