Program Riječka ideja

Raspisan natječaj: Najboljem transferu znanja deset tisuća kuna

Ingrid Šestan Kučić

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Cilj je prepoznavanje primjera dobre prakse, odnosno uspješnih transfera znanja sa Sveučilišta u gospodarsku i širu zajednicu. Nagrada se dodjeljuje u kategorijama poslovna suradnja, inovacijski projekti i razvoj tehnoloških rješenjaRIJEKA – Zaklada Sveučilišta u Rijeci u suradnji s tvrtkama partnerima Alarm automatika d.o.o. i Geotech d.o.o. raspisala je natječaj za nagradu Transfer znanja, a riječ je o nagradi koja uključuje povelju i novčani iznos od 10 tisuća kuna. Pojašnjavajući kako se radi o natječaju koji se provodi u sklopu programa Riječka ideja – smjer Poticaj, ravnateljica Zaklade izv. prof. dr. Iva Rinčić na jučerašnjoj je konferenciji za novinare najavila da je natječaj otvoren do 15. listopada.


– Natječaj je prvi put pokrenut prošle godine i riječ je o jedinom takvom natječaju u Hrvatskoj kojim se nagrađuju dobre prakse. Naime, cilj i svrha nagrade su prepoznavanje i nagrađivanje primjera dobre prakse, odnosno uspješnih transfera znanja sa Sveučilišta u Rijeci u gospodarsku i širu zajednicu. Natječajem se dodjeljuje jedna nagrada u kategorijama poslovna suradnja, inovacijski projekti i razvoj tehnoloških rješenja. Prijavitelji mogu biti djelatnici i studenti Sveučilišta, timovi s najmanje dva člana, koji su ostvarili suradnju s privredom, kazala je izv. prof. dr. Rinčić.


Natječaj ima i novi vizualni identitet, a podsjetivši kako su prošlogodišnje dobitnice nagrade Ana Meštrović, Mihaela Matešić i Sanda Martinčić-Ipšić s Filozofskog fakulteta i Odjela za informatiku za aplikaciju OmoReader, koja olakšava čitanje osobama s disleksijom ravnateljica je istaknula da su u međuvremenu dobitnice razvile nova dva algoritma za francuski i španjolski jezik, pa se aplikacija širi na inozemno tržište. Uz to, dobile su inovacijski vaučer Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 60 tisuća kuna.
Dodajući kako se prostor europskog i visokog obrazovanja mijenja te se naglašava transformacija sveučilišta i uloga u lokalnoj zajednici rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija najavila je sveučilišni razvoj u smjeru transfera znanja. Hrvatska je po transferu znanja, upozorio je predsjednik Uprave Alarm automatike Boris Popović, na posljednjem mjestu u Europskoj uniji istaknuvši da je Transfer znanja izuzetno važan projekt, dok je direktor tvrtke Geotech Mirko Grošić istaknuo da bi takvih projekata trebalo biti puno više.


Sudeći prema najavama predsjednika Upravnog vijeća Zaklade prof. dr. Damira Zeca takvih će projekata biti više, jer, kako je istaknuo, Zaklada će u budućnosti maksimalno poticati inovativnost, plan je povećati broj nagrada na dvije godišnje, a u konačnici nagradu Transfer znanja pretvoriti i u sustavno povezivanje Sveučilišta s gospodarstvom.