Infrastrukturni projekti

Načelnik Kostrene zadovoljan: Tek završeni radovi najavljuju novi razvoj

Bruna Matičić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Novo parkiralište u Pavekima uvelike je riješilo problem parkiranja u najvećem kostrenskom naselju, a rekonstrukcija ceste koja vodi do uvale Žurkovo preduvjet je daljnjeg uređenja poznate uvaleU Kostreni su nedavno zaključena dva vrlo važna infrastrukturna projekta – novo parkiralište u naselju Paveki te završetak rekonstrukcije ceste koja vodi prema uvali Žurkovo. Završene projekte  je obišao načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić u društvu Daria Modrića, pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno planiranje i zaštitu okoliša.


Parkiralište u Pavekima bilo je neophodno, a njegovom izgradnjom u velikoj je mjeri umanjen nedostatak parkirnih mjesta u najvećem kostrenskom naselju pred kojim su, kako je istakno načelnik Vranić, u planu novi infrastrukturni projekti koji će ga učiniti još poželjnijim mjestom za život.


Novi početak razvoja


– U Pavekima je privatni investitor krenuo s projektom izgradnje višestambenih zgrada, a uspjeli smo usuglasiti i određene izmjene i prilagodbe projekta koje će nam omogućiti razvoj potrebne infrastrukture i povećati kvalitetu života mještana ovog naselja kroz osiguravanje raspoloživih prostora za različite uslužne djelatnosti i nama osobito važno, omogućiti najbrže rješenje za izgradnju novog vrtića, rekao je Vranić.
Naime, u Pavekima je u tijeku izgradnja društveno-vatrogasnog doma te će uskoro krenuti i uređenje sportskog igrališta, a u njemu bi trebala biti i lokacija budućeg kostrenskog vrtića.Novo parkiralište raspolaže s 35 parkirnih mjesta od čega su 2 mjesta namijenjena osobama s invaliditetom, a nalazi se u blizini dječjeg igrališta i Šojske ulice s koje ima kolni i pješački prilaz, dok je stubištem i pješačkom stazom na južnoj strani povezano s ulicom Željka Ćepulića.


Osim novog parkirališta, u Kostreni je završeno proširenje ceste prema uvali Žurkovo, koje će označiti novi početak razvoja najpoznatije kostrenske uvale.


Potreba proširenja ceste prema uvali Žurkovo i želja za uređenjem ovog iznimnog prostora postoji već dugi niz godina, no zapreka su bili neriješeni imovinsko-pravni odnosi.


Njihovim rješavanjem na prostoru parkirališta i ceste stvoreni su preduvjeti za rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa i nad preostalim prostorom te mogućnost njegova cjelovitog uređenja i osiguravanja novih sadržaja te realizacije novih projekata na kopnu i moru.


Kako je istaknuto u obilasku, uređenje pomorskog dijela uvale nije se moglo ozbiljno planirati dok se ne riješi prostor kopna za potrebnu prateću infrastrukturu i osigura kvalitetan prilaz.


Nova ulaganja


– Prema svim pokazateljima, pred Kostrenom je transformacijski ciklus u mjesto kakvo je odavno trebala biti. Prisutnost renomiranih investitora i njihova ulaganja u vrijedne objekte uz more utjecat će na drugačiju turističku budućnost Kostrene i vjerujem, generirati nova ulaganja u razvoj dodatnih sportskih i turističkih sadržaja.


Općinska uprava nastojat će što bolje pratiti i podupirati takve inicijative. Kako bismo što bolje upravljali prostorom i učinkovito planirali naše komunalne projekte, važno je da Općina bude u komunikaciji s investitorima i nositeljima projekata, da surađujemo i zajednički planiramo razvoj bez negativnih utjecaja na kvalitetu života i vrijednost prostora, pa u konačnici i na sama ulaganja, zaključio je Vranić.