Luksuzne nekretnine

Najljepše kvarnerske vile uz more već su godinama u vlasništvu bogatih Rusa koji nisu pitali za cijenu. Što će biti s njima?

Alenka Juričić Bukarica

Ruski su državljani nekretnine do mora najviše kupovali od 2006. do 2017., a vlasnici su stanova u opatijskoj Villi Arentz, dvije vile na Punta Kolovi, Ville Lenac u Voloskom i onih u općini Lovran, Ville Frappart, Ville Medveja i Ville Sveti Rok pored MedvejeRIJEKA – Da je Kvarner ruskim bogatašima već godinama vrlo zanimljiv za kupnju nekretnina, dokazuje činjenica da su neke od najljepših vila u vlasništvu ruskih kupaca. Naime, Opatija, odnosno cijela Opatijska rivijera je u Hrvatskoj za Ruse doista jedna od najtraženijih destinacija za kupnju luksuznih stanova i kuća na atraktivnim pozicijama. Potvrdili su nam to i u nekim od velikih agencija za prodaju nekretnina koje godinama posluju s ruskim kupcima.– Kada govorimo o broju nekretnina u ruskom vlasništvu, što se tiče stranih kupaca, Rusi ovdje nisu u većini, ali su u većini po broju najekskluzivnijih nekretnina. Možemo reći da je u razdoblju do 2015. godine vladala pomama ruskih bogataša za najskupljim vilama na ovom dijelu Kvarnera, i to na potezu od Voloskog do Medveje. Potez od tih nekih šesnaest kilometara Rusima je bio izrazito interesantan. U tom periodu su kupovali nekretnine kao rezidencijalni kupci i to upravo najekskluzivnije nekretnine koje su se često nalazile u prvom redu do mora ili pak s prekrasnim pogledom na cijeli Kvarner, kazao je Vjeran Šaina, senior agent Remax Centra nekretnina.


Pojasnio je kako su ruski državljani na početku mogli nekretnine kupovati jedino ako u Hrvatskoj osnuju tvrtku, međutim, kasnije je situacija pojednostavljena te danas mogu stjecati pravo vlasništva nad nekretninama definirano zakonom reciprociteta, dakle, uzajamnosti između Hrvatske i Rusije, kao fizičke osobe.
 


Nedostatak sadržaja


Govoreći o kupcima s ruskog tržišta, Šaina je kazao kako ustvari, nakon kupnje, Rusi u pravilu nisu dugo boravili u svojim vilama. Naime, u razgovorima su često spominjali kako na ovom području nedostaje kvalitetnih sadržaja poput shoppinga, noćnog života, što ih prisiljava da svoj novac troše, primjerice, u susjednoj Italiji.


Što se tiče interesa ruskih kupaca, ovaj je agent za nekretnine pojasnio kako je nakon 2015. godine val kupovanja rezidencijalnih nekretnina u Hrvatskoj splasnuo.


– Naime, konkurentske zemlje poput Crne Gore, Cipra, Španjolske, omogućile su nesmetani ulazak Rusima u zemlju, ali i niz drugih pogodnosti. Primjerice, prilikom kupnje nekretnine u Crnoj Gori iznad vrijednosti od 500.000 eura, kupci s ruskog tržišta dobivaju pravo na trajni boravak. Inače, posljednjih godina primjećujemo porast interesa ruskih kupaca za investiranjem. Zanimljiva su im velika ulaganja na području Liburnije. Nekoliko projekata je bilo uspješnih, no mogli smo primijetiti i neka ne toliko uspješna ulaganja, koja su ipak za naše područje bila planski i realizacijski prevelika te ih jednostavno tržište nije dobro prihvatilo. Inače, s obzirom na trenutnu političku situaciju, nismo zabilježili da nam se Rusi obraćaju za prodaju nekretnine koju posjeduju na Kvarneru. Imovina nije zamrznuta te Rusi ne iskazuju zabrinutost, kazao nam je Šaina, te dodao kako nekoliko ruskih investitora djeluje već niz godina u Hrvatskoj te su u nedavnoj komunikaciji naveli da posluju kao i prije.


– Mi kao agenti koji su dio međunarodnog brenda Remax u konstantnoj smo komunikaciji s našim kolegama, ali i prodavateljima i investitorima iz inozemstva te smo u iščekivanju daljnjeg raspleta situacije, zaključio je Vjeran Šaina.


Kći šefa energetskog diva Transneft ima Villu Karolinu u uvali Čikat


Jednu od najstarijih i najjljepših lošinjskih vila, Villu Karolinu u uvali Čikat, kupio je ruski naftaš još 2009. i to, govorilo se tada, za čak 12 milijuna eura. Ova je vila ranijih godina bila u vlasništvu Jadranke, no prema tadašnjim informacijama, tvrtka nije imala novca da bi uložila i obnovila vilu te ju je prodala talijanskom poduzetniku Giorgiu Pantu iz regije Veneto za milijun eura. On ju je potom preprodao Rusu, i to za puno, puno veću svotu.


Vila je 2017. bila u žiži javnosti zbog zatvaranja mula ispred nje za javnost te su se građani pobunili da je zapriječen prilaz ovom pomorskom dobru. Naime, tvrtka Katina d.o.o. tada je sa Županijom sklopila ugovor o koncesiji na mul te ga i zatvorila. Inače, tvrtka Katina do ove godine je bila registrirana u Malom Lošinju, dok je početkom godine sjedište prebačeno u Zagreb. Tvrtka se u zemljišnim knjigama navodi kao vlasnik Velike i Male Karoline, kuglane i samog terena oko ovih vila. Kao jedina osnivačica društva Katina, u Sudskom se registru navodi Maja Tokareva s adresom u Moskvi. Kako piše Jutarnji list, riječ je o kćeri izvršnog upravitelja energetskog diva Transneft Nikolaja Tokareva, jednog od 26 istaknutih ljudi kojima je Europska unija uvela sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu.

 


Veće vrijednosti


Da su Rusi nekretnine na Liburniji najintenzivnije kupovali u periodu od 2006. do 2017. potvrdio nam je i Milan Mandić, direktor opatijske agencije za nekretnine Smart Invest Properties.


– Na liburnijskom području ima dosta nekretnina u vlasništvu Rusa, posebice onih veće vrijednosti. Naime, ruski su državljani nekretnine najviše kupovali u periodu od 2006. do 2017. i tih smo godina s njima imali najviše realizacija te smo zbog toga sudjelovali i na sajmovima nekretnina u Moskvi. S ruskim tržištem puno surađujemo od samih početaka, a zanimljivo je da zadnje dvije do tri godine ima mnogo Rusa koji su svoje nekretnine preko nas prodali ili dali na prodaju, kazao je Mandić, dodavši kako je prednost što govori ruski jezik jer kupci iz Rusije cijene kada nema jezične barijere. Pandemija posljednje dvije godine, doznajemo, nije značajnije utjecala na potražnju ruskih kupaca za nekretninama na Liburniji.


 Atraktivna Villa Sveti Rok u prvom redu do mora / ARHIVA NL

Atraktivna Villa Sveti Rok u prvom redu do mora / ARHIVA NL– Potražnja je u odnosu na pandemiju ista kao i prijašnjih godina, tako da godišnje našim posredstvom dođe do realizacije desetak kupoprodaja od strane ruskih državljana i to su u pravilu skuplje nekretnine. Inače, ruski i ukrajinski državljani mogu kupiti nekretninu na svoje privatno ime uz suglasnost hrvatskog Ministarstva pravosuđa koje im mi ishodimo te se ono u pravilu dobiva u kratkom roku, pojasnio je Mandić.


Rusi, dakle, u pravilu traže skuplje nekretnine, tako da se nije za čuditi da su u njihovom vlasništvu neke od najljepših nekretnina na samom moru. Od stanova u opatijskoj Villi Arentz, dvije vile na Punta Kolovi, do nekadašnje Ville Lenac u Voloskom koju je kupio jedan ruski investitor te potom preprodao jednoj sunarodnjakinji koja je u kupnju i preuređenje te otkup terena oko nje uložila prema nekim procjenama oko 10 milijuna eura. Prije desetak godina u medijima je odjeknula i smrt nesretne ruske poduzetnice Ane Belogolove koja je u vlasništvu imala vilu u Opatiji te crikvenički hotel Park. Rusima je Opatija bila zanimljiva i u vrijeme eskalacije krize s migrantima, kada su prebacivali kapital iz tada migrantskom krizom pogođenih Turske i Grčke.


I neke od najljepših vila na području općine Lovran kupili su svojevremeno Rusi. Villa Frappart, Villa Medveja i Villa Sveti Rok pored Medveje nekretnine su prvi red do mora koje su kupili Rusi, uz druge, možda manje atraktivne, ali vrijedne nekretnine u zaleđu. I tu nije poznato tko su konkretno vlasnici, no izuzetak je Villa Sveti Rok, i to zahvaljujući medijski eksponiranoj supruzi vlasnika. Naime, vlasnici ove, jedne od najljepših kamenih vila uz more u Lovranu, su supružnici Rodionov.


Sergej Rodionov je moskovski bankar i izdavački magnat, a njegova treća supruga Olga Rodionova, ruska glumica, manekenka i poslovna žena, eksponirana u ruskim celebrity krugovima. Vilu je ruski bogataš kupio još početkom devedesetih. Zanimljivo je da je prije nekoliko godina ovu vilu, uz još jednu nekretninu na Bledu, potraživala vlada Vojvodine, s obzirom na to da je prije 90-ih godina prošlog stoljeća lovransko zdanje bilo na raspolaganju vladi spomenute autonomne pokrajine. Ovo je samo dio onoga što od nekretnina na Liburniji imaju državljani Rusije koji u svojim nekretninama u pravilu malo borave i prilično su tajnoviti te je teško utvrditi tko su doista vlasnici.


Vila Karolina / ARHIVA NL

Vila Karolina / ARHIVA NL


 


Složenija saga


Rusi na Kvarneru, međutim, nisu samo kupci nekretnina, već i tvrtki. Poznato je kako je lošinjska Jadranka kupljena ruskim kapitalom početkom 2014. Službeno je tada 89,14 posto Jadranke kupila tvrtka sa zagrebačkom adresom Beta Ulaganja koja i danas ima vlasništvo nad Jadrankom i temeljni kapital od 1,2 milijarde kuna. Temeljni kapital je s godinama povećavan. Te 2014. kao vlasnik tvrtke Beta ulaganja navodio se UK Prosmvyaz, društvo za upravljanje investicijskim fondovima iz Ruske Federacije. Inače, Fond UK Promsvyaz je bio u stopostotnom vlasništvu ruske Promsvyazbanke, jedanaeste po veličini u Rusiji.


Danas se, pak, u Sudskom registru kao vlasnik Beta ulaganja navodi tvrtka Alpha ulaganja, društvo s ograničenom odgovornošću za poslovne usluge registrirano u Moskvi.


Cijela saga oko hotelskih objekata i prekrasnih vila na području Čikata, kao što je poznato, ipak je malo složenija. Tako se kao vlasnik navodio poduzetnik Mihajlo Perenčević koji je iz naše zemlje otišao u Rusiju i ondje se obogatio. Vodio je, uz ostalo, veliku građevinsku firmu Velestroj.


Službeno on to nikad nije potvrdio, da bi se lani zona Čikat opet našla u središtu javnosti vezano za Pandorine dokumente prema kojima su, kako piše portal Oštro, iza preuzimanja Jadranke doista stajali Mihajlo Perenčević i njegov brat Predrag, te njihov suradnik u Velestroju Krešimir Filipović, koji na Čikatu posjeduju nekoliko vila i terena oko Jadrankinih hotela.