Đir placom

Na riječku tržnicu stigao prvi mladi bob. Prodavači su nam otkrili jedan zgodan recept

Slavica KlevaStigao je na tržnicu prvi mladi bob, cijena mu je 30 kuna. Ovaj prvi proljetni sezonski bob može se pripremati u mahuni, a kasnije s većom ponudom i padom cijene, kuha se samo zrno boba.


Kuhan u mahuni je vrlo ukusan, a za jedan od prvih proljetnih obroka, s obzirom da je skup, nije na odmet pomiješati ga i kuhati s blitvom. Uz pola kilograma blitve i 300 grama boba, potreban je još češnjak i maslinovo ulje, a može biti samostalno jelo ili prilog. Blitvu operite, a bob očistite kao što čistite mahune, odstranite samo vrhove i i končiće pa operite. Stavite ga kuhati u lonac s kipućom, zasoljenom vodom i nakon 5 minuta dodajte blitvu. Zajedno kuhajte još 10 do 15 minuta, izvadite povrće s malo vode u kojoj se kuhalo, posolite, zalijte maslinovom uljem i usitnjenim mladim češnjakom.


Kad smo kod češnjaka, sve je više mladog, cijenom varira između 40 i 50 kuna za kilogram. Stigao je i prvi mladi radić, mjerica je 10 kuna, a nema ništa slađe od salate s krumpirom. Mladi krumpir je sve dostupniji, ima ličkog, varaždinskog i istarskog, cijenom se kreće između 4 i 7 kuna.
Rotkvice se ne daju, mac u rasponu od 6 do 7 kuna, dok je mlada mrkva 14 kuna. Tikvice se već mogu naći i po 15 kuna, šparoge su i dalje skupe. Mladi kupus također je nešto jeftiniji, cijena mu je 14 kuna, kao i karfiol i kelj. Brokula je po 16 kuna, a cimice 12 kuna za kilogram. Cikorija je 14 kuna, kao i poriluk. U svakom slučaju, ponuda povrća na tržnici je prava proljetna, raznolika i bogata.