Dar za jubilej

Napreduje obnova fasade, staro krilo škole u Čavlima dobiva novi sjaj

Bruna Matičić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Radovi na sanaciji fasade zgrade izgrađene 1965. godine, kako bi pristajala uz novoizgrađeno krilo, vrijedni su 600 tisuća kuna, a zajednički ih financiraju Općina Čavle i PGŽČAVLE – Nakon što je 2018. godine dobila novo krilo i novih osam učionica, zgrada Osnovne škole Čavle sanacijom fasade starog dijela zgrade, koja je u tijeku, dobiva novo ruho. Radove na sanaciji fasade vrijedne 600 tisuća kuna zajednički će financirati Općina Čavle i Primorsko-goranska županija, svaka po 300 tisuća kuna, a realizirat će se kroz dvije faze u sljedećih nekoliko godina.


Bolji uvjeti


– Dogradnjom zgrade 2018. godine, Osnovna škola Čavle dobila je novo krilo s osam novih učionica što je omogućilo rad škole u jednoj smjeni, sukladno državnom pedagoškom standardu kojem PGŽ teži. Sada će i stari dio školske zgrade, izgrađen 1965. godine, dobiti novu fasadu koja će pristajati uz novo krilo, rekla je zamjenica župana Marina Medarić, koja je s načelnicom Općine Čavle Ivanom Cvitan Polić, pročelnicom Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Editom Stilin i ravnateljicom Tanjom Stanković jučer obišla gradilište. Načelnica Ivana Cvitan Polić je kazala da će škola kroz tri ili četiri godine biti kompletno obnovljena.


– S obzirom na razgranatost zgrade ovo je doista obuhvatan projekt, ali na kraju će sve izgledati predivno, šareno i veselo. Zadovoljni smo dinamikom radova i prvi dio fasade južnog dijela zgrade bit će gotov za mjesec dana, rekla je te istaknula da Općina u prvoj fazi ulaže 100 tisuća kuna vlastitih sredstava, a s ulaganjima će nastaviti i narednih godina.
Sanacija škole u godini u kojoj se obilježava 170. obljetnica pučke škole u Gradu Grobniku i 350 godina opismenjavanja djece na području Grobnišćine i više je nego prigodan dar Osnovnoj školi Čavle.


Više i učenika


– Ovo je idealna prilika da s radovima obilježimo ove dvije važne obljetnice. Kad bude sve gotovo, bit će to prekrasan objekt u kojem će se djeca ugodno osjećati. Ono što nas posebno veseli je još jedna školska godina u kojoj bilježimo rast broja učenika. Prema upisima i odlasku osmaša bilježimo porast oko dvadeset učenika, što je gotovo cijeli razredni odjel. Tendencija porasta broja učenika prisutna je iz godine u godinu i nadamo se da će tako i ostati, kazala je ravnateljica škole Tanja Stanković, a pročelnica Edita Stilin istaknula je kako su infrastrukturni uvjeti škola na Grobnišćini u posljednjih nekoliko godina izuzetni, kao i to da ih veseli podatak o više od 20 novih prvašića u čavjanskoj osnovnoj školi i povećanju broja prijavljene djece u Osnovnoj školi Jelenje Dražice.


– Nakon nove škole u Dražicama i dogradnje OŠ Čavle, na području Grobnišćine bit će dvije prekrasne škole i imat će standard na kojem će mnogi moći pozavidjeti, zaključila je.