Grobnišćina

Nakon petogodišnje pauze objavljen 11. Grobnički zbornik

Bruna Matičić

Foto: M. LEVAK

Foto: M. LEVAK

Novo izdanje zbornika posvećeno je dvojici profesora koji su svojom djelatnošću kroz godine zadužili grobničku katedru – akademiku Petru Strčiću i profesoru emeritusu Josipu SilićuGRAD GROBNIK – U Kaštelu Grobnik, Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine sinoć je predstavila jedanaestu knjigu Grobničkog zbornika. Riječ je o knjizi koja je novo izdanje doživjela nakon punih pet godina pauze, a objavljena je u okviru 30. obljetnice rada Katedre te je posvećena dvojici profesora – akademiku Petru Strčiću i profesoru emeritusu Josipu Siliću – koji su svojom djelatnošću kroz godine zadužili grobničku katedru.


– Nakon punih pet godina uspjeli smo da jedanaesti Grobnički zbornik ugleda svjetlo dana u svom tiskanom obliku i to u godini kada obilježavamo 30. obljetnicu našega rada i djelovanja, kazala je u uvodnom obraćanju predsjednica Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine Silvana Demark te je Primorsko-goranskoj županiji i Općini Čavle zahvalila na financijskoj pomoći, a autorima znanstvenih i stručnih radova na nesebičnom ustupanju svojih autorskih djela.


U svom obraćanju u ime Katedre zahvalila je nizu pojedinaca i autora koji su obilježili niz Katedrinih izdanja, između ostalih profesorici emeritus Ivi Lukežić, lektorici i urednici Sanji Zubčić, Željku Bartuloviću, Toniju Buterinu, Maji Polić i, nažalost, prerano preminuloj voditeljici programskih djelatnosti Vlasti Juretić bez koje znatan dio nakladništva katedre i programskih djelatnosti ne bi bio ostvariv.


Urednica zbornika Sanja Zubčić i predsjednica Katedre Silvana Demark / M. LEVAK


Veliki radovi
– Ovaj zbornik važan je za Grobnišćinu, istražuje njezinu povijest, govor, običaje i tradiciju i, premda je prvi zbornik izašao 1988. godine, kada katedra još nije ni postojala, drago nam je što smo nastavili raditi i izdavati ga sve do sada, a nadam se da ćemo u tom smjeru i nastaviti, kazala je predsjednica Demark te se osvrnula i na dugogodišnje projekte grobničke katedre koji će biti realizirani u okviru proslave 30. obljetnice rada. Naime, u Kaštelu se obavljaju veliki radovi. U tijeku je adaptacija Galerije suvremene likovne umjetnosti Grobnik i sjedišta Katedre, realizacija dugogodišnjeg projekta »Šetnica Zakon devet gradova« te uređenje vodospreme.


Isto tako, u pripremi je i monografija Katedre koju u povodu 30. obljetnice djelovanja piše autorica Ada Maršanić, dok će se u organizaciji Katedre 23. travnja, nakon dvije godine pauze, održati znanstveni skup »Grobnišćina tragovi, znakovi i smjerokazi«. Novo izdanje Grobničkog zbornika predstavila je glavna urednica Katedrinog nakladništva dr. sc. Sanja Zubčić, koja je kazala da i ovaj broj slijedi tradicionalnu uredničku koncepciju, a radovi iz raznih područja koji su podijeljeni u tri cjeline – Znanstveni skupovi, Bašćina i Aktualnosti – posvećeni su grobničkoj povijesti, govoru, običajima i tradiciji.


Tri cjeline


– Prvu cjelinu čine znanstveni i stručni radovi koji su izloženi na znanstvenim skupovima »Grobnišćina tragovi, znakovi i smjerokazi«, a pokrivaju različite segmente od povijesti, arheologije, filologije i prava do prirodoslovlja. U cjelini Bašćina su prinosi Ade Maršanić i Veljka Franovića koji na grobničkoj čakavštini pišu o pojedinim segmentima života u nekadašnjoj Grobnišćini, dok su u posljednjem dijelu pjesme iz dvaju ciklusa pjesničkoga natječaja »Ča nad Kvarnerom« iz 2016. i 2018. godine te tekst o prof. dr. Josipu Siliću pisan iz obiteljske vizure, ali koji donosi i važne podatke o zbivanjima i životu na Grobnišćini, opisala je Sanja Zubčić te naglasila da je od 2016. i posljednjeg izdanja zbornika Katedra izgubila vrlo važne osobe, akademika Petra Strčića i profesora emeritusa Josipa Silića kojima je posvećen zbornik te Vlastu Juretić.


– Oni su svojim radom zadužili Katedru Čakavskog sabora Grobnišćine te nama ostaje trajni zalog da im se odužimo na primjeren način, zaključila je Sanja Zubčić.