Jubilarno

Najavljeno 25. hodočašće pomoraca u svetište sv. Nikole u Kraljevici

Sanja Gašpert

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Središnja misa bit će 5. prosinca u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske u Rijeci, s procesijom koja će krenuti u 18.30, a predvodit će je riječki nadbiskup Mate UzinićBlagdan sv. Nikole proslavit će se u Rijeci svečanim liturgijskim slavljem u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske na Žabici, 31. godinu za redom, a ovim povodom pomorci će u nedjelju, 3. prosinca, jubilarni, 25. put hodočastiti brodovima u najstarije svetište sv. Nikole s ove strane Jadrana, ono u Kraljevici.


Program obilježavanja blagdana sv. Nikole najavljen je na konferenciji za novinare održanoj u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci.


– Dvadeset i peto jubilarno hodočašće ima biblijsku simboliku. Jubilej se u Bibliji slavi svakih 25 godina i riječ je o vrlo značajnoj brojci koja ne govori toliko o prošlosti, koliko upućuje na budućnost.
Slaviti jedan jubilej je prilika vratiti se izvorima, vratiti se temeljima i korijenima i obnoviti onaj početni zanos, obnoviti početne namjere koje su bile poticaj da se ova hodočašća počnu organizirati i da se održavaju 25 godina u kontinuitetu.


Pozivnica više svim hodočasnicima jest i prilika za čašćenje moći sv. Nikole biskupa koje su stigle u Kraljevicu iz Barija, gdje se čuvaju posmrtni ostaci, odnosno relikvije ovoga sveca, a riječ o relikviji prvoga stupnja. Zasigurno će ova novost obilježiti ovogodišnje hodočašće, rekao je povjerenik Apostolata mora Riječke nadbiskupije vlč. Mario Gerić.


Brodovi “Vid” i “Sfera”


O povijesti hodočašća pomoraca govorila je tajnica nadbiskupijskog Apostolata mora Marica Njegovan, koja je podsjetila kako je riječ o najstarijem svetištu posvećenom ovome svecu s ove strane Jadrana čija novoobnovljena kapelica datira iz 17. stoljeća.


Također, podsjetila je i na povlasticu kraljevičkoj župnoj crkvi koju je izdao papa Pio VI. 29. studenoga 1795. godine, prema kojoj će svi koji u nju hodočaste na dan njezinog zaštitnika, sv. Nikole b., dobiti oproštenje grijeha.


Foto Vedran Karuza


– Brodovi, predvođeni brodom »Vid« isplovit će u nedjelju, 3. prosinca u 9 sati ispred Lučke kapetanije Rijeka, a za građane je predviđen brod »Sfera«. Doček hodočasnika na rivi u Kraljevici je oko 10 sati, a misa u svetištu slavit će se u 11 sati.


Nakon mise je druženje hodočasnika i građana na obnovljenom Trgu Zrinski, koje će potrajati do 14 sati, kada isplovljavaju brodovi s hodočasnicima. U povratku će brodskim sirenama pozdraviti mještane Bakarca te se u 15 sati zaustaviti u Lučici Podurinj, najavila je Njegovan.


Dodala je kako će središnja misa, 31. godinu u kontinuitetu, biti 5. prosinca u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske u Rijeci, s procesijom koja će krenuti u 18.30, a predvodit će je riječki nadbiskup Mate Uzinić. Zbog privremene regulacije prometa ovogodišnja procesija krenut će od Jadranskog trga, Ciottinom ulicom do kapucinske crkve, rekla je Njegovan.


Poziv vjernicima


Gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić i načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić uputili su s konferencije za novinare poziv vjernicima na sudjelovanje u programu proslave sv. Nikole b., koji je ujedno i uvertira u proslave Dana grada Kraljevice i Dana općine Kostrena, kojima je sv. Nikola zaštitnik.


Dražen Vranić najavio je kako će Kuća kostrenskih pomoraca, koja pokazuje život pomoraca i njihovih obitelji te bogatu tradiciju pomorstva u Kostreni, biti otvorena ovog petka, 1. prosinca, a u nedjelju, 3. prosinca za hodočasnike će biti organiziran prijevoz autobusom od Lučice Podurinj, gdje će se iskrcati s broda, do Kuće kostrenskih pomoraca.


Povratak hodočasnika u Rijeku bit će osiguran autobusom, najavio je Vranić. Dalibor Čandrlić najavio je za sljedeći petak, 8. prosinca, svečanost otvorenja dograđene lučice Črišnjeva, što je, dodao je, najveći dar građanima Kraljevice za blagdan njihova grada.


Udruga pomorskih kapetana Kostrena


Kapetan Lučke kapetanije Rijeka Darko Glažar istaknuo je kako je tradiciju potrebno stvarati i njegovati te prenositi mlađim naraštajima. Zato smo mi tu, rekao je Glažar, najavivši posebno tri događaja koja će organizirati Udruga pomorskih kapetana Kostrena, koja ove godine slavi dvadesetu obljetnicu postojanja.


To su 14. prosinca, kad je najavljeno spuštanje vijenca u more za nastradale pomorce broda Petar Zoranić, 28. prosinca, uz spuštanje vijenca u more za nastradale pomorce broda Dunav i 7. siječnja, kada je organizirano spuštanje vijenca u more za nastradale pomorce broda Šabac. Zapovjednici na brodovima Petar Zoranić i Dunav bili su i iz Kostrene, rekao je Glažar.


Za pomorce poginule u Domovinskom ratu


U sklopu programa obilježavanja blagdana sv. Nikole, u srijedu, 6. prosinca, na sam blagdan, u 9 sati je molitva za poginule pomorce Jadrolinije u Domovinskom ratu u holu Palače Jadran (zgrada Jadrolinije), koja se održava jubilarnu, dvadesetu godinu za redom za sve pomorce poginule u Domovinskom ratu.


Istoga dana u 10 sati je isplovljavanje MB Vid i spuštanje vijenca u more uz odavanje počasti svima stradalima i nestalima na moru, a u 13 sati isplovljavanje MB Vid prema mjestu stradanja broda Igrane i S. Nicolò te spuštanje vijenca u more, uz odavanje počasti kostrenskim pomorcima.


U župama koje slave sv. Nikolu b. kao svog nebeskog zaštitnika, mise će se slaviti prema župnim rasporedima. Također, 6. prosinca i Pomorski fakultet Rijeka slavi svoj dan, pa će u vremenu od 9 do 13 sati biti organiziran Dan otvorenih vrata. Bogat program proslave sv. Nikole bit će zaključen podmorskim hodočašćem ronilaca ispred KPA Adria, Lipica u Oštrom i ronjenju do kipa sv. Nikole, 9. prosinca.


Počinje Mikuljna u Kraljevici


Program proslave Dana grada, Mikuljna, počinje ove subote u Kraljevici, javljaju iz gradske uprave. U subotu ujutro u Domu kulture i sporta bit će košarkaški turnir za ekipe najmlađih selekcija košarkaških klubova Kraljevice i okolice, dok je od 14 sati u Dvorcu Frankopan dječji šahovski turnir.


Prva adventska svijeća bit će upaljena u 17 sati na novouređenom Trgu Zrinski, nakon čega slijedi kratki program lokalnih zborova. Za građane će biti pripremljeno kuhano vino i fitule. U nedjelju, 3. prosinca bit će 25. Tradicionalno hodočašće pomoraca, koje Grad Kraljevica organizira zajedno sa Župom sv. Nikole biskupa u čast zaštitnika grada.


Hodočasnici kreću brodovima iz Rijeke, a nakon dočeka na rivi, sudjelovat će na svetoj misi u župnoj crkvi sv. Nikole, nakon čega ih čega druženje i glazba na Trgu Zrinski s klapom Tramuntana. Novost je što će na putu iz Kraljevice, nakon Bakra, brodovi stati i u Kostreni, gdje će oni koji žele moći posjetiti novootvorenu Kuću kostrenskih pomoraca.


U ponedjeljak, 4. prosinca s početkom u 17.30 u Dvorcu Frankopan, sv. Nikola dijelit će darove djeci do šeste godine života uz prigodni program plesnog kluba »Dance Queen« i djece dječjeg vrtića. Također, djeca će se moći fotografirati sa sv. Nikolom u novouređenom prostoru budućeg Muzeja brodogradnje u Dvorcu Frankopan. (J. K.)