Multikulturalna Rijeka

Na Sušaku proslavljeno tri desetljeća rada prvog hrvatskog makedonskog društva “Ilinden”

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Naše je bogatstvo što članovi »Ilindena« nisu samo oni koji imaju makedonsko porijeklo, jer su članovi i pripadnici većinskog naroda i ostalih nacionalnih manjina. Sami ne bi uspjeli ostvariti ono što je »Ilinden« danas, kazala je predsjednica »Ilindena« Ivona Dunovski MitevRIJEKA – Prvo hrvatsko makedonsko društvo »Ilinden« sinoć je proslavilo puna tri desetljeća djelovanja, a u sklopu prigodne svečanosti u HKD-u na Sušaku dodijeljene su zahvalnice institucijama, počasnim članovima te onim članovima koji su u nekim trenutcima bili pokretači ili podrška svim aktivnostima MKD Ilinden u proteklih 30 godina.


Njihovim zalaganjem »Ilinden« je danas renomirano društvo, ne samo kao nacionalna manjina, već čini i dio multikulturalne Rijeke.


Njegujući bogatstvo Makedonije od samog početka, istaknula je predsjednica »Ilindena« Ivona Dunovski Mitev, u okviru društva djeluje folklorna, glazbena i pjevačka skupina, realizirano je mnoštvo aktivnosti vezanih uz izdavaštvo, organizirani su i realizirani brojni koncerti, poetske večeri, otvorenja izložbi, ali i povijesni susreti. Tako su i sinoć svečanost dodjele zahvalnica uveličali svojim nastupom orkestar, pjevačka, folklorna i dječja skupina.
– Naslijedili smo nešto što je počelo samo kao pjevanje, a kasnije se pretvorilo u kulturni amaterizam, izložbe i razna izdanja. Naše je bogatstvo što članovi »Ilindena« nisu samo oni koji imaju makedonsko porijeklo, jer su članovi i pripadnici većinskog naroda i ostalih nacionalnih manjina. Sami ne bi uspjeli ostvariti ono što je »Ilinden« danas, kazala je Dunovski Mitev.


Predsjednica Vijeća makedonske nacionalne manjine za Grad Rijeku Sanda Trenevska Hreljac istaknula je da Vijeće podržava MKD »Ilinden« u svim aktivnostima, a podršku pružaju i Grad Rijeka, PGŽ, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Vlada koji prate aktivnosti i omogućuju ono najvažnije, a to je da se makedonski jezik uči i njeguje u riječkoj Osnovnoj školi Centar, Prvoj hrvatskoj sušačkoj gimnaziji te na Lektoratu makedonskog jezika pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, koji je ujedno najbrojniji makedonski Lektorat.