Aktivne ferije u EPK

Najavljen Dječji festival Tobogan: Evo što sve čeka riječke mališane od 16. do 23. srpnja

Aneli Dragojević Mijatović

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Svi se pozivaju da se što prije prijave na programe i radionice. Prijave traju do popunjenja kapaciteta, a svi detalji dostupni su na www.rijeka2020.eu. Otvorenje je na Klobučarićevom trguDječji festival Tobogan, aktivne ferije za djecu, ove se godine u Rijeci – Europskoj prijestolnici kulture, održava od 16. do 23. srpnja. Osim bogatog radioničkog i izvedbenog programa namijenjenog djeci, festival ove godine podrazumijeva i niz poduzetih mjera kako bi svi mali i veliki posjetitelji na što sigurniji način mogli uživati u kreativnosti i javnim događanjima, poručeno je s konferencije za medije u RiHub-u, a na kojoj su o programu detaljno govorili predstavnici Rijeke 2020, riječkih kulturnih ustanova – Gradske knjižnice, Gradskog kazališta lutaka, Art-kina, MMSU-a, potom Vijeća mladih »Benčić«, te predstavnici sponzora.


Toboganski tjedan


Veseli toboganski tjedan ovoga puta publici nudi 30-ak radionica i 20-ak javnih događaja: projekcije filmova, cirkuski program, predstave, zanimljive igre, koncerte, kvizove te ulični performans, izložbu i natjecanje, zajedno s ranije najavljenim predprogramom koji počinje 13. srpnja. Prijave na pet predradionica Tobogana već su započele, dok se u četvrtak otvaraju i prijave za mnogobrojne toboganske radionice koje će se održavati u toboganskom tjednu.


Sva se događanja u sklopu festivala organiziraju uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze koronavirusom, a posjetitelji se i dodatno mole da poštuju sve preporuke: pojačanu osobnu higijenu i dezinfekciju ruku, održavanje međusobne fizičke udaljenosti, nošenje zaštitnih maski.
Ovogodišnje druženje bit će održano na različitim lokacijama u Rijeci. Svi programi su besplatni za posjetitelje, no zbog mjera opreza, za mnoge je programe broj sudionika i publike ograničen, pa je potrebna prethodna prijava, i na radionice i na veći dio izvedbi.


Upućen je stoga i poziv svim zainteresiranim roditeljima i djeci da se što prije prijave na radionice Tobogana. Prijave, dakle, traju od četvrtka do popunjenja kapaciteta, a svi detalji dostupni su na www.rijeka2020.eu.


Mjesto magije


– Iznimno smo sretni što i ovoga ljeta ide četvrto izdanje Tobogana, koji je izrastao u respektabilan festival za djecu i mlade, jedinstven po sadržaju i lokacijama, te brojnim partnerima. Sigurni smo da će biti jedno od važnih nasljeđa EPK-a.


Neodvojiv je, naravno, od programskog pravca Dječja kuća i od samog prostora koji će se uskoro otvoriti i koji daje poseban sadržaj, te je mjesto za edukaciju djece o kulturi, kroz kulturu, za njihovo aktivno sudjelovanje u kulturi i umjetnosti te aktivno provođenje ljetnih praznika.


Tobogan je i mjesto magije i opuštanja za djecu i odrasle, što je posebno važno i u ovim trenucima, rekla je direktorica Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota.


Festival Tobogan pokroviteljski prate i podupiru Jadrolinija i Tower Centar Rijeka. Tako se, zahvaljujući Tower Centru, rečeno je, posebno izdvaja novi program uličnih zabavljača – putujući Tower Cirkus Toboganius.


Riječ je o pet dana cirkuske zabave i akrobacija, gdje veseli zabavljači šarenim vozilom putuju po gradu i posjećuju razne gradske kvartove.


Naravno, istaknuto je, Tobogan kao i svake godine nudi posebno atraktivan program otvorenja koji će se održati u četvrtak, 16. srpnja, na Klobučarićevom trgu, ispred škole Nikole Tesle. Zbog epidemioloških razloga, i broj posjetitelja na otvorenju je ograničen pa su stoga uvedene ulaznice, koje su besplatne, a od 13. srpnja moći će se preuzeti u Informativnom centru Grada Rijeke RI INFO (Korzo 18b).


Na Klobučarićev trg moći će se ući samo uz predočenje ulaznica. Program otvaranja u Rijeku dovodi ulični spektakl Triko Cirkus Teatra, u kojem petero izvođača pokazuje svoje vještine na jedinstvenoj cirkuskoj konstrukciji. Nastupaju i svima omiljeni znanci – Kišni razdraganci – Ivanka & Mrle te žestoki bubnjari toboganski, polaznici RiRock radionice.


Baltazargradsko kupalište i Baltazarov »Uragan«


Sinergija riječkih kulturnih ustanova i Vijeća mladih »Benčić« te energija svih uključenih u toboganska događanja i ove godine je rezultirala pripremom velikog broja radionica koje se dotiču širokog spektra tema – od malih arheologa, preko rock bubnjara do izrade kreativnih rukotvorina, od 3D printanja, preko potraga za blagom do DJ-inga, od lego robota preko stripa do reciklaže…


Uglavnom, preko 30 različitih kreativnih radionica sastavni je dio ovogodišnjeg Tobogana. Sve ih je moguće pronaći i proučiti na www.rijeka2020.eu, a ondje su ujedno i svi podaci o prijavama na radionice.


Od izvedbenih programa, izdvajaju se izvrsni filmovi za djecu, ciklus pričopredstava, ali i dva velika otvorenja posebnih prostora na otvorenom koji potiču dječju igru i maštu. Na plaži Grčevo na Pećinama otvara se Baltazargradsko kupalište koje su osmislile mlade umjetnice, studentice Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, a na samom završetku ovogodišnjeg Tobogana otvara se i Baltazarov »Uragan« – dječje igralište, inspirirano temom Profesora Baltazara.


Ono je na Molo longu, mjestu s kojeg se najbolje vidi vizura Rijeke – inspiracija izgleda legendarnog Baltazargrada.