Sajam

Na Zelenom Kastvu u ponedjeljak posjetitelje očekuje obilje svježeg voća i povrća i još koječega

Portal Novi list

Foto Zeleni Kastav

Foto Zeleni Kastav

Sudjelovat će 42 rekordna sudionika, uključujući i jednog novogPosjetitelje 63. Zelenog Kastva, u ponedjeljak od 17 do 20 sati očekuje obilje svježe uzgojenog voća i povrća uz primjenu ekološke, organske, biodinamičke ili permakulturne poljoprivrede. Sudjelovat će 42 rekordna sudionika, uključujući i jednog novog.


Višegodišnji sudionik sajma, Davor Jelisić iz Zagreba, osim sa Prirodnim enzimima, ovoga puta predstavit će se i kao likovni umjetnik. Sin poznatog akademskog kipara Pere Jelisića, čije skulpture, izložene diljem Evrope i SAD-a, krasi i ordenje nacionalnih nagrada, nastavio je umjetničku obiteljsku tradiciju i izgradio svoj prepoznatljiv, osebujan umjetnički stil.


Na 63. Zelenom Kastvu predstavit će se sa prodajnom izložbom dijela svojih radova pod nazivom ApstraktART & Zeleni Kastav. Ugođaj će upotpuniti Dorian Rubeša, prošlogodišnji svjetski prvak na harmonici u svojoj dobnoj kategoriji.
Zeleni Kastav počinje suradnju s udrugom Hrvatska kuća – Materina priča iz Zagreba. Hrvatska etno kuća je škrinja uspomena u srcu Zagreba. To je mjesto gdje možete doživjeti sve što poželite iz hrvatske baštine, s ciljem predstavljanja, očuvanja, promicanja i poticanja tradicijske narodne kulturne baštine, rukotvorstva i stvaralaštva utemeljenog na tradiciji i baštini.“Udruga Zeleni Kastav upravo je u svojoj viziji razvoja stavila naglasak na vrijednosti ekologije, učenja, očuvanja baštine, tradicije, poticanje rukotvorstva i stvaralaštva malih sredina svih krajeva Hrvatske. Planiramo vrijednosti našega kraja tijekom vremena prezentirati diljem Hrvatske, a baštinu i tradiciju ostalih krajeva predstavljati u Kastvu.


Udruga Hrvatska kuća – Materina priča predstavit će nam se sa dizajnerskom kolekcijom Mine Petre i Jasne Bokan – vunenih kapa i zagrebačkim cekerom – uporabnim suvenirom pletenim od komušine kukuruza i ručno oslikanog zagrebačkim motivima”, najavljuje volonterska koordinatorica Zelenog Kastva, Irena Kukurin Barić.


Na Zelenom Kastvu ponovo je OPG Martina Tuta iz Matulja sa ponudom tinktura, ulja i krema na bazi bilja koje uzgaja na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u netaknutoj prirodi Gorskog Kotara, ili ubire na područjima netaknute prirode. Martina Tuta je zaljubljenik u prirodu od malih nogu, tijekom života se educirala, a završila je i tečaj travarstva kod Martine Bogdanić iz Rijeke.


Tu je i Riba Dražin iz Kaštel Kambelovca kraj Splita sa vrlo privlačnom paletom ponude soljene i marinirane ribe iz Jadranskog mora, kapara u octu ili soli, ljutim paprikama napunjenima filetima slanih inćuna i sira, maslina, kapara i motara, vrhunskih proizvoda koji su spoj duge tradicije ribarenja i uzgoja zdrave hrane na području Dalmacije, začinjeni suncem i soli Mediterana.


