Riječki nadbiskup

Nadbiskup Devčić na misi u katedrali sv. Vida: ‘Božić nam svjedoči Božju ljubav prema nama ljudima

Mirjana Grce

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Nadbiskup Devčić poručio je da nanoseći štete drugima i prirodi zapravo ugrožavamo sami sebe, sve u silnoj želji da nam bude bolje i ugodnijeRIJEKA – Slavimo najradosniji blagdan kršćanske vjere. U središtu Božića je Isus, ali i cijela Nazaretska obitelj – s Isusom i Marija koja nam je uzor kako prihvaćati i izvršavati volju Božju, a tako slično i sv. Josip… Isus je Bog i čovjek. Bog želi da budemo s njime jedno, ali također želi da mi međusobno budemo kao braća i sestre, da gradimo zajedništvo, da gradimo ljubav, da smo solidarni…


Foto galerija: Božićna misa u katedrali Sv. Vida Foto: Marko Gracin


Božić nam svjedoči ljubav, Božju ljubav prema nama ljudima, i kakvu ljubav trebamo imati jedni prema drugima, kakvi međusobno trebamo biti… Pozvani smo u ovom svijetu, svojim životom i riječima svjedočiti ono što Bog želi da čovjek bude, kako on želi da se ponašamo jedni prema drugima i prema svemu stvorenome svijetu. Jer Krist je došao da sve obnovi, rekao je, među ostalim, mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup u propovijedi na svečanoj božićnoj misi koju je danas predvodio u riječkoj katedrali sv. Vida, a na kraju mise svima je čestitao Božić.


Blagdan Isusovog rođenja slavljen je u svim riječkim crkvama, jučer navečer misama polnoćkama, a danas svečanim božićnim misama.
Nadbiskup Devčić je i misu polnoćku prevodio u riječkoj katedrali te vjernike potaknuo da Božić žive i slave kao vjernici, da njihova radost doista bude radost zbog Božića, istinska radost koju Bog daruje. Zbog toga je u svojoj propovijedi u božićnoj noći, na primjeru obraćenja sv. Augustina, govorio u čemu se sastoji istinska božićna radost koju “Isus svojim rođenjem dariva, radost koju nam nitko i ništa ne može oduzeti, ako je prihvatimo s onom ljubavlju kojom nas sve bezuvjetno prihvaća i grli onaj čiji rođendan slavimo”.


– Otvorimo srce Isusu. Isus je došao da nas obraduje, da nam iskaže svoju ljubav, da nas prosvijetli. Trebamo na to na pravi način znati i htjeti odgovoriti. Isus je svojim svjetlom obasjao tamu naših srdaca, onu duhovnu tamu koja je posljedica grijeha, tamu ovoga svijeta.


Dopustimo da nas prosvijetli da bismo i mi bili nositelji njegova svjetla, njegove nade i njegove ljubavi, poručio je na kraju polnoćke.