Novo pravilo

Nakon neviđene navale, na Platak će svakog dana moći samo ograničen broj skijaša i sanjkaša

Sanja Gašpert

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Maksimalan broj dnevnih ski karata u prodaji je 500, a maksimalan broj dnevnih karata za pristup pokretnim trakama za skijaše i sanjkaše je stoPLATAK – Zbog velikih gužvi i “čepova” koji se proteklih dana stvaraju na nekoliko lokacija na popularnom riječkom skijalištu Platak, a kako bi se ispoštovalo pridržavanje epidemioloških mjera, od petka, 8. siječnja Goranski sportski centar uveo je ograničenja za posjetitelje Platka.


Naime, Platak je zbog zatvorenih skijališta u okruženju, kada su se mnogi skijaši odlučili takozvani “bijeli tjedan” iskoristiti gdje to mogu, pod znatno većim pritiskom nego što je to inače, a u posljednjih nekoliko dana bilježi rekordnu posjećenost.


U dva dana Platak je posjetilo više od šest tisuća posjetitelja, a prodano je oko dvije tisuće skijaških karata. Zbog toga su na Platku već od ovog petka odlučili uvesti ograničenje posjetitelja, odnosno prodaje karata.
– Maksimalan broj dnevnih ski karata u prodaji je 500, a maksimalan broj dnevnih karata za pristup pokretnim trakama za skijaše i sanjkaše je sto. Asortiman ograničavamo na dnevne karte i sezonske karte, dok ostale usluge poput poludnevnih karata ne pružamo do okončanja epidemioloških mjera.


Kada se na blagajnama proda navedeni broj ski karata i karata za pristup pokretnim trakama za skijaše i sanjkaše, one će se zatvoriti i više neće biti moguće kupovati te će se odmah informacija objaviti na web stranici i FB stranici RSRTC Platak, poručuju iz Goranskog sportskog centra te podsjećaju da se posjetitelji moraju pridržavati propisanih epidemioloških mjera, naročito držati razmak i nositi masku.


Također podsjećaju kako je temeljem odluke o nužnim mjerama ograničavanja društvenih okupljanja i uvođenju drugih epidemioloških mjera i preporuka radi sprečavanja prijenosa bolesti COVID-19 Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 18. prosinca prošle godine, direktor Goranskog sportskog centra Alen Udovič donio smjernice o pravilnom ponašanju i mjerama zaštite skijališta Platak, a koje se mogu pročitati na internet stranicama Platka.


Također, GSC će uskratiti korištenje skijališta svima koji se ne budu pridržavali spomenutih smjernica.


– Velike gužve zabilježene u protekla dva dana dovele su do situacije u kojoj smo morali reagirati na ovakav način, uz ograničenja prodaje karata, jer su se svakodnevno stvarali “čepovi” na redovima za parking, blagajnu, sedežnicu, žičaru i posjetitelji su počeli gubiti strpljenje.


Kako bismo to izbjegli i u potpunosti ispoštovali donešene epidemiološke mjere, uveli smo ograničenja. Međutim, to se odnosi samo na prodaju karata, dakle, svi željni snijega, čistog zraka, šetnji u prirodi, sanjkanja, dobrodošli su bez ograničenja, uz napomenu da se svi zajedno moramo pridržavati epidemioloških mjera.


Navedena ograničenja vrijedit će do daljnjega, najvjerojatnije do kraja siječnja do kada je Nacionalni Stožer civilne zaštite produžio epiemiološke mjere donešene krajem prosinca prošle godine. kaže stručni suradnik za sport i odnose s javnošću GSC-a Davorin Klobučar, dodajući kako su na Platku trenutno vremenski uvjeti idealni za skijanje – pada snijeg, a temperatura zraka je oko nule.


Zbog toga iz GSC-a razmišljaju kako bi već od sljedećeg tjedna bilo moguće najaviti noćno skijanje, utorkom i petkom, kao i dnevno-noćno skijanje četvrtkom, a o čemu će javnost na vrijeme biti obaviještena.