Dvomjesečni program

Najavljeno nikad bogatije Proljeće va Čavji: “Svatko će pronaći nešto za sebe!”

Portal Novi list

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Sve kreće u ponedjeljak Frankopanskim Uskrsom na KašteluDanas je u drevnom Kaštelu Grada Grobnika najavljeno nikad bogatije proljeće na Čavji.


U naredna dva mjeseca održati će obilje raznovrsnih i bogatih manifestacija, u kojima će, sigurno smo, svatko pronaći nešto za sebe poručuje Rea Čargonja, direktorica Turističke zajednice Općine Čavle.


Frankopanski Uskrs


Nakon itekako uspješnog prvog izdanja, ovog ponedjeljka nastavljamo sa jedinstvenom manifestacijom „Frankopanski Uskrs u Kaštelu“.

Svoja vrata, Kaštel će otvoriti u 14 sati kada će nas dočekati obilje dječjih radionica i igraonica, drveni vrtuljak, kovač koji izrađuje novčiće, najveći šišer (pletenica) u povijesti Grobnika (a i šire)…


Za odličnu atmosferu pobrinuti će se legendarni Duško Jeličić i njegova Bonaca.


WRC Croatia Rally


Nakon uskršnjih delicija, dolazi nam svjetski spektakl WRC Croatia Rally 2023. na naše brdo uživanja u subotu 22. travnja. Vozit će se dva brzinska ispita u 11:26 sati te u 19:26 sati, dok ulaznice možete kupiti na stranicama od Croatia Rally-a.


No, na oktanski spektakl morate doći barem dan ranije kako bi uživali u glazbenom koncertu u „Noći oktana“ legendarnog Atomskog skloništa koji će zabavljati sve prisutne na Trgu hrvatskih branitelja te kako bi iz prvih redova pogledali „limene zvjeri“ iz muzeja Historic Racing Car Croatia, najavila je Rea Čargonja.


Craft fest Grobnik


Svega nekoliko dana kasnije, pauze nema, već 29. travnja nas u Kaštelu Grada Grobnika čeka peto izdanje manifestacije „Craft fest Grobnik“ koji će ugostiti renomirane hrvatske pivovare te ćete imati priliku na jednom mjestu isprobati ono najbolje od craft piva iz Hrvatske.Za dobru zabavu zaslužni su Old School Band, a ni hrane neće nedostajati čim smo mi tu, poručila je Maja Stepančić ispred organizatora Udruge Palentar.


Filipja


Sve to je sjajan uvod u ono što nas još čeka. Prvog dana svibnja obilježavamo „Filipju“, naš tradicionalni blagdan, blagdan sv. Filipa i Jakova – poručuje načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić.


Dan započinjemo budnicama Glazbenog društva Spinčići, nakon čega će uslijediti također već tradicionalna šetnja Hodeć do Grada Grobnika u organizaciji TZO Čavle, a naposljetku ćemo svi uživati u prvomajskom fažolu koji se priprema u Kaštelu Grada Grobnika uz uvijek zabavni glazbeni program.


Isti dan održati će se i Turnir Filipja i Memoralni Damir Šupak Kocka u BK Frankopan.


Općinska načelnica pozvala je svih da sudjeluju u događanjima, ali i najavila nakon dvogodišnje stanke ponovno održavanje „Zelene čistke“ 22. travnja.


Za sve sudionike osigurati će se materijal za čišćenje i ručak, a sve što morate je prijaviti se.


Noć tvrđava i Art and Wine


Marijan Zidarić, ispred Katedre Čakavskoga sabora Grobnišćine nadodao je još dva datuma u svibnju koja si morate zabilježiti u svoje kalendare. 5. svibnja održati će se atraktivna „Noć tvrđava“ koja će na jedinstven način prikazati predivan Kaštel interpretacijskom šetnjom i srednjovjekovnim radionicama dok je 18. svibnja rezerviran za „Noći muzeja“ koja između ostalih aktivnosti uključuje i popularni Art and Wine.


Grobnik Abarth day


A kako bi dodatno promovirali i pozicionirali Općinu Čavle kao prepoznatljivu destinaciju za auto i moto turizam tu je Dorijan Kljun, vlasnik Historic Racing Car muzeja koji je predstavio treći po redu Grobnik Abarth day koji organizira u suradnji sa Udrugom Grobnički rez te još puno entuzijasta i zaljubljenika u auto i moto svijet.Na manifestaciju osim iz Hrvatske, dolaze automobili i iz Njemačke, Austrije i Slovenije. Događanje će se održati na Automotodromu Grobnik kroz cijeli dan 25. svibnja, a ulaz za posjetitelje će biti besplatan.


Dan prije, neka od Abarth vozila biti će smještena u našem muzeju starih trkaćih automobila, te će ih zaljubljenici u moto sport moći razgledati, a najsretniji će imati priliku osvojiti krug po pisti u jednom od automobila sa profesionalnim vozačem, nadodaje Kljun.Prije nego zađemo u kraj lipnja te početka velikog Festivala Palente i sira koji se ove godine održava u našoj Općini naglasiti ćemo još dva velika i nova događanja, poručuje Čargonja.


Grobnik Outdoor Weekend


Zadnji vikend u svibnju rezerviran je za ljubitelje outdoor-a. U suradnji sa Turističkim zajednicama Riječkog prstena revidirali smo biciklističke i planinarske staze na području Kvarnera te napravili obilje outdoor aktivnosti koje vas očekuju po cijelom Kvarneru.


Jedna od njih je i Grobnik Outdoor Weekend koji započinje 27. svibnja povijesnom šetnjom po Mlikaričinoj stazi, a završava 28. svibnja na Platku sa biciklističkom MTB stazom „Brdo uživanja“.


Magični šešir


Sudjelovanje je besplatno uz prethodnu prijavu. 3. lipnja na veselje onih najmlađih održati ćemo pilot projekt, manifestaciju posvećenu djeci simpatičnog naziva „Magični šešir“ na dječjem igralištu Jama u organizaciji TZO Čavle i DSR Kvarner.


Manifestaciju će otvoriti Klaun show, a uslijediti će obilje dječjih radionica poput čitanja slikovnice, bike poligona, eko i sportskih radionica, dječjih napuhanaca…


Cijeli projekt podržala je i Hrvatska olimpijska akademija koja će imati i svoj kutak na manifestaciji – Olimpizam za djecu.


Kao što i sami vidite, događanja je pregršt i sva su potpuno besplatna.


Pozivamo vas još jednom da pratite naše stranice kako vam ništa ne bi promaknulo, a ja bi se još jednom ovim putem zahvalila svim našim udrugama, suradnicima i dionicima s našeg područja bez kojih program nebi bio ovako bogat i maštovit nadodala je Rea Čargonja direktorica TZO Čavle.