Natjecanje

Nagrađeni timovi na drugom virtualnom COOPAthonu u STEP RI

Bruna Matičić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Prvo mjesto dodijeljeno je timu RediGo za pametni uređaj za praćenje navika pušenjaSTEP RI, znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci, proteklog je vikenda, od 29. do 31. siječnja, održao svoj drugi virtualni COOPAthon, odnosno natjecanje u razvoju društveno korisnih ideja, u sklopu kojeg su timovi prvih triju najbolje ocijenjenih ideja i projekata osvojili zaslužene nagrade.


Iz STEP RI-a izvješćuju kako se ovom vikend-natjecanju priključilo preko 80 pojedinaca podijeljenih u 25 timova koji su u suradnji s mentorima intenzivno radili na razvoju i razradi svojih ideja i projekata usko vezanih za rješavanje društvenih problema.


– Drugi COOPAthon ugodno nas je iznenadio interesom i brojem prijavljenih, no doista impresivni bili su trud i posvećenost polaznika, a i na kraju kvaliteta i raznovrsnost ideja razvijenih tijekom samo 48 sati.
Uvjeren sam da će barem neke od njih, i to ne samo one izabrane za finale, biti ostvarene i mijenjati naše društvo nabolje, poručio je Boris Golob, direktor STEP RI-a.
Ideje koje su timovi razvijali bile su vezane za razna područja, od aplikacija za samohrane majke, edukacijskih tura koje pomažu uključivanju slijepih i slabovidnih osoba u zajednicu do


pročišćavanja ispušnih plinova.


Prvo mjesto, studijsko putovanje u Veliku Britaniju i 7.500 kuna vrijednu novčanu nagradu, osvojio je tim RediGo sa svojim pametnim uređajem za praćenje navika pušenja i pružanje podrške pri smanjenju.


Studenti riječkog Sveučilišta koji su se okupili unutar tima skil.ls sa svojom platformom za razmjenu vještina osvojili su drugo mjesto i novčanu nagradu od 5.000 kuna, a treće su mjesto i novčanu nagradu od 3.500 kuna podijelila dva tima, Sensible i Upcycle the world.


Tim Sensible, koji je ujedno i pokretač portala demencija.net, razvijao je program kojim bi se pružala podrška skrbnicima osoba oboljelih od demencije te ujedno informiralo i senzibiliziralo lokalnu zajednicu o toj bolesti, dok je tim Upcycle the world svoju ideju inspirirao na kreativnim načinima prenamjene starih proizvoda u nove.


Odluku o najbolje razvijenim idejama i projektima donio je stručni žiri, i to Igor Bajok iz udruge SMART, Nikola Kadoić, profesor na Fakultetu za organizaciju i informatiku u Varaždinu, Helena Traub iz udruge ŽMERGO te Rene Brakus iz 46elks, ujedno i jedan od sponzora natjecanja.


Uz nagrađene u završnom natjecanju sudjelovale su mnoge izvrsne ideje, a timovima su unutar 48 sati intenzivnog rada u virtualnom okruženju u razvijanju pomagali iskusni poslovni savjetnici: Tanja Batas, Marija Sitar, Dario Zorić, Neven Tamarut i Boris Golob.