Željko Žic

Najbolji inovator PGŽ-a ima zavidnu karijeru, a uspješno je spojio posao i zabavu

Sanja Gašpert

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Već u 13. godini počeo je pomagati u očevoj radionici za izradu alata, a danas ima zavidnu karijeru u djelatnosti inovativnog rada. Osim u profesionalnom radu, Žic je angažiran i u raznim hobby poslovima, a i s tih natjecanja nosi najsjajnija odličjaRIJEKA Dobitnik Nagrade I»van Luppis« za 2018. godinu, najvišeg godišnjeg priznanja koje Savez inovatora PGŽ-a dodjeljuje za iznimna postignuća inventivnog rada, je Željko Žic.


– Ova nagrada je jedno veliko priznanje za moj dosadašnji rad, a mogu reći da mi znači jako puno. Priznanje je to za moj dugogodišnji rad s inovacijama, za sve ideje koje sam imao još od malih nogu, a koje sam djelomično pretočio u posao kojim se danas bavim, ali i razne inovacije. Zaposlen sam u jednoj maloj privatnoj tvrtki gdje radim kao alatničar, tako da sam spojio posao i zabavu, kaže dobitnik iza kojeg je zavidna karijera u djelatnosti inovativnog rada.


Brojni izazovi


Željko Žic rođen je 1961. godine u Rijeci, njegova obitelj porijeklom je s otoka Krka, a danas živi na Viškovu. Već u svojoj 13. godini počeo je ocu Mirku pomagati u radionici za izradu alata za brizganje termoplasta. Počevši kao naučnik, vrlo je brzo usvojio potrebna znanja za rad na glodalici, da bi u srednjoj školi svoja znanja upotpunio školovanjem na tokarilici. U tom se razdoblju susreo s brojnim izazovima kod izrade alata jer je, kako sam kaže, vrlo često potrebno potrošiti višestruko više vremena za pripremu nego za izradu raznih dijelova.


– Shodno tome dolazi do izražaja inventivnost koja je rezultirala razvojem stroja za izradu profila uvaljivanjem, za koji sam 1981. godine dobio patentno pravo. Budući da se alati za ubrizgavanje termoplasta rade isključivo prema nacrtu proizvoda, a ne samog alata, može se smatrati da je i svaki pojedinačni alat određena inovacija, jer se pri izradi koristi nemali broj inovativnih postupaka – kaže Žic, u čijoj je dosadašnjoj karijeri napravljeno više od 500 različitih alata.Osim u profesionalnom radu, Željko Žic angažiran je i u raznim hobby poslovima. Tako je tijekom 2007. godine na nagovor poznatog brodomaketara Željka Skomeršića napravio novu modelarsku pilu, za koju je dobio pravo za intelektualno vlasništvo te srebrno odličje na Inovi 2008. godine.

– Moj pokojni otac radio je dugi niz godina u Torpedu, pa sam se njemu u čast odlučio prihvatiti tog posla – kaže Žic, koji je već sljedeće godine dobio pravo intelektualnog vlasništva i za malu CNC glodalicu za potrebe hobista i malih proizvodnih pogona. Za potrebe izložbe Muzeja grada Rijeke Žic je napravio suvenir Torpedo-1866, za koji je također dobio pravo intelektualnog vlasništva.


Tijekom 2011. godine, u suradnji sa Srednjom školom za elektrotehniku i računalstvo, radio je na izradi električnog automobila za potrebe Miskolca u Mađarskoj, natjecanja u sklopu Bosch promocije, gdje je također korišten veći broj inovacija, što je rezultiralo dobrim rezultatom – 33. mjestom u konkurenciji 130 ekipa. U 2014. godini Željko Žic izradio je kemijsku olovku i nalivpero, također u obliku prvog torpeda te je zatraženo i dobiveno pravo intelektualnog vlasništva, a za nalivpero je na Inovi 2015. godine dobiveno srebrno odličje.


Novi strojevi


– Tijekom 2017. godine ukazala se potreba za jednim novim strojem, pa sam pokrenuo izradu prototipa koja je rezultirala inovacijom, za koju sam prošle godine dobio pravo intelektualnog vlasništva. Radi se o stroju za manualno injektiranje termoplasta, pogodno za izradu manjih serija. Pomoću tog stroja moguće je napraviti manje dijelove za koje bi principom 3D printanja bilo potrebno daleko više vremena za izradu. Taj stroj prepoznalo je i Županijsko povjerenstvo, koje je dodijelilo drugu nagradu na natječaju za inovatore, a isti je rad na 43. Hrvatskom salonu inovacija Inova 2018. u Zagrebu osvojio zlatno odličje i posebnu nagradu za najbolju inovaciju u izradi alata i naprava – kaže Željko Žic.