Obavijest

Nakon Halloween partija ove nedjelje riječki tunel se privremeno zatvara

Alenka Juričić Bukarica

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Prije zatvaranja u Tunelu će biti održan Halloween by Medusa EventsRiječki tunel privremeno do daljnjega zatvara svoja vrata za sve posjetitelje od nedjelje 31. listopada, javili su iz Turističke zajednice grada Rijeke.


Prije zatvaranja u Tunelu će biti održan Halloween by Medusa Events.


Inače, ulaz tunela nalazi se pored katedrale sv. Vida i proteže se ispod riječkoga Staroga grada do dvorišta Osnovne škole Dolac, gdje se nalazi drugi ulaz.
U izgradnju tunela krenulo se zbog činjenice da je grad izrastao na području gdje su se u povijesti dodirivale brojne države, pa je postao i mjesto od posebne vojne važnosti.


Prokopala ga je talijanska vojska u živoj stijeni u dužini od 330 metara u razdoblju od 1939. do 1942. godine. Učinjeno je to za potrebe zaštite civilnog stanovništva od zračnih bombardiranja, spuštajući se mjestimično na dubinu od deset metara.


Širok je oko četiri i prosječno visok 2,5 metra. Glavna tunelska cijev ima dva odvojka, jedan koji vodi prema zgradi nekadašnjega gradskog municipija i drugi prema katedrali sv. Vida.


Gradnja tunela dobila je svoj smisao u ratnoj završnici 1944. i 1945. godine kada je Rijeka bombardirana u valovima savezničkih zrakoplova.


Svrsi je poslužio i tijekom Domovinskog rata, kada je dio stanovništva u njemu u dva navrata potražio zaštitu.


Tunel je opremljen rasvjetnim tijelima. Tlo mu je posuto pijeskom zbog lakšeg hodanja i prohodan je cijelom dužinom, a unutarnja temperatura je 15 stupnjeva.