“Ponuda Zelenog Kastva bit će vrlo obilna, gotovo da se ne može spomenuti nešto što će nedostajati, i to nas jako veseli – salate, blitve, kelja, raštike, mladog kupusa, paprika, rajčica, krastavaca, kapule, češnjaka, mrkve, cikle, mahuna, korabe, pastrnjaka, jaja, meda, proizvoda za vegane i nevegane za jačanje imuniteta, biljnih enzima, mladog krompira, sušenih gljiva, svih mogućih vrsta brašna, palenti, žitarica i pahuljica, obilje sirupa, marmelada i džemova u raznim kombinacijama, prerađevina (salse, konšerve, octevi, senfovi, kiseli krastavci, razni povrtni namazi i gotovi pasterizirani proizvodi ), ljekovitih čajeva, biljnih i voćnih likera, sokova aronije u kombinacijama sa drugim voćem, konopljino ulje i proteini, granulat sikavice i mješavina čaja za detoksikaciju i bolju funkciju jetre, presadnica ukrasnog bilja i rezanog cvijeća.Radosni smo što će sa nama ponovno biti i Kmetija Žgajnar sa ponudom svojih kravljih delicija – sireva, skute, maslaca, jogurta običnih i voćnih, sirutke, mlijeka i mesnih prerađevina.


Naši sudionici ponudit će i prerađevine latica starinskih ruža – marmelade, likeri, sirupi, ulja, hidrolat, kozmetika i ukrasne lampe, savijače sa šumskim voćem Gorskog Kotara i jabukama, bogatu ponudu prirodne kozmetike za njegu lica i tijela, laganih voćnih likera i svakojakih delicija.


Bitiće bogata ponuda kozjeg mlijeka, sirutki, jogurta, kefira, skuta i sireva sa raznim začinima OPG-a Perković iz Slavonije i OPG-a Dokozić iz Matulja, našeg lokalnog uzgajivača koza.


Bit će u ponudi i kruh Iris i Branimir delicija iz Zagreba, te savijače OPG-a Kurbegović iz Skrada.


I ovoga puta sa nama će biti naši dragi DIP-ovci sa volonterima i voditeljicom Martom Berčić. Budite humani, svakako ih posjetite, porazgovarajte i „udomite“ neku od rukotvorina od recikliranih prirodnih materijala. Treba im naša pomoć kako bi završili uređivanje novih prostorija za svoja radna druženja.


Na INFO Zeleni Kastav, koji će uobičajeno biti smješten na ulaz u prostor Fortice, molimo Vas da dezinficirate ruke i ostavite svoje kontaktne podatke, a kako bismo bili usklađeni sa uputama Ravnateljstva CZ RH, vezano uz Covid – 19. Isto tako, na INFO će naša volonterka Radmila Rakas prezentirati izradu lutkica iz komušine iz okolice Karlovca – raspitajte se prilikom dolaska i dovedite dječicu da pogledaju.Možete donijeti plastične čepove koje proslijeđujemo Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma iz Varaždina koji ih proslijeđuju na recikliranje a dobivenim novčanim sredstvima pomažu članovima svoje udruge. Isto tako, raspitajte se o mogućnostima učlanjenja u neki od GSR-ova u cilju dobivanja mogućnosti tjednih nabavki.


Sa nama će biti i naši dragi prijatelji, ‘redari’ iz UHBDR Kastav, te Vas molimo da poštujete njihove upute oko zaustavljanja, parkiranja i nestvaranja gužve, a kako bismo ispoštovali sve naputke Grada Kastva i Kriznog stožera CZ Grada Kastva.


Prostor našeg druženja, kao i uvijek će krasiti radovi dječice okolnih osnovnih škola i dječjih vrtića – veeeliko hvala tetama, učiteljicama i dječici koja su prvog sajma dio našeg zajedničkog projekta.


Hvala svima koji su dio obitelji Zelenog Kastva, hvala našim uzgajivačima i proizvođačima, hvala volonterima na njihovom entuzijazmu .


Hvala Ministarstvu poljoprivrede RH na podršci razvoja ovog projekta”, poručuje Irena Kukurin Barić, volonterska koordinatorica sajma