20 pasmina

Najljepše i najrjeđe mačke Europe ovog vikenda dolaze u Rijeku

Ivana Kocijan

Bengalska mačka

Bengalska mačka

U Centru Zamet u subotu i nedjelju bit će predstavljeno 180 pasminskih mačaka. Najatraktivniji dio programa oba dana je Best in Show – proglašenje najljepših mačaka izložbe koji će u subotu započeti u 17 sati, a u nedjelju u 16 satiRIJEKA – Savez felinoloških društava Hrvatske ove subote i nedjelje u Rijeci organizira dvije međunarodne izložbe, na koje je prijavljeno 180 pasminskih mačaka, od kojih su mnoge nositelji titule međunarodnih šampiona.


O atraktivnosti izložbe najbolje govori činjenica da će u sklopu nje prvi puta biti predstavljene izuzetno rijetke pasmine u rukama hrvatskih uzgajivača. Tako će posjetitelji imati prilike vidjeti najmanju mačku na svijetu, Singapursku mačku, te vrlo rijetku Abesinsku mačku, potomka egipatskih mačaka.


Kako je ove pasmine jako teško uvesti, radi se o prvim primjercima registriranima u hrvatskom felinološkom savezu. Publika će također moći vidjeti uživo bezdlaku mačku pasmine Sfinks, koja uvijek izazove pažnju na izložbama.
U Centru Zamet tijekom dva dana bit će predstavljeno ukupno 20 pasmina. U konkurenciji za titulu najljepših su Egzota, Perzijska mačka, Ragdoll, Sveta birma, Američki curl dugodlaki i kratkodlaki, Maine Coon, Neva maskerada, Norveška šumska, Sibirska, Bengalska, Britanska kratkodlaka mačka, Burmanska, Kartuzijska, Singapurska mačka, Snow Shoe, Abesinska, Ruska plava, Sfinks i Tajlandska mačka.


Natječu se uzgajivači iz čak sedam europskih zemlja: Slovenije, Italije, Austrije, Mađarske, Češke, Slovačke, te domaćina Hrvatske, a sudit će felinološki suci iz Italije, Češke, Poljske i Hrvatske. U ime grada domaćina izložbu će posjetiti zamjenik gradonačelnika Rijeke Nikola Ivaniš.


Organizatori podsjećaju da posjetitelji najljepše i najrjeđe mačke Europe mogu pogledati od 10 do 19 sati u subotu te od 10 do 18 sati u nedjelju. Najatraktivniji dio programa oba dana je Best in Show, odnosno proglašenje najljepših mačaka izložbe koji će u subotu započeti u 17 sati, a u nedjelju u 16 sati.


Cijena jednodnevne ulaznice za odrasle iznosi 20 kuna, dok će djeca, umirovljenici i invalidi trebati izdvojiti upola manje. Također su u prodaji i obiteljske ulaznice, kao paket od 2 odrasle i 2 dječje ulaznice za 50 kuna.