Jedan od najvećih gubitnika

Nakon što je u Rijeci osvojio jedva 3.000 glasova, Obersnel obećao: Ovo je moj zadnji mandat gradonačelnika

Damir Cupać, Portal Novi list

Foto Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Foto Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Ovo je moj posljednji gradonačelnički mandat i ostajem pri tom stavu. Vrijeme je za nove, mlađe snage koje moraju tražiti svoj način i svoj put do birača, zaključio je ObersnelRiječki gradonačelnik Vojko Obersnel jedan je od najvećih gubitnika predizbornih aktivnosti kada je završio zahvaljujući SDP-ovoj kadrovskoj kuhinji na 13. mjestu, a onda je i on loše prošao kada je riječ o preferencijalnim glasovima koji su mu bili jedina opcija za saborski mandat.


– Zahvaljujem se svima koji su mi na ovim izborima dali preferencijalni glas. Moj rezultat u Rijeci premašuje 20 posto glasova liste, no na razini cijele 8. izborne jedinice postotak je bitno manji i nedovoljan za ulazak u Sabor.


Čestitao Peđi


No, koristim priliku čestitati kolegi Peđi Grbinu na rezultatu u cijeloj 8. izbornoj jedinici i na rezultatu koji je postigao u Rijeci. Ukupno na nacionalnoj razini SDP je doživio velik poraz i sasvim je jasno da je SDP taj koji treba restart, odnosno dubinsku promjenu.
Nadam se da za to postoji dovoljno energije i mudrosti. Preferencijalni glasovi u više izbornih jedinica za SDP mogu biti smjerokaz koji kazuje kakve politike i poruke birači očekuju od SDP-a.


Naime, činjenica je da su svi suspendirani članovi Predsjedništva dobili veliki broj preferencijalnih glasova. Način slaganja lista, prepoznatljivost kandidata, poruke koje je SDP slao na nacionalnoj razini… sve je to utjecalo na rezultat.


Birači su na ovim izborima definitivno SDP-u dali do znanja da s ovakvim vodstvom stranke i s ovakvom nacionalnom politikom ne može dobiti povjerenje za vođenje države. Očito je da se vodi pogrešna nacionalna stranačka politika, s pogrešnim ljudima, a to se prelijeva i na lokalnu razinu.


Posebno me boli činjenica da Rijeka ima samo jednog saborskog zastupnika što se nikada dosad nije dogodilo, izjavio je Obersnel.


Vrijeme je za mlađe snage


On je izdvojio koaliciju okupljenu oko Možemo, Nove ljevice i drugih te im je čestitao na uspjehu.


– Što se mene osobno tiče, ja bih, čak i da sam ušao u Sabor, svoj gradonačelnički mandat odradio do kraja pa ću to učiniti i u ovim okolnostima. Pred nama je zahtjevna godina jer posljedice krize izazvane pandemijom koronavirusa nisu nimalo benigne.


Nastojat ću da naš grad ove posljedice podnese što bezbolnije. Kao i do sada, fokus moje politike bit će na zaštiti najslabijih i na pomoći gospodarstvu, u granicama mogućnosti proračuna. Jasno, koncentrirat ću se i na dovršetak EPK projekta.


Također, kao što sam više puta rekao, ovo je moj posljednji gradonačelnički mandat i ostajem pri tom stavu. Vrijeme je za nove, mlađe snage koje moraju tražiti svoj način i svoj put do birača, zaključio je Obersnel.


Podsjetimo, Vojko Obersnel je u Rijeci osvojio 3.232 glasa, a na razini 8. izborne jedinice dogurao je do 4.877 preferencijalnih glasova.