Ratna sjećanja

Na Trsatu predstavljena knjiga “Oteti svoje” Arsena Silića

Marin Bolić

Arsen Silić / Foto: M. LEVAK

Arsen Silić / Foto: M. LEVAKRIJEKA – Značajna akcija u okviru Domovinskog rata dogodila se 5. studenoga 1991., kada smo osvajanjem vojnih objekata u Delnicama, u ključnom momentu, naoružali naše postrojbe diljem Hrvatske. P


odaci govore kako je hrvatska obrana u listopadu 1991. godine baratala s 14 posto potrebitog streljiva na dnevnoj bazi. Iz vojnih skladišta u Delnicama odaslano je više od 700 šlepera, odnosno više od 6.000 tona streljiva, vojne opreme itd.


o mnogima je ta akcija prekretnica u Domovinskom ratu, rekao je Arsen Silić na predstavljanju vlastite knjige »Oteti svoje«, što je održano u Auli svetog Ivana Pavla II. na Trsatu.
Arsen Silić je dragovoljac Domovinskog rata i pripadnik Posebne jedinice PS Delnice, formirane 28. rujna 1991. godine, u čijem je sastavu i sudjelovao u osvajanju vojnih objekata i skladišta na području Gorskog kotara.Sjećanja o dramatičnim trenucima pri osvajanju navedenih objekata, o pripremi same akcije i događanjima nakon osvajanja objekata i vojnih skladišta, autor je odlučio ukoričiti, kako bi se ti događaji spasili od zaborava.


– Napisao sam knjigu kako se ova akcija ne bi zaboravila te kako se ne bi prelazilo preko nje, jer da nije bilo streljiva koje smo nabavili, ne bi se mogli dogoditi ni vojni uspjesi hrvatskih postrojbi u Slavoniji, podcrtao je Silić.


Knjiga »Oteti svoje« izdana je u 500 primjeraka, u vlastitoj nakladi autora, a njezina urednica je Tea Marković koja je istaknula veliku dokumentarističku važnost knjige.


– Knjiga je fokusirana na osvajanje skladišta V2, tj. Velebit 2, koje je jedno od tri skladišta koja su naše specijalne policijske jedinice osvojile prije 31 godinu. Ona je opskrbila oružjem Hrvatsku vojsku u značajnoj mjeri. Knjiga ima veliku dokumentarističku vrijednost. Pisana je hibridnim stilom između publicističkog i administrativnog, a ja ga nazivam policijskim stilom jer se vidi da ju je sastavio jedan policajac, istaknula je Marković.