Zaštitnik pomoraca i djece

Najavljena proslava blagdana sv. Nikole: Hodočašće u Kraljevicu i procesija riječkim ulicama

Jakov Kršovnik

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Hodočašće u Kraljevicu je u nedjelju 4. prosinca brodovima, ako vrijeme posluži, a organizatori kažu kako će još dodatno obavijestiti o tomeBlagdan svetog Nikole zaštitnika pomoraca i djece i ove će godine biti svečano obilježen 24. hodočašćem pomoraca u Kraljevicu i 30. procesijom ulicama Rijeke i svetom misom u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske te drugim programima sve do 19. prosinca.


Hodočašće u Kraljevicu je u nedjelju 4. prosinca brodovima, ako vrijeme posluži, a organizatori kažu kako će još dodatno obavijestiti o tome.


Ako sve bude prema očekivanjima, konvoj hodočasničkih brodova predvođenih brodom Vid krenut će u 9 sati ispred Lučke kapetanije Rijeka, a doček je u 10 i 30 na rivi u Kraljevici.
Povjerenik Apostolata mora Riječke nadbiskupije vlč. Mario Gerić služit će svetu misu u crkvi sv. Nikole u Kraljevicu u 11 sati, a potom slijedi druženje uz marendu i glazbeni program.


U 14 sati brodovi isplovljavaju iz Kraljevice, a na povratku u Rijeku zaustavit će se u Bakru i Kostreni. U ponedjeljak 5. prosinca u 12 sati predstavnici Odbora i studenata riječkog Pomorskog fakulteta posjetit će i darivati djecu u Dječjoj bolnici Kantrida, a u 18 i 30 ispred zgrade Lučke uprave, Riva 1, kreće procesija s križem i zastavom sv. Nikole prema kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske na Žabici gdje će u 19 sati svečanu svetu misu predvoditi riječki nadbiskup Mate Uzinić.


Vijenci za pomorce


Na blagdan sv. Nikole 6. prosinca u 9 sati u holu Palače Jadran, zgradi Jadrolinije, bit će molitva za pomorce Jadrolinije poginule u Domovinskom ratu.U 10 sati isplovit će brod Vid te spustiti vijenac u more za sve stradale i nestale na moru, dok će u 13 sati isti brod isploviti prema mjestu potonuća brodova Igrane i St. Nicolo te spustiti vijenac u počast kostrenskim pomorcima.


Također, svete mise će prema župnim rasporedima biti služene u crkvama kojih je sv. Nikola zaštitnik: Kraljevici, Kostreni, Voloskom te u Rijeci u crkvi sv. Nikole Biskupa na Krnjevu, kao i u drugim crkvama Riječke nadbiskupije.


Dan otvorenih vrata riječkog Pomorskog fakulteta je 7. prosinca, a u subotu 10. prosinca je 14. podmorsko hodočašće u Kraljevicu.


Ronjenje do kipa Sv. Nikole


Okupljanje ronilaca je od 10 do 12 sati ispred Kluba podvodnih aktivnosti Adria, a od 12 do 14 sati ronit će do kipa sv. Nikole. U ponedjeljak 19. prosinca Udruga kapetana Kostrene organizira predavanje “Klimatske promjene” koje će u 18 sati u Narodnoj čitaonici Kostrena održati predavači iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.Program su predstavili Marica Njegovan, tajnica Organizacijskog odbora, riječki lučki kapetan Danko Glažar te vlč. Mario Gerić, povjerenik Apostolata mora.


Marica Njegovan istaknula je održavanje dviju glavnih događanja, hodočašća u Kraljevicu i procesije u Rijeci u kontinuitetu, te podsjetila na nestale i stradale na moru, kao i na povijest obilježavanja sv. Nikole.


– Ne želimo zaboraviti naše pomorce i zato nastavljamo obilježavanje blagdana njihova zaštitnika, kazala je Njegovan. Darko Glažar rekao je kako more daje, ali more i uzima.


– Stoga, pomorci hodočaste svojem zaštitniku sv. Nikoli kako bi zahvalili na uslišanim molitvama i utjecali se njegovu zagovoru, zaključio je Glažar. Vlč. Gerić podsjetio je na čuda sv. Nikole zbog kojih ga i danas pomorci časte.