Udruga Nada

Najavljen Dan ružičaste vrpce u PGŽ-u: Žene oboljele od raka dojke spašava rano otkrivanje

Bruna Matičić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Naglasak cijele akcije je na ranom otkrivanju raka dojke, jedne od najčešćih kroničnih bolesti od koje obolijevaju žene, a koja se u 97 posto slučajeva uspješno liječi ako se pravovremeno otkrijeOvoga vikenda Udruga žena operiranih dojki Nada – Rijeka 23. godinu zaredom organizira javnozdravstvenu akciju »Dan ružičaste vrpce« čiji je glavni cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, odnosno na samopreglede dojki i odlaske na mamografske preglede kao važan vid prevencije.


Program manifestacije, koja će se u petak, 30. rujna, i subotu, 1. listopada, obilježiti na riječkom Korzu, jučer su najavile Miranda Zakarija i Tonka Glažar, predsjednica i dopredsjednica Udruge Nada, Emina Grgurević Dujmić, specijalist radiologije iz Doma zdravlja PGŽ-a, Helena Glibotić Kresina i Ines Vrljić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a te Đulija Malatestinić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo.


Kako su istaknule, naglasak cijele akcije je na ranom otkrivanju raka dojke, jedne od najčešćih kroničnih bolesti od koje obolijevaju žene, a koja se u 97 posto slučajeva uspješno liječi ako se pravovremeno otkrije.
– U 2020. godini u našoj županiji od raka dojke preminulo je 75 žena, a u Hrvatskoj 722 žene. Iako je stopa smrtnosti unatrag pet godina u blagosilaznom padu, zabrinjava činjenica da je sve više novooboljelih.


Nažalost, na oboljenje se ne može utjecati, ali postoji sekundarna prevencija kao važan element u ranom otkrivanju raka dojke i uspješnom liječenju, kazala je Đulija Malatestinić. U svrhu ranog otkrivanja raka dojke kod žena u Hrvatskoj se od 2006. godine provodi Nacionalni program u kojem se žene u dobi od 50 do 69 godina jednom u dvije godine pozivaju na besplatnu mamografiju.


– Koliko je važan taj program govori i činjenica da je u prvih deset godina provođenja u našoj županiji otkriveno oko 600 karcinoma, istaknula je Helena Glibotić Kresina. Naglasila je važnost u inzistiranju na mamografskim pregledima i uključivanju svih žena u Nacionalni program te je uputila apel ženama da kontroliraju svoje dojke samopregledom i obrate pažnju na primarnu prevenciju, odnosno provođenje zdravog stila života.


– Programe provodimo zbog velike incidencije oboljenja, a radi poticanja svjesnosti o obavljanju pregleda danas puno manje žena otkriva bolest u uznapredovalim stadijima bolesti, kazala je Emina Grgurević Dujmić, specijalistica radiologije, te je pozvala žene da se odazovu na pregled, naglasivši da se ulaskom u program ujedno utječe i na smanjenje liste čekanja u zdravstvenim ustanovama.


Na štandu Udruge Nada, koji će ovoga petka i subote biti postavljen na riječkom Korzu od 9 do 15 sati, bit će ponuđeni edukativno-informativni materijali koji ukazuju na važnost pregleda i samopregleda dojki, a održat će se i humanitarna prodaja ruža te prezentacija rukotvorina vrijednih članica udruge.


Prikupljena sredstva bit će utrošena u nastavak djelovanja Udruge Nada koja ženama oboljelim od raka više od 25 godina pruža psihološku pomoć, edukacije, fizikalnu terapiju i vježbe uz fizioterapeuta.


Obilježavanje Dana ružičastih vrpci Udruga Nada provodi u suradnji s Gradom Rijekom, Primorsko-goranskom županijom, NZZJZ-om PGŽ-a, Ligom protiv raka PGŽ-a, Medicinskom školom u Rijeci, Udrugom medicinskih sestara, studentima Medicinskog fakulteta u Rijeci, HNK-om Ivana pl. Zajca, a osim na riječkom Korzu, Dan ružičaste vrpce obilježit će se i u Kraljevici, Crikvenici, Bakru, Cresu, Novom Vinodolskom, Delnicama, Čabru, Puntu i Učeničkom domu Moravice.


U listopadu, mjesecu povećenom borbi protiv raka dojke, Udruga Nada provodi i niz drugih akcija, a jedna od njih je i humanitarni koncert »Pjesmom za Nadu« koji će se u HKD-u na Sušaku održati 18. listopada.