Tradicionalna proslava

Najavljen bogat program Jurjeve, evo što nas sve čeka u Bakru

Sanja Gašpert

Foto TZ Bakar

Foto TZ Bakar

Jurjeva ove godine donosi priliku zainteresiranima da isprobaju novu zaigranu šetnicu od današnjeg Hreljina do starog gradaTradicionalna proslava Jurjeve oko blagdana svetog Jurja, zaštitnika Hreljina, ove godine donosi priliku zainteresiranima da isprobaju novu zaigranu šetnicu od današnjeg Hreljina do starog grada.


Kako najavljuju iz bakarske Turističke zajednice, otvorenje staze obilježit će se vođenom turom Frankopanska avantura, pod vodstvom zagonetne dame u povijesnom kostimu kako bi sudionici što vjernije prošetali kroz povijest starog Hreljina. Sudjelovanje je besplatno, a okupljanje je u nedjelju, 21. travnja u 18 sati kod Dječjeg vrtića Hreljin.


– Do ostataka srednjovjekovnog grada na uzvisini iznad Bakarskog zaljeva vodi lijepa šumska staza prošarana svjedocima prošlosti. Staza je postala još zanimljivija zahvaljujući projektu Turističke zajednice Grada Bakra, koja je obnovila postojeće poučne table i dodala nove, posvećene nekadašnjim vladarima Hreljina.
Naime, od Hreljina do starog grada postavljena je Aleja velikana – deset ploča s maštovito opisanim informacijama o povijesnim gospodarima Hreljina. Osim toga, Aleja velikana skriva i Frankopansku avanturu: na svakoj od tih ploča, zaključana je i zagonetka.


Odgonetnite je kako biste mogli otključati sljedeću lokaciju. Ova originalna zaigrana šetnica nakon nedjeljnog otvorenja bit će vam na raspolaganju kao aktivnost za samostalno korištenje u svakom trenutku. Bez obzira odaberete li rješavati zagonetke ili samo pročitati zanimljive informacije, na vrhu vas čeka neodoljiva nagrada – jedan od najljepših pogleda na Bakarski zaljev, kažu u TZ-u Grada Bakra.


Foto TZ Bakar


Projekt su prepoznali i podržali Primorsko-goranska županija, Grad Bakar, Hrvatska turistička zajednica iz Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent, Turistička zajednica Kvarnera i Industrijska zona Bakar.


Na ovaj način, Hreljin je dobio originalan turistički proizvod dostupan na četiri jezika, a tematika je inspirirana činjenicom da se Hreljin nalazi na kulturno-turističkoj ruti Putovima Frankopana. Sada je i ruta bogatija za posebnu edukativnu šetnicu koja je posjetiteljima na raspolaganju u svakom trenutku.


Više informacija o Frankopanskoj avanturi i Aleji velikana dostupno je na web stranici Turističke zajednice Grada Bakra ili na letku koji se može preuzeti OVDJE.


– Projekt se razvijao tijekom 2023. godine, a uključila se i Osnovna škola Hreljin. Četvrti razredi uživali su u edukativnim šetnjama i radionicama avanturističkog vodiča Marka Sladića. Učenici šestih razreda imali su prilike sudjelovati u arheološkom istraživanju pod vodstvom arheologa, Ranka Starca.


Sedmaši su se aktivno uključili u izradu zagonetki za novu stazu u radionici o igrifikaciji pod vodstvom Ive Sille. Učenici su se dodatno povezali s bogatom poviješću svoga kraja i baštinskim lokalitetom udaljenim dvadesetak minuta ugodne šetnje od njihove škole.


Na tu istu ugodnu šetnju šumskom stazom ćemo vas povesti ove nedjelje kada ćemo predstaviti novu tematsku stazu u pratnji vodičice i jedne od autorica projekta Ive Sille, ističu u bakarskoj Turističkoj zajednici. U slučaju ružnog vremena Frankopanska avantura se odgađa za 10. svibnja.


Jurjeva se ove godine održava od 15. do 25. travnja i donosi deset dana bogatog kulturnog, rekreativnog i sportskog programa. Detaljan program nalazi se na web stranicama Turističke zajednice Grada Bakra.