Zabavna znanost

Nakon tri godine u Rijeku se vraća Noć istraživača, evo što nas sve očekuje

Ingrid Šestan Kučić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Znanstvenici će građanima otkriti zabavnu stranu znanostiNakon tri godine pauze posljednjeg petka u rujnu u Rijeku se vraća Noć istraživača, a kako je najavila voditeljica Centra za inovacijske inicijative Sveučilišta u Rijeci, Lea Perinić, tim povodom 30. rujna u Exportdrvu okupit će se 86 znanstvenika koji će na 20 postaja u vremenu od 17 do 22 sata predstaviti eksperimente, ali i održati znanstvene radionice te demonstracije za građane.


Slogan “Ja istražujem!”


– Aktivnosti će biti prilagođene svim građanima i različitim generacijama, a cilj manifestacije je prvenstveno približiti znanost mladima na jedinstven i razigran način te omogućiti svima da na jednu večer postanu znanstvenici i istraživači, što je izraženo i projektnim sloganom: “Ja istražujem!”.


Osim u Rijeci Noć istraživača istodobno će se održati i u Puli, Zadru, Splitu i Dubrovniku, ali i brojnim europskim gradovima. Ovogodišnje izdanje financira se iz EU projekta BLUE-CONNECT koji taje godinu dana, najavila je Perinić.
Kao dodatan ovogodišnji program izdvojila je i izloženo mjesto Step Ri znanstveno-tehnologijskog parka te EU kutak u kojem će se predstaviti YUFE – Mreža mladih sveučilišta za budućnost Europe te je najavila da će za sve posjetitelje koji ispune anketu biti pripremljeni i prigodni darovi.


Znanstvena otkrića koja imaju korist za građane


U realizaciji programa sudjeluju znanstvenici s 11 riječkih visokoškolskih ustanova, a po prvi put se u program uključuje i Step Ri, čiji je direktor Boris Golob, istaknuo da su oni malo drugačiji partner.


– Svi ostali su znanstvene institucije, a naša je zadaća prikazati kako prevesti znanost u korist i primjenu u svakodnevnom životu građana i industrije. U tom ćemo smislu organizirati nekoliko događanja koja su izvan same Noći istraživača.


Tako smo već ovaj tjedan imali predstavljanje projekata koji prikazuju kako umjetnom inteligencijom pratiti, predviđati i prevenirati zagađenje mora. U idućih godinu dana predstaviti ćemo još najmanje tri znanstvena otkrića koji imaju korist za građane, najavio je Golob.


O trendu pseudoznanosti i skepticizma prema znanosti


Rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. Snježana Prijić Samaržija dodala je da su se ove godine Noći istraživača priključili i neki novi fakulteti, poput Filozofskog fakulteta te je pojasnila da je cilj Sveučilišta popularizacija znanosti i razvijanje koncepta znanosti koja pripada građanima, jer iza svega dobroga u društvu uvijek stoji znanstveno postignuće ili istraživanje.


– Ova edicija Noći istraživača je bitna, jer smo svi svjesni trenda pesudoznanosti u društvu i trenda razvijanja skepticizma prema znanosti, kao i stava da je znanost samo jedan od mogućih načina života ili jedna od mogućih istina te da postoje i neke druge istine, kao i da svatko ima pravo na takozvanu neznanstvenu istinu.


Duboko smo uvjereni da je to pogrešan pristup, jer znanost je sustav koji na vrlo sofisticiran način istražuje i dolazi do istina. Ta metodologija polaže pravo i jamči da će rezultati biti pouzdani.


Uvjereni smo da su znanstvene istine jamstvo kvalitete života i smatramo da nam je dužnost više o tome govoriti suočeni s rastućim trendom raznih inicijativa, kao što su festivali slobode, ali zapravo inicijativa koje razvijaju antiznanstvenu sliku svijeta.


Tako da ova Noć istraživača želi biti zabavna, kao i do sada, ali i poslati poruku da znanstvena istina nema alternative, a želja je i suočiti se s izazovima skepse prema znanosti, zaključila je rektorica.