Prezentacija na Trgu 111. Brigade HV-a

NACIONALNA AKCIJA CIVILNE ZAŠTITE Mali i veliki Riječani usvojili znanja da šteta bude manja

Vladimir Mrvoš

Akcija "Usvoji znanja da šteta bude manja" u Rijeci / Snimio VEDRAN KARUZA

Akcija "Usvoji znanja da šteta bude manja" u Rijeci / Snimio VEDRAN KARUZA

U Rijeci je ova akcija najbolje organizirana do sada od svih gradova gdje smo bili, rekli su nam iz organizatori akcije "središnjice" iz Zagreba, zadovolji odazivom brojnih učenika, ali i građana i njihovim sudjelovanjemRIJEKA – U centru Rijeke na Trgu 111. Brigade HV-a u petak ujutro održana je prezentacija, koja je imala za cilj podizanje svijesti o smanjenju rizika od katastrofa. Pod nazivom “Usvoji znanja da šteta bude manja”, akcija koja će do kraja godine obuhvatiti 21 grad u Hrvatskoj, dio je projekta “Na putu smanjenja rizika od katastrofa”, sufinanciranog sredstvima Europskih fondova, a provodi ga Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova RH, u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Cilj je projekta educirati javnost o važnosti smanjenja rizika od katastrofa.


– U Rijeci je ova akcija najbolje organizirana do sada, bolje nego u drugim gradovima u kojima smo bili, rekli su nam organizatori akcije iz “središnjice” u Zagrebu, koji su zadovoljni odazivom učenika, ali i građana i njihovim sudjelovanjem.


Edukacijski modeli potresa, poplave i erozije / Snimio Vedran KARUZA


Edukacijski modeli


Riječanima inače ovo nije bilo prvi put da se susreću s ovakvim akcijama, ali pohvale organizatorima su dobrodošle, jer ovakve akcije redovito se održavaju u osnovnim školama, na Kampusu ili kao u ovom slučaju u središtu grada, što izgleda nije običaj u ostalim gradovima u Hrvatskoj.
Građani, a posebno djeca i učenici, imali su priliku upoznati edukacijske modele ponašanja za slučaj potresa, poplave i erozije te dobiti ostale važne informacije, a ujedno je bilo prezentirano djelovanje i tehničko-taktičkog zbora operativnih snaga sustava civilne zaštite. U pokaznim akcijama sudjelovali su Državna intervencijska postrojba civilne zaštite – RCZ, Javna vatrogasna postrojba Grada Rijeke, Zavod za hitnu medicinu Primorsko – goranske županije, Gradsko društvo Crvenog križa Grada Rijeke te Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Rijeka.


– Cilj održavanja ove kampanje je upoznati se sa sustavom civilne zaštite u RH, pravilima i postupanjima u slučaju velike nesreće ili katastrofe, kao i s djelovanjem interventnih službi u takvim slučajevima, rekao nam je pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Rijeka Matko Škalamera.


Gorska služba spašavanja / Snimio Vedran KARUZA


Prirodne katastrofe


Katastrofe povezane s prirodnim pojavama i različitim tehničko-tehnološkim procesima su veliko društveno i gospodarsko opterećenje kako za svijet, tako i Hrvatsku. Zbog potrebe smanjenja rizika od katastrofa od iznimne je važnosti upoznati javnost o mogućnostima smanjenja rizika, načinima prilagodbe i ublažavanja mogućih posljedica.


Ravnateljstvo civilne zaštite upravo zbog toga provodi Projekt “Na putu do smanjenja rizika od katastrofa” u sklopu kojeg se provodi edukacija i podiže svijest djece i mladih o potrebi smanjenja rizika od katastrofa.


Cilj Projekta je jačanje otpornosti zajednica na katastrofe. Uključivanjem djece i mladih, odgojno-obrazovnih i znanstvenih institucija u aktivnosti smanjenja rizika od katastrofa stvaraju se temelji za daljnji razvoj te smanjenje rizika u svim dijelovima društva. Ali, ne treba zaboraviti – smanjenje rizika od katastrofa nije samo posao državnih, regionalnih i lokalnih institucija, već je to posao svakog građanina.


Zavod za hitnu medicinu Primorsko – goranske županije / Snimio Vedran KARUZA


Edukacijski materijali


Građani kao i učenici osim što su uživo mogli vidjeti kao djeluju i kako su opremljene službe u sustavu Civilne zaštite, dobili su i edukacijski materijali o smanjenju rizika. Nastavnici koju su došli s učenicama dobili su i materijale koji će im poslužiti u provedbi obrazovanja osnovnoškolske djece u području smanjenja rizika od katastrofa. U sklopu akcije provedena je edukacija učitelja odabranih pilot škola koje su opremljene modelima smanjenja rizika od katastrofa te su testirale priručnik i educirale svoje učenike, a projekt je već proveden u riječkim osnovnim školama.


– Sve što se nauči o prijetnjama, ublažavanju negativnih posljedica i postupcima tijekom katastrofa čini nas sve sigurnijima i otpornijima na katastrofe te pomaže da opasni događaji ne prerastu u katastrofe, zato su ovakve pokazne vježbe izuzetno korisne, zaključio je Škalamera.


Veliki interes učenika i građana / Snimio V. KARUZA


Snimio V. KARUZA


Snimio V. KARUZA