KORONI UNATOČ

Najavljeno Ljeto na Gradini: Evo u čijim će nastupima uživati Riječani

Mirna Šumberac

Marko Gracin

Marko Gracin

Nakon dva mjeseca dogovaranja oko programa nismo znali hoće li se pojedini moći održati ili ne. Zbog toga će ove godine biti održano 11 programa, a jedina tematska manifestacija ove sezone bit će Gradina Dance Art kojom ćemo i započeti 15. jubilarno izdanje festivala, izjavio je Vedran BabićRIJEKA – Od 19. srpnja do 5. rujna održavat će se 15. Ljeto na Gradini čiji su program i očekivanja na Trsatskoj gradini jučer predstavili: zamjenik gradonačelnika grada Rijeke Marko Filipović, organizator Ljeta na Gradini Vedran Babić te stručna suradnica za marketing Turističke zajednice grada Rijeke Antonija Kardum.


Oskudnije ruho


Zbog novonastale situacije program će ove godine zaživjeti u oskudnijem ruhu, no to ne znači da će imati manju čar nego posljednjih godina. U sklopu manifestacije bit će sadržano 11 programa u kojima će sudjelovati 130 izvođača.


– S obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju, dogovori za ovogodišnje izdanje Ljeta na Gradini bili su izuzetno zahtjevni. Nakon dva mjeseca dogovaranja oko programa nismo znali hoće li se pojedini moći održati ili ne. Zbog toga će ove godine biti održano 11 programa, a jedina tematska manifestacija ove sezone bit će Gradina Dance Art kojom ćemo i započeti 15. jubilarno izdanje festivala, izjavio je Vedran Babić.


Marko Filipović, Vedran Babić i Antonija Kardum
Foto Roni Brmalj
Također, napomenuo je da će se radi regulacije broja posjetitelja svi događaji naplaćivati ili će biti regulirani putem vouchera. Usto je izrazio zahvalnost Gradu Rijeci i Turističkoj zajednici grada Rijeke na dugogodišnjoj podršci. Na njegove riječi nadovezao se zamjenik gradonačelnika grada Rijeke Marko Filipović koji se nada da će Ljeto na Gradini pružiti zabavu i kulturnu okrepu Riječanima, Riječankama i gostima kao što je to i dosad bilo aktualno. Antonija Kardum iznijela je turističku dimenziju u kontekstu turističke sezone te je naglasila kako je manifestacija na Gradini i turistički proizvod koji obogaćuje ponudu grada.


Gradina Dance Art


Otvaranje Ljeta na Gradini započet će tematskom manifestacijom Gradina Dance Art koja će se održati u Nugentovom parku, a kombinirat će plamenove tisuću svijeća koji će se i ove godine postaviti u suradnji s PC grupom, i izvedbu plesne udruge Ri Dance čiji će članovi izvesti performans “Ja u meni!”. Od dramskog sadržaja 21. srpnja bit će izvedena komedija “Otac i sin” nastala kao suradnja Zlatana Zuhrića-Zuhre i Tina Sedlara, a nakon nje će uslijediti interaktivna monodrama kazališta Teatroman “Muškarci su s Marsa, žene su s Venere” u izvedbi Romana Šuškovića-Stipanovića koja će biti izvedena 29. srpnja.


Posljednja u nizu komedija bit će “Ja, tata!” Rakana Rushaidata koja će biti izvedena 13. kolovoza. Glazbeni aranžman započet će nastupom Damira Kedže koji će biti održan 25. srpnja. Nakon toga, 8. kolovoza će koncept dnevne glazbe BSH Trsat Castle i Adria Sunset Sessions održati svoju izvedbu.


Queen Real Tribute Band nastupit će na Gradini 20. kolovoza, a nakon njega, 25. kolovoza podij zauzima “9 of 3”, autorski projekt trojice gitarista – Ivana Pešuta, Brune Kovačića i Miroslava Lesića. Glazbena cjelina bit će zaokružena rockom i nastupom Alena Brentinija & Whiteheadsa. Rujan na gradini obilježit će manifestacija PAR Gradina znanja i završnica na kojoj će 5. rujna nastupiti “riječki Houdini” Andrej Škedel.


Organizatori napominju kako će ove godine kapacitet gledališta biti znatno smanjen, a svi programi će biti održani sukladno preporukama Stožera civilne zaštite. Ulaznice za događanja mogu će je kupiti u Vintage baru na Trsatskoj gradini te u Dallas Music Shopu u Rijeci, no preporuka je da se karte kupuju online i to na stranici mojekarte.hr. Sve informacije vezane uz manifestaciju mogu je pronaći na njezinim društvenim mrežama i web-stranici trsatskagradina.com